Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Ελέγχους-φωτιά σε όλη την Ελλάδα για τον εντοπισμό του παράνομου πολιτικού χρήματος διενεργούν οι άνδρες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, σύμφωνα με έγγραφα ντοκουμέντα τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της zougla.gr.
Η πολυεπίπεδη έρευνα αφορά πρόσωπα τα οποία ελέγχονται για παράνομο πλουτισμό, καθώς εμπλέκονται σε υποθέσεις οι οποίες διερευνώνται από την ελληνική Δικαιοσύνη -όπως εκείνη των εξοπλιστικών προγραμμάτων- ή έχουν καταγγελθεί (επώνυμα ή ανώνυμα) στις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ.
Οι έρευνες πραγματοποιούνται από τις περιφερειακές Διευθύνσεις του ΣΔΟΕ σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Βόρειο Αιγαίο, Θεσσαλία, από το ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης και από τις κεντρικές υπηρεσίες του σώματος στην Αθήνα. Ωστόσο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι κανείς από τους ελεγχόμενους δεν μπορεί να θεωρηθεί a priori ένοχος!
Ελέγχουν τον «Mr Roco»
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη του Γεώργιου Τσουγγράνη, κουμπάρου του πρώην υπουργού Μεταφορών στην κυβέρνηση Σημίτη, του κ. Αναστάσιου Μαντέλη, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση της Siemens.
Από τις αρχές του 2012 η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών κάνει φύλλο και φτερό τους τραπεζικούς λογαριασμούς του κ. Τσουγγράνη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο της συλλογής στοιχείων από τις τράπεζες.
Ο Γεώργιος Τσουγγράνης έγινε γνωστός στο πανελλήνιο ως «Α. Roco» και ήταν ο διαχειριστής λογαριασμού στην Canadian Imperial Bank of Commerce, στο υποκατάστημά της στη Γενεύη της Ελβετίας.
Καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της Siemens, o κ. Tσουγγράνης δεν είχε διστάσει να «κάψει» τον επιστήθιο φίλο και κουμπάρο του, τον Τάσο Μαντέλη, μιλώντας για τις χορηγίες του πρώην υπουργού από τη Siemens.
Όπως είχε πει, το 1998 ο Τάσος Μαντέλης τον ενημέρωσε πως είχε άμεση ανάγκη χορηγιών λόγω των εξόδων της προεκλογικής του εκστρατείας. Παράλληλα, του είχε πει ότι πρέπει να ανοίξει ειδικός λογαριασμός ώστε να μην αποκαλύπτονται οι χορηγοί.
Στη συνέχεια ο κ. Τσουγγράνης επισήμανε ότι εκείνος δέχτηκε να ανοίξει τον λογαριασμό στον οποίο, όπως προέκυψε εκ των υστέρων, ήταν και συνδιαχειριστής. Στον συγκεκριμένο λογαριασμό κατατέθηκαν δύο εμβάσματα, με το πρώτο να ανέρχεται σε 200.000 γερμανικά μάρκα.
Όταν ο κ. Τσουγγράνης θέλησε να μάθει την προέλευση του ποσού, ο πρώην υπουργός τον ενημέρωσε, όπως είπε, ότι πρόκειται για χορηγία της Siemens.
Σχετικά με το δεύτερο έμβασμα, ύψους 250.000 γερμανικών μάρκων, ο «Roco» ή, αλλιώς, Γιώργος Τσουγκράνης δεν ενδιαφέρθηκε να πληροφορηθεί την προέλευση του, διότι, όπως κατέθεσε στην Επιτροπή της Βουλής, δεν τον αφορούσε το θέμα.
Η οικογένεια Παπαντωνίου
Φύλλο και φτερό έχουν γίνει και οι λογαριασμοί του πρώην υπουργού Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, της συζύγου του, καθώς και συγγενικών τους προσώπων.
Η έρευνα ξεκίνησε στο πλαίσιο των εισαγγελικών ενεργειών που γίνονται για το διάστημα κατά το οποίο ο κ. Παπαντωνίου διετέλεσε υπουργός Εθνικής Άμυνας, ενώ το ενδιαφέρον εντοπίζεται στα χρηματικά ποσά που διακινήθηκαν μέσω δύο λογαριασμών που βρίσκονται στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη.
Πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ αναφέρουν ότι οι εισαγγελικές αρχές βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της έρευνας, ενώ το ΣΔΟΕ έχει ήδη ζητήσει τη δικαστική συνδρομή των αμερικανικών Αρχών και της αμερικανικής εφορίας.
Η έρευνα εστιάζει επίσης στα πρόσωπα της κ. Σταυρούλας Κουράκου -συζύγου του κ. Παπαντωνίου-και του Γιώργου Καναδαλέπα -κουμπάρου του ζευγαριού-, ο οποίος μάλιστα υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας τη δεκαετία του 1990.
«Απόβαση» σε δημοτικές επιχειρήσεις
Επιπλέον, από τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση της ηλεκτρονικής εφημερίδας προκύπτει ότι στο στόχαστρο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ βρίσκονται και αρκετές δημοτικές επιχειρήσεις.
Οι ελεγκτές της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας διεξάγουν έρευνες σχετικά με πέντε δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στα γραφεία της υπηρεσίας, είναι πιθανό να έχει πραγματοποιηθεί διασπάθιση δημοσίου χρήματος.
Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ έχει μπει ο Δήμος Νεαπόλεως, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Γιαννιτσών (ΔΕΥΑΓ), η Αναπτυξιακή Φλώρινας, η Δημοτική Επιχείρηση Κοινωφελούς Έργου Γρεβενών (ΔΕΚΕΓ) και η Αναπτυξιακή Γρεβενών.
Για τον Δήμο Νεαπόλεως η έρευνα ξεκίνησε το 2009. Έχουν γίνει οι σχετικοί φορολογικοί έλεγχοι σε δημοτική επιχείρηση και έχουν καταλογισθεί φορολογικές παραβάσεις, ενώ η υπόθεση βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης του ελέγχου.
Όσον αφορά τη ΔΕΥΑΓ, η έρευνα ξεκίνησε το 2010 και περιλαμβάνει την εμπλοκή τριών αιρετών προσώπων του Δήμου Γρεβενών. Έχει ζητηθεί άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και έχουν καταλογισθεί παραβάσεις σε προμηθεύτριες επιχειρήσεις για έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η υπόθεση έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της.
Τρία αιρετά πρόσωπα, όμως, φαίνεται πως σχετίζονται και με την υπόθεση της Αναπτυξιακής Φλώρινας. Η έρευνα ξεκίνησε το 2012 και αφορά πρόσωπα του Δήμου και της Νομαρχίας Φλώρινας. Έχει ζητηθεί άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας στοιχείων.
Τέλος, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι τα πρόσωπα που ερευνώνται για την υπόθεση ΔΕΥΑΓ φέρονται να εμπλέκονται και στις υποθέσεις της ΔΕΚΕΓ και της ΑΝΔΗΓ.
Οι έρευνες για τις δύο τελευταίες δημοτικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν το 2011 και αφορούν πρόσωπα που υπηρέτησαν στη Νομαρχία και στον Δήμο Γρεβενών. Και για αυτές τις υποθέσεις έχει ζητηθεί άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, ωστόσο οι έλεγχοι δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
Διαβάστε επίσης:
Άνοιγμα των λογαριασμών του Παπαντωνίου ζήτησαν οι εισαγγελικές αρχές, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2012, 16:13