Τα ήρεμα νερά της λίμνης Τιτικάκα, στα σύνορα Βολιβίας και Περού, αντιμετωπίζονται ως η… γενέτειρα του πολιτισμού των Ίνκας, ο οποίος κυριάρχησε για αιώνες σε μεγάλο τμήμα της Λατινικής Αμερικής.
Ωστόσο, εδώ και αρκετά χρόνια αυτό το τοπίο με το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος απειλείται από την αύξηση του πληθυσμού που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή, η οποία έχει προκαλέσει άνοδο του επιπέδου της μόλυνσης στα νερά της λίμνης. Ακτιβιστικές οργανώσεις, τοπικοί φοροί, απλοί πολίτες ακόμα και πολιτικοί ισχυρίζονται πως απόβλητα και αστικά λύματα από τους κατά τόπους οικισμούς που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια τα τελευταία 20 χρονιά πέφτουν χωρίς καμία επεξεργασία μέσα στα νερά της λίμνης.
Ευρισκόμενη σε μεγάλο υψόμετρο, η λίμνη Τιτικάκα αποτελεί εδώ και αιώνες πολύτιμη πηγή νερού για τις καλλιέργειες στις ψηλές και αφιλόξενες κορυφές των Άνδεων, ωστόσο πλέον απειλείται από την αύξηση των γεννήσεων. Εκτιμάται ότι μόνο στο Ελ Άλτο ο πληθυσμός έχει αυξηθεί ετησίως κατά 4% τα τελευταία 20 χρόνια, μετατρέποντας τη συγκεκριμένη πόλη στο δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Βολιβίας μετά την πρωτεύουσα Λα Παθ. Αποτέλεσμα… σκουπίδια, αστικά λύματα και εργοστασιακά απόβλητα ρίχνονται μέσα στον ποταμό Σέκο, ο οποίος τα μεταφέρει για περίπου 64,5 χλμ. πριν καταλήξουν με τη σειρά τους στη λίμνη Τιτικάκα.
Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, το τοπικό οικοσύστημα επιβαρύνεται και από τα φυτοφάρμακα, τα οποία έρχονται να προστεθούν στις προσπάθειες… βελτίωσης των καλλιεργειών για να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού σε τροφή.
Η λίμνη Τιτικάκα βρίσκεται σε υψόμετρο 3.812 μέτρων πάνω από τη θάλασσα. Έχει συνολική επιφάνεια περίπου 8.400 τ.χλμ., εκτείνεται σε μήκος 190 χλμ. και το βαθύτερο σημείο της εντοπίζεται στα 280 μέτρα περίπου.
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας