Ρεπορτάζ: Μπάμπης Πετράκης – Σωτήρης Σκουλούδης
Μια υπερσύγχρονη μεγαλούπολη, χτισμένη κυρίως με τον μόχθο των εκατομμυρίων μεταναστών οι οποίοι τις τελευταίες δεκαετίες πραγματοποιούσαν το «μεγάλο ταξίδι» προς την Αυστραλία για την ανεύρεση μιας καλύτερης τύχης, ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, βλέποντας την οικονομία της να αναπτύσσεται, το κράτος της να λειτουργεί υποδειγματικά και τους πολίτες της να δηλώνουν «ευτυχισμένοι» και «αισιόδοξοι».
Η Μελβούρνη, η άτυπη «πολιτιστική» πρωτεύουσα της Αυστραλίας, υπερηφανεύεται για την ανάδειξή της ως «η καλύτερη πόλη του κόσμου» για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά από τον «Economist» και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τη φιλικότητα και τη λειτουργικότητα με την οποία τον υποδέχεται, υπενθυμίζοντάς του, ακόμα και στις επίσημες τουριστικές περιηγήσεις, ότι αποτελεί «την τρίτη μεγαλύτερη ελληνική πόλη μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη».
Γνωρίστε την, παρακολουθώντας το οδοιπορικό του zougla.gr στο κέντρο της πόλης, στην εξοχή και στον ωκεανό της…
Oakleigh, όπως λέμε… Μοναστηράκι!
Οι εκατοντάδες χιλιάδες ομογενών που διαμόρφωσαν τη μεγαλύτερη ελληνική παροικία, από τη δεκαετία του 1960 κυρίως, κάνουν την παρουσία τους στην πόλη κάτι περισσότερο από αισθητή. Η περιοχή στην οποία διαμένουν πλέον οι περισσότεροι Έλληνες, το Oakleigh, δίνει την εντύπωση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε μια γειτονιά της… Αθήνας. Οι ελληνικές επιγραφές στα καταστήματα, η γλώσσα που ακούγεται στους δρόμους αλλά και οι… συνήθειες δεν αφήνουν περιθώριο αμφιβολίας.
Δείτε το ρεπορτάζ για τον Πύργο της Ελληνικής Κοινότητας εδώ: O πύργος της ομογένειας
Το zougla.gr συνομίλησε με μετανάστες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, αλλά και νεοφερμένους Έλληνες, οι οποίοι στη σκιά της κρίσης που πλήττει τη χώρα μας ακολούθησαν τα βήματα που ξεκίνησαν πολλοί συμπατριώτες μας σε άλλες, ακόμη πιο δύσκολες, εποχές.
Η Σταματία Τσώνη, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μελβούρνη, διατηρεί μαζί με την οικογένειά της ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια της… ελληνικής γειτονιάς. Δίνοντας το στίγμα της ζωής των ομογενών στη Μελβούρνη, περιγράφει τη σχέση της με την Ελλάδα, τον διαφορετικό τρόπο ζωής και ελπίζει ότι μια μέρα θα επιστρέψει, μόνιμα, στην ιδιαίτερη πατρίδα της.
Η Τζένη, 18 ετών, είναι άρτι αφιχθείσα, σε αναζήτηση καλύτερων προοπτικών από αυτές που είχε να της προσφέρει η Ελλάδα, δηλώνει ενθουσιασμένη με τη νέα της ζωή και περιγράφει όλα αυτά που της κάνουν εντύπωση σε σχέση με όλα όσα ήξερε μέχρι τώρα…
Ο Μιχάλης Μανδάλης είναι ο «παίκτης-θρύλος» του… καμαριού της ελληνικής κοινότητας, της ποδοσφαιρικής ομάδας Ελλάς Μελβούρνης (σήμερα λέγεται Νότια Μελβούρνη), η οποία έχει προσφέρει μεγάλες χαρές στους ομογενείς κατακτώντας πολλές φορές το πρωτάθλημα της χώρας. Ο ίδιος θυμάται… ένδοξες στιγμές, πλέκει το εγκώμιο στον συμπαίκτη του Κώστα Νεστορίδη και δηλώνει ευτυχής για τις σημερινές επιτυχίες της Εθνικής μας ομάδας.
Ο Αποστόλης, 85 ετών, ανακαλεί τις μνήμες του από τις πολύ δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισε όταν έφθασε στην Αυστραλία, τη δεκαετία του 1960, όταν και χρειάστηκε να αποδράσει από στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών. Σήμερα, καμαρώνει τον γιο του που έχει μια πολύ καλύτερη ζωή από αυτή που έκανε αυτός…
Ένα κρητικό χωριό στην Αυστραλία
Κοντά στο κέντρο της Μελβούρνης υπάρχει το «Κρητικό Χωριό», ένας πολυχώρος πολιτισμού και ψυχαγωγίας, από Κρητικούς για… Κρητικούς -και όχι μόνο! Ο Αντώνης Τσουρδαλάκης, απερχόμενος πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, ξενάγησε το zougla.gr, παρουσιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι Κρητικοί συνδέονται, αναδεικνύουν αλλά και… αναπολούν την πατρίδα τους…
Δείτε ακόμη: Διασχίζοντας την Ιωνία
Οδοιπορικό στη Στοκχόλμη