Η αύξηση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας έχει μια αφανή θετική επίπτωση για το περιβάλλον, αντίθετα με τις γνωστές αρνητικές επιπτώσεις, όπως η επιβάρυνση της δημόσιας υγείας: αυξάνει και μάλιστα σημαντικά την ποσότητα του νερού που κυλάει στα ποτάμια του βορείου ημισφαιρίου, στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα.
Όσο πιο καθαρός γίνεται ο αέρας λόγω αυστηρότερων μέτρων, τόσο το νερό τείνει να λιγοστεύει στα ποτάμια και κατά συνέπεια στους ταμιευτήρες.
Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει μια νέα Βρετανο-Γαλλική επιστημονική έρευνα, η οποία δείχνει ότι τα αερολύματα (μικροσκοπικά σωματίδια που μεταφέρονται από τον αέρα), πέρα από το να εισχωρούν στους πνεύμονες, σχηματίζουν μια «ασπίδα», η οποία αντανακλά πίσω στον ουρανό ένα μέρος των ηλιακών ακτίνων.
Αυτό έχει ως συνέπεια να μειώνεται η ποσότητα του φωτός του Ήλιου που φθάνει στο έδαφος, πράγμα που, με τη σειρά του, έχει ως αποτέλεσμα να εξατμίζεται λιγότερο νερό στην ατμόσφαιρα. Έτσι, τα ποτάμια -λόγω αυτής της ενίσχυσης του υδρολογικού κύκλου- έχουν μεγαλύτερες διαθέσιμες ποσότητες στην κοίτη τους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει μετά από μια μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου, όταν η τέφρα που έχει σκορπιστεί στον αέρα, επίσης σκιάζει τον Ήλιο.
Οι ερευνητές από την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας, τα βρετανικά πανεπιστήμια του Ρέντινγκ και του Έξετερ, καθώς και το Εργαστήριο Μετεωρολογικής Δυναμικής της Γαλλίας, με επικεφαλής τη Νικολά Γκέντνι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωπιστημών «Nature Geoscience», σύμφωνα με το «Nature», συσχέτισαν διαχρονικά τις μεταβολές της ρύπανσης του αέρα και της ροής των ποταμών.
Διαπίστωσαν ότι στις πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά περιοχές της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης, όταν τα επίπεδα αερολυμάτων έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους στην ατμόσφαιρα γύρω στο 1980, η ροή μερικών μεγάλων ευρωπαϊκών ποταμών, όπως του Δούναβη, του Έλβα και του Όντερ, αυξήθηκε κατά 11% έως 25% μόνο υπό την επίδραση της αυξημένης ρύπανσης του αέρα.
Όμως, μετά τη δεκαετία του ’90 και μέχρι σήμερα, η αυστηρότερη ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, η εισαγωγή καθαρότερων καυσίμων και η εφαρμογή περιορισμών στους βιομηχανικούς ρύπους είχαν ως συνέπεια να καθαρίσει περισσότερο ο αέρας στους ουρανούς της Ευρώπης και, κατά συνέπεια, να μειωθεί ο όγκος νερού που κυλάει σε πολλά ποτάμια.
Κάτι ανάλογο έχει συμβεί στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, καθώς και στην Κίνα, όπου, καθώς η βιομηχανική ανάπτυξη -και ρύπανση του αέρα- εντείνεται, τα ποτάμια έχουν πια περισσότερο νερό.
Η μελέτη, εκτιμά ότι η επίδραση των αερολυμάτων στη ροή των ποταμών έχει πια μειωθεί κατά το ένα τρίτο περίπου σε σχέση με το παρελθόν. Όσο η τάση αυτή συνεχίζεται και ο αέρας γίνεται πιο καθαρός, τόσο θα μειώνεται κι άλλο η ποσότητα νερού στα ευρωπαϊκά ποτάμια.
«Καθώς οι ελλείψεις νερού θα είναι πιθανότατα μια από τις κυριότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο μέλλον, τα ευρήματά μας είναι σημαντικά για κάνουμε σωστές προβλέψεις», δήλωσε η Νικολά Γκέντνι.
Επιμέλεια: X.M.