Αλλαγές σε ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αξίες ακινήτων αλλά και στο φορολογικό καθεστώς της ναυτιλίας φέρνουν το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή αλλά και τα μέτρα που ενδεχομένως να ανακύψουν έως την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση.
Οι αλλαγές είναι 7 και αφορούν:
– Στην επανεξέταση του πλαισίου για την προαιρετική απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών με χαμηλά ακαθάριστα έσοδα από τον ΦΠΑ. Μέχρι τώρα το πλαφόν για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ είναι 10.000 ευρώ (ακαθάριστα έσοδα) και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν να ανέλθει στα 25.000 ευρώ. Στόχος, σύμφωνα με το capital.gr, είναι να ελαφρυνθεί η φορολογική διοίκηση από το διοικητικό κόστος της παρακολούθησης και ελέγχου εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
-Στη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όταν ο επισπεύδων είναι το Δημόσιο. Το μέτρο θα εφαρμοστεί έπειτα από σχετική διάταξη που θα καταγραφεί και στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Έως και σήμερα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί προβλέπονται μόνο όταν ο επισπεύδων είναι ιδιώτης, όπως είναι οι τράπεζες.
-Στην εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές στα ακίνητα. Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου 2018. Ήδη το Υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πρόσληψη χιλίων πιστοποιημένων εκτιμητών, οι οποίοι έως τα μέσα Φεβρουαρίου θα προτείνουν στην πολιτική ηγεσία τις νέες περίπου 10.000 τιμές ζώνης στις οποίες είναι χωρισμένη η ελληνική επικράτεια. Με την ευθυγράμμιση των αξιών θα πρέπει να μη μειώνονται τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, όπως ρητά αναφέρουν οι πιστωτές.
-Στις αλλαγές όσον αφορά στο φορολογικό καθεστώς στη ναυτιλία, το οποίο η τρόικα θεωρεί ότι είναι αρκετά ευνοϊκό και «χαριστικό». Ως εκ τούτου, εισηγούνται να υπάρξουν αλλαγές. Υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο της συμφωνίας αναθεώρησης του μνημονίου τονίζεται πως οι ελληνικές Αρχές θα προχωρήσουν σε αλλαγές στο καθεστώς που διέπει τη φορολόγηση της ναυτιλίας σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες θα βασίζονται στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Όπως και να έχει, η αναφορά αυτή συνεπάγεται κυρίως επιβαρυντικές αλλαγές. Ενδεχόμενο είναι η εθελοντική συνεισφορά της ναυτιλιακής κοινότητας που υπολογίζεται ως φόρος επί της χωρητικότητας των πλοίων να γίνει υποχρεωτική.
– Στην κατάρτιση και ολοκλήρωση μελέτης που θα εξετάζει τη δυνατότητα παροχής διευκολύνσεων στα φυσικά πρόσωπα έτσι ώστε να πληρώνουν τους φόρους σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ συνήθως εξοφλείται σε πέντε μηνιαίες δόσεις, ενώ ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων σε τρεις διμηνιαίες. Η πληρωμή των φόρων σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις θα γίνεται με αυτοματοποιημένες τραπεζικές διαδικασίες, όπως είναι η πάγια εντολή χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού.
-Στην εκ νέου εξέταση των φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις. Δεν αποκλείεται να καταργηθούν όσες φοροαπαλλαγές κριθούν άδικες και μη αποτελεσματικές και
-Στην εκ νέου εξέταση των υφιστάμενων τεκμηρίων διαβίωσης έως τον Μάιο 2018.
Διαβάστε επίσης: