Έναυσμα δράσης για τους μαθητές προκειμένου να προχωρήσουν από το επίπεδο της θεωρητικής ενημέρωσης στην πρακτική εξοικείωση με την οικολογία, αποτελεί το θεσμικό Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του δήμου Νεάπολης-Συκεών.
Το φετινό Φεστιβάλ ξεκινά την Τρίτη 23 Απριλίου και θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη 25 του μηνός, ενώ συνδιοργανώνεται από το Γραφείο Παιδείας του δήμου και το Γραφείο Περιβαλλοντικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα, την προσεχή Τρίτη (23/4) στις 09.00 το πρωί, θα γίνει παρουσίαση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από μαθητές και εκπαιδευτικούς σχολείων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, στο Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης (δημοτικό κατάστημα Νεάπολης).
Την Τετάρτη 24 Απριλίου, στις 10.00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ, «Το φύτεμα της ελιάς», που αποτελεί συμβολική δράση με αφορμή την ημερίδα με θέμα «Διαλεκτική Σχέση Αξιών – Περιβαλλοντική Κρίση» που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίου.
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης, που θα φιλοξενηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης, περιλαμβάνει χαιρετισμούς επισήμων και προβολή φωτογραφικού υλικού, ενώ αμέσως μετά, στις 11.00 το πρωί, θα γίνει το φύτεμα ενός δένδρου ελιάς στην αυλή του 1ου ΓΕΛ Νεάπολης.
Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 25 Απριλίου, με επιπλέον παρουσιάσεις εργασιών και προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από μαθητές και εκπαιδευτικούς, στις 09.00 το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης.
Την υποχρέωση της πολιτείας, του δήμου, των εκπαιδευτικών και των γονέων, να αποτελέσουν για τους νέους υγιή πρότυπα περιβαλλοντικής συμπεριφοράς, οι οποίοι άλλωστε είναι οι ελπιδοφόροι φορείς για τη μετάβαση σε μία αειφόρο ανάπτυξη, σ’ ένα μέλλον με προοπτικές, τονίζουν στο μήνυμά τους ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και η αντιδήμαρχος Παιδείας Κατερίνα Τσουκαλά.
«Πρώτοι εμείς οφείλουμε να τους μάθουμε να αγαπούν την ευθύνη, όπως ο Νίκος Καζαντζάκης υπέροχα έχει εκφράσει: “Να λες εγώ μονάχος έχω χρέος να σώσω τη γη. Αν δεν σωθεί, εγώ θα φταίω”… Όλοι, λοιπόν, με την ατομική, αλλά και τη συλλογική μας ευθύνη, πρέπει να κάνουμε τη διαφορά… Είναι, επίσης, βέβαιο ότι η καινοτομία και η ευρηματικότητα των μαθητών και αυτή τη φορά θα μας κινητοποιήσουν προς μια πιο ουσιαστική και εντατική πολιτική δράσεων για την προστασία της μοναδικής μας φύσης» αναφέρουν.