Αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον «star» της νέας κυβέρνησης. Οι δημόσιες τοποθετήσεις του προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις, χωρίς ποτέ να περνούν απαρατήρητες.
Θύμα της «γαλάζιας μονταζιέρας» ή των ριζοσπαστικών απόψεών του, ο νέος Τσάρος της Οικονομίας έχει φανατικούς οπαδούς και ορκισμένους επικριτέςΟ λόγος για τον Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος το μεσημέρι της Τετάρτης ανέλαβε την «ηλεκτρική» καρέκλα του υπουργού Οικονομικών.
Θύμα της «γαλάζιας μονταζιέρας» ή των ριζοσπαστικών απόψεών του, ο νέος Τσάρος της Οικονομίας έχει φανατικούς οπαδούς και ορκισμένους επικριτές.
Ο ίδιος, μέσω της αρθρογραφίας του, δηλώνει υπέρμαχος της παραμονής της χώρας στο ευρώ, θεωρεί ότι η ακολουθούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση πολιτική οδηγεί την ευρωζώνη στον όλεθρο, ενώ υποστηρίζει ότι η πολιτική είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να εγκλωβίζεται σε κομματικά όργανα και κονκλάβια.
Το who is who
Ο Γιάννης Βαρουφάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Προέρχεται από αριστερή οικογένεια, ενώ ο πατέρας του είχε φυλακιστεί και εξοριστεί στη Μακρόνησο.
Ως μαθητής, είχε δάσκαλο σε ιδιαίτερα μαθήματα τον φιλόλογο Πέτρο Μώραλη, μετέπειτα υπουργό του ΠΑΣΟΚ και πατέρα του σημερινού Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη.
Σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ και του Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας, κάνοντας τη διδακτορική του διατριβή στην οικονομική θεωρία, στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ.
Για να γίνει δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, πήρε συστατική επιστολή από τον Έλληνα πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο γνώριζε από τα παιδικά του χρόνια.
Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ και εν συνεχεία στο Πανεπιστήμιο του Νόργουιτς της Ανατολικής Αγγλίας για δύο χρόνια, ενώ το 1987 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.
Από το 1988 έως το 2000 δίδασκε οικονομική θεωρία και πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Παράλληλα έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, ενώ κατέχει ερευνητική θέση στον τομέα της πολιτικής και οικονομικής φιλοσοφίας, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν, στο Βέλγιο.
Από το 2000 διδάσκει οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει γράψει βιβλία και πλήθος άρθρων περί οικονομικών, φιλοσοφίας, πολιτικής και… θεωρίας παιγνίων.
Τον «φίμωσε» η Αυστραλιανή κυβέρνηση
Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, μεγαλύτερό του επίτευγμα αποτελεί ότι το 2005 η Αυστραλιανή κυβέρνηση αναγκάστηκε να περάσει ειδική τροπολογία από την Ομοσπονδιακή Βουλή, ώστε να εξαναγκαστεί το κρατικό ραδιόφωνο να καταργήσει την εβδομαδιαία του εκπομπή.
Ο Βαρουφάκης και η Porsche…
«Είμαστε υπέρ του λιτού βίου. Δεν πιστεύουμε ότι ανάπτυξη σημαίνει να έχουμε τόσες Porche Cayenne στους στενούς δρόμους των πόλεών μας, ούτε περισσότερα σκουπίδια στις παραλίες μας, ούτε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρά μας», ανέφερε ο Γιάννης Βαρουφάκης κατά την ανάληψη των ο καθηκόντων του, δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας.
«Οι Έλληνες δημιουργούσαν όταν ζούσαν λιτά, όταν ξόδευαν λιγότερα από τα έξοδά τους, όταν τις αποταμιεύσεις τους τις χρησιμοποιούσαν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Όταν ήταν περήφανοι που δεν είχαν πιστωτικές κάρτες, στεγαστικά δάνεια και χρέη», υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Άλλο, όμως λιτός βίος και άλλο πυραμιδική λιτότητα, που πετσοκόβει τα εισοδήματα των αδύναμων και των ανίσχυρων και φορτώνει γιγάντια χρέη στα ήδη μη βιώσιμα».
H καλλιτέχνις σύζυγός του
Ο 54χρονος οικονομολόγος είναι παντρεμένος με την εικαστικό Δανάη Στράτου, γόνο της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας από την Πάτρα, που ίδρυσε την Πειραϊκή – Πατραϊκή.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωή της στην Πλάκα. Σπούδασε Καλές Τέχνες, με ειδίκευση στη Γλυπτική, στο Central St. Martins College of Art and Design του Λονδίνου, ενώ τα τελευταία 15 χρόνια η δουλειά της εκτίθεται διεθνώς σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.
Πατέρας της είναι ο Φαίδωνας Στράτος, γιος του ιδρυτή της ιστορικής βιομηχανίας βάμβακος, ενώ μητέρα της η Ελένη Πόταγα – Στράτου, μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες εικαστικούς.
Η σύζυγος του νέου υπουργού Οικονομικών έχει μια κόρη, την Εσμεράλντα κι έναν γιο το Νικόλα.
Το ησυχαστήριο στην Αίγινα
Η οικογένεια Βαρουφάκη επιλέγει να περνά ποιοτικό χρόνο στο ησυχαστήριό της στην Αίγινα. Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει ο νέος Τσάρος σε παλαιότερη συνέντευξή του σε τοπικό Μέσο, το νησί του Αργοσαρωνικού επρόκειτο να αποτελέσει τον μόνιμο τόπο κατοικίας του ζεύγους και των παιδιών τους.
«Σκοπός μας ήταν πριν ξεσπάσει η κρίση –και σε προσωπικό επίπεδο αλλά και γενικότερα σε μακροοικονομικό– από το χρόνο που ο Νικόλας μας θα τέλειωνε το σχολείο να μετακομίσουμε στην Αίγινα μονίμως. Αλλά λόγω της κρίσης τελικά μετακομίζουμε στις ΗΠΑ», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Όσο υπάρχει το ευρώ
Μέσω της προσωπικής του αρθρογραφίας στην ιστοσελίδα protagon.gr, ο Κ. Βαρουφάκης έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι η θέση της χώρας είναι εντός του ενιαίου νομίσματος, για όσο διάστημα αυτό θα συνεχίζει να υπάρχει…
«Μήπως ήρθε η ώρα της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα; Επιτρέψτε μου να απαντήσω άμεσα και κατηγορηματικά: Όχι, δεν έχει έρθει αυτή η ώρα! Και δεν θα έρθει όσο υπάρχει το ευρώ», ανέφερε.
Και μια θέση που θα συζητηθεί…
“Φαντάζεστε να γίνω κι εγώ ένας βουλευτής, γραφειοκράτης, υπουργός που βασίζεται στα χρήματα του Μνημονίου για να ζει το παιδί του;”Γράφοντας, τον Απρίλιο του 2014, σχετικά με τις πληροφορίες που τον ήθελαν να «κατεβαίνει» ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Βαρουφάκης είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο «επαγγελματικής» ενασχόλησης με την πολιτική.
«Όσο για τους λόγους που δεν θέλω να είμαι στην Ευρωβουλή, ή την Βουλή, οι πιο παλιοί αναγνώστες ίσως να τους θυμούνται. Αν όχι, τους θυμίζω κάτι που είχα γράψει πριν ακριβώς δύο χρόνια για να εξηγήσω τους λόγους που μετακομίζω στην Αμερική και δεν θα σκεφτόμουν ποτέ την επαγγελματική ενασχόληση με την πολιτική στην Ελλάδα, δεδομένων και των οικογενειακών μου υποχρεώσεων:
Το φαντάζεστε να κατέβαινα στην πολιτική για να απομυζώ από το πτωχευμένο ελληνικό δημόσιο μισθό ικανό για να συντηρώ την κόρη μου στους αντίποδες; Να έχω, δηλαδή, γίνει κι εγώ ένας βουλευτής, γραφειοκράτης, υπουργός που βασίζεται στα χρήματα του Μνημονίου για να ζει το παιδί του;
Να σας θυμίσω και κάτι άλλο που έγραφα, ως απόρροια της απόφασής μου εκείνης, σχετικά με το βουλευτιλίκι: “Παραιτούμαι από τη Βουλή για να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στην πολιτική”. Αυτό είχε πει το 2001 ο Τόνι Μπεν όταν ανακοίνωνε την αποχώρησή του από τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Είναι ο λόγος που δίνω όταν με ρωτούν γιατί δεν κατεβαίνω στις εκλογές: Με ενδιαφέρει πολύ η πολιτική για να σπαταλώ τον χρόνο μου εγκλωβισμένος στα κομματικά όργανα και στα κονκλάβια».