Σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία που χρίζει διερεύνησης, προκύπτει στην περιοχή του Σχίνου (δήμος Λουτρακίου), έπειτα από τις τελευταίες αναλύσεις του πόσιμου νερού. Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών της περιοχής, το πρόβλημα με το νερό ξεκίνησε από το 2012 όταν έπειτα από έρευνα του ΙΓΜΕ στον υδροφόρο ορίζοντα, ανιχνεύθηκαν ποσότητες εξασθενούς χρωμίου πολύ παραπάνω από το επιτρεπτό όριο. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν αναστατωθεί και ζητούν επίμονα από την πολιτεία μια επίσημη απάντηση για το τι συμβαίνει με την ποιότητα του πόσιμου νερού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 25 Αυγούστου του 2017, το μείζον ζήτημα του πόσιμου νερού επανέρχεται πάλι στο προσκήνιο, μετά από μετρήσεις του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών. Οι μετρήσεις αυτές έγιναν έπειτα από καταγγελίες πολιτών προς τον φορέα οι οποίες κάνουν λόγο για προβληματικό δίκτυο ύδρευσης, για μολυσμένο νερό αλλά και για έλλειψη νερού. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο φορέας λοιπόν έπειτα από τις μετρήσεις που πραγματοποίησε στα πιστοποιημένα εργαστήριά του αναφέρει:

«Εντερόκοκκος, κολοβακτηρίδια και εξασθενές χρώμιο -μια χημική ουσία κατεξοχήν καρκινογόνος, μεταλλαξιογόνος και τοξική- «κολυμπούν» στο πόσιμο νερό που καταναλώνουν οι κάτοικοι του Σχίνου, στον δήμο Λουτρακίου, σύμφωνα με τις πρόσφατες μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ (8/8/2017). Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και το θαλασσινό νερό της περιοχής, και συγκεκριμένα στην παραλία της Αγίας Σωτήρας, όπου κολυμπούν χιλιάδες παιδιά και μεγάλοι κάθε καλοκαίρι.

Κάτοικοι καταγγέλλουν μάλιστα επωνύμως ότι τα τελευταία χρόνια σημειώνονται αυξημένα κρούσματα μολύνσεων στα αυτιά και ουρολοιμώξεων, σε ενήλικες και παιδιά, τις οποίες οι ίδιοι οι γιατροί αποδίδουν σε επαφή με λύματα βόθρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι γεγονός ότι στην περιοχή το αποχετευτικό δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο (35ετίας), στην ουσία ανύπαρκτο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα επικίνδυνα τοξικό κοκτέιλ βοθρολυμάτων και πόσιμου νερού, με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και των θερινών επισκεπτών.

Οι τελευταίες μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ δεν κομίζουν πρωτοφανείς ειδήσεις για την περιοχή. Ήδη από το 2012-2014, επίσημη έρευνα του ΙΓΜΕ στον υδροφόρο ορίζοντα του Σχίνου κατέδειξε μόλυνση από εξασθενές χρώμιο σε πηγάδια και γεωτρήσεις πάνω από 500μg/L. Σχεδόν όλα τα πηγάδια και οι γεωτρήσεις βρέθηκαν μολυσμένες με πάνω από 20μg/L– 550μg/λίτρο εξασθενούς χρωμίου. Μάλιστα, η συγκεκριμένη έρευνα κατέληξε πως ο Σχίνος δεν θα έπρεπε να υδρεύεται από τον μολυσμένο υδροφόρο ορίζοντά του, αλλά από εναλλακτικές πηγές από τα γύρω βουνά.

Η ΔΕΥΑ Λουτρακίου χρησιμοποιεί κάποιες γεωτρήσεις τις οποίες ρίχνει στο δίκτυο ύδρευσης του χωριού. Μάλιστα, μία από αυτές που πέφτει κατευθείαν στον κεντρικό αγωγό που οδηγεί σε όλα τα μαγαζιά της παραλίας της Αγίας Σωτήρας και του κάμπινγκ, ούτε καν χλωριώνεται, με αποτέλεσμα επιπλέον μικροβιακή μόλυνση. Η παραλία είναι πολυσύχναστη, με επτά ταβέρνες και μπαρ και ένα κάμπινγκ, τα οποία φιλοξενούν χιλιάδες κόσμο κάθε μέρα, ειδικά το καλοκαίρι.

Στον Σχίνο υπάρχουν 2500-3000 απορροφητικοί βόθροι και όσες μικροβιολογικές μελέτες έχουν γίνει σε πηγάδια και γεωτρήσεις έχουν δείξει την ύπαρξη κολοβακτηριδίων, εντερόκοκκου, ακόμη και e-coli. Η δε γεώτρηση που προαναφέραμε βγάζει αρκετά υψηλά επίπεδα εξασθενούς χρωμίου και επειδή είναι πολύ οριακή, υπάρχουν ενδείξεις για πάνω από 50μg/λίτρο κάποιες ημέρες.

Κάτοικοι της περιοχής ζητούν από το ΠΑΚΟΕ νέες μετρήσεις και σε γειτονικές παραλίες, όπως αυτή της Αρμύρας.

Η θέση του ΠΑΚΟΕ είναι ότι στην περιοχή πρέπει άμεσα ο δήμος να μεριμνήσει για την κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης και σύγχρονου αποχετευτικού δικτύου με βιολογικό καθαρισμό των λυμάτων, προκειμένου οι κάτοικοι και οι χιλιάδες επισκέπτες του καλοκαιριού να μη διατρέχουν κίνδυνο για την υγεία τους από το πόσιμο νερό, αλλά και τα μπάνια στη θάλασσα.

Το ΠΑΚΟΕ καταγγέλλει την εγκληματική αδιαφορία της δημοτικής αρχής και ιδιαίτερα του δημάρχου και δηλώνει ότι επιφυλλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του, αν δεν προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες εκσυγχρονισμού του δικτύου ύδρευσης και του αποχετευτικού δικτύου της περιοχής».

Μαζεύουν υπογραφές και απαιτούν εδώ και τώρα ενημέρωση από τη δημοτική αρχή 

Έπειτα από την ανάδειξη του θέματος, κάτοικοι και φορείς της περιοχής, απεγνωσμένα προσπαθούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Όπως παρουσιάζει η ηλεκτρονική μας εφημερίδα στο παρακάτω έγγραφο φαίνονται επίσημα οι καταγγελίες – διαμαρτυρίες των ντόπιων, οι οποίοι μαζεύουν υπογραφές προκειμένου να πιέσουν τις αρχές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες για την υπόθεση θα ενημερωθεί άμεσα η εισαγγελία περιβάλλοντος Αθηνών. Το μεγάλο ερώτημα όμως σχετικά με την υγεία των κατοίκων παραμένει, αφού για πολλά χρόνια, όπως καταγγέλλεται το πόσιμο νερό που έπιναν και χρησιμοποιούσαν ήταν ακατάλληλο.  

Yπερβολική χλωρίωση μετά τις 7 Αυγούστου

Σύμφωνα με κατοίκους που επικοινώνησαν με το zougla.gr, τις τελευταίες ημέρες, υπάρχει έντονη μυρωδιά χλωρίου στο νερό της περιοχής. Παράλληλα περιοχές όπως τα Κλύβια, η Μπάφανη και το Καλογέρι παραμένουν χωρίς νερό. Για να μπορέσουν μάλιστα  να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, κάτοικοι μεταφέρουν κουβάδες νερού ενώ ακόμα και οι εθελοντές πυροσβέστες με το πυροσβεστικό του συλλόγου προσφέρουν βοήθεια. 

Οι προβληματικές δεξαμενές υδροδότησης 

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι στην περιοχή υπάρχουν δύο δεξαμενές νερού. Η πρώτη, η οποία θεωρείται κεντρική  διαθέτει χειροκίνητο χλωριοντή , που σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί πότε τελειώνει το χλώριο που χύνεται στο πόσιμο νερό. Η δεύτερη μεν πάντα σύμφωνα με τους κατοίκους, δεν χλωριώνεται ποτέ, κι αν κάποια στιγμή γίνεται, θα γίνεται με το χέρι.

Τι απαντά ο δήμαρχος Λουτρακίου

Ο δήμαρχος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων,Γιώργος Γκιώνης, ο οποίος έχει ενημερωθεί για το θέμα έχει δηλώσει ενοχλημένος από τα δημοσιεύματα.

Παράλληλα διαβεβαίωσε στον τοπικό τύπο ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα και πως μάλιστα θα τοποθετηθεί και η δημοτική αρχή άμεσα. Παράλληλα στις 21 Αυγούστου η Δημοτική Αρχή έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των μετρήσεων πόσιμου νερού στην περιοχή τα οποία – σύμφωνα με τις μετρήσεις αυτές – ήταν άριστα. Βέβαια οι κάτοικοι αναφέρουν πως για να πειστούν θέλουν να δουν μετρήσεις από άλλους φορείς κι όχι από την ίδια τη δημοτική αρχή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης