Ένας μύθος του Αισώπου περιγράφει ένα έξυπνο κοράκι που κατάφερε να πιει νερό μέσα από μια στάμνα ρίχνοντας μέσα της πετραδάκια με σκοπό να ανεβάσει τη στάθμη και να μπορέσει να το φτάσει με το ράμφος του. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ των ΗΠΑ διαπίστωσαν όχι μόνο ότι ο μύθος είναι πραγματικότητα, αλλά και ότι τα κοράκια δεν χρησιμοποιούν τα πετραδάκια κατά τύχη.

Μάλιστα εκτιμούν ότι η νοημοσύνη ενός κόρακα φτάνει εκείνη ενός παιδιού επτά ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πείραμα

Στα πειράματα συμμετείχαν έξι κοράκια της Νέας Καληδονίας (Corvus moneduloides), τα οποία φημίζονται για την ευφυΐα τους, καθώς μπορούν και κατασκευάζουν αντικείμενα όπως γάντζους.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμασιών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα κοράκια έριχναν πετραδάκια σε σωλήνες με νερό ώστε να μπορέσουν να πιουν και όχι σε σωλήνες με άμμο, επέλεγαν τα αντικείμενα που βυθίζονται αντί αυτά που επιπλέουν, για να τα ρίξουν στο νερό και να ανέβει η στάθμη του, ενώ για τον ίδιο λόγο προτιμούσαν αντικείμενα συμπαγή αντί για κούφια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είχαν ωστόσο αίσθηση του πλάτους του σωλήνα και δεν κατανοούν τον τρόπο που δυο σωλήνες μπορεί να λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Όπως σημείωσε η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Σάρα Τζέλμπερτ, «τα αποτελέσματα προκαλούν έκπληξη, καθώς υποδεικνύουν τόσο τα δυνατά σημεία όσο και τα όρια στην ικανότητα των κορακιών να κατανοήσουν».

Τα κοράκια αποδείχτηκαν ικανά κυρίως στο να κατανοήσουν τις σχέσεις αιτιώδους συνάφειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης