Ο Αύγουστος, μήνας προστάτης των οφειλετών κατά των οποίων εκκρεμεί δικαστική απόφαση προς εκτέλεση, έφυγε και ο Σεπτέμβρης του 2017 εγκαινιάζει μία νέα πρακτική, αυτή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Με λίγα «κλικ», από την καρέκλα του γραφείου του και πιθανότατα από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, ο πιο ισχυρός πλειοδότης θα αποκτά και ο οφειλέτης θα παρακολουθεί την περιουσία του να αλλάζει χέριαΚι ενώ μέχρι σήμερα το πρόγραμμα λειτουργούσε μόνο πιλοτικά, πλέον η διαδικασία θα είναι μόνιμη και θα διενεργείται τρεις φορές την εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή θα εκτελούνται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων με διευρυμένο ωράριο, από το πρωί έως το απόγευμα. Ειδικότερα, αναμένεται να πραγματοποιούνται από τις 10.00 έως τις 14.00 ή εναλλακτικά από τις 14.00 μέχρι τις 18.00.

Σε πρώτη φάση στο «ηλεκτρονικό σφυρί» αναμένεται να βγουν 5.000 ακίνητα. Στόχος είναι έως τα Χριστούγεννα το πρόγραμμα να λειτουργεί κανονικά, με διαδικασίες εξπρές.

Δίχως να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία κανενός σε ακροατήριο ειρηνοδικείου, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, και, όπως φαίνεται, δίχως να μπορεί να εμποδιστεί η διαδικασία που θα διεξάγεται ηλεκτρονικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με λίγα «κλικ», από την καρέκλα του γραφείου του και πιθανότατα από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, ο πιο ισχυρός πλειοδότης θα αποκτά και ο οφειλέτης θα παρακολουθεί την περιουσία του να αλλάζει χέρια.

Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός θα διενεργείται με επιμέλεια του συμβολαιογράφου της περιφέρειας του τόπου όπου έγινε η κατάσχεση, ο οποίος ορίστηκε για τον πλειστηριασμό.

Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία συμμετοχής στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό λαμβάνουν μέρος μόνο φυσικά πρόσωπα ή εκπρόσωποι νομικών προσώπων που είναι εγγεγραμμένοι ως υποψήφιοι πλειοδότες στα Ηλεκτρονικά Συστήματα Πλειστηριασμών, σύμφωνα με την παραπάνω διαδικασία.

Ο εγγεγραμμένος υποψήφιος πλειοδότης που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε συγκεκριμένο ηλεκτρονικό πλειστηριασμό θα επιλέγει στην ιστοσελίδα τον κωδικό αριθμό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού που τον ενδιαφέρει και αποδεχόμενος τους «Όρους Ηλεκτρονικού Πλειστηριασμού» του κινητού – ακινήτου θα δηλώνει τη συμμετοχή του, αφού προηγουμένως έχει καταβάλει τη σχετική εγγύηση και το τέλος χρήσης των συστημάτων, και θα έχει υποβάλει ηλεκτρονικά το αναγκαίο πληρεξούσιο του άρθρου 1003 ΚΠολΔ, μέχρι ώρα 15.00, δύο εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού. Η κατάθεση της εγγύησης, του τέλους χρήσης των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών και του πλειστηριάσματος θα γίνεται αποκλειστικά σε ειδικό ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό που διατηρείται σε ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα από τον υπάλληλο του πλειστηριασμού.

Το τέλος χρήσης συστημάτων ορίζεται στο ποσό των πενήντα (50) ευρώ ανά υποψήφιο πλειοδότη και ανά πλειστηριασμό. Ο υποψήφιος πλειοδότης διορίζει, με δήλωση που γίνεται ηλεκτρονικά, αντίκλητο, ο οποίος κατοικεί στην περιφέρεια του πρωτοδικείου του τόπου της εκτέλεσης, μέχρι ώρα 15.00, δύο εργάσιμες ημέρες πριν από την ορισθείσα ημέρα του πλειστηριασμού, διαφορετικά αντίκλητος θεωρείται ο γραμματέας του πρωτοδικείου του τόπου της εκτέλεσης. Οι δικαιούμενοι συμμετοχής υποψήφιοι πλειοδότες ενημερώνονται μέσω των συστημάτων για τη συμμετοχή τους στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό. Με τον ίδιο τρόπο ενημερώνονται εγκαίρως και οι υποψήφιοι πλειοδότες οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής.

Μετά το πέρας της παραπάνω προθεσμίας ο υπάλληλος του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού θα ελέγχει τα υποβληθέντα αρχεία, θα διαπιστώνει με πράξη του μέχρι ώρα 17.00 της προηγούμενης του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού ημέρας την τήρηση των διατυπώσεων, θα υποβάλλει στα συστήματα κατάλογο των υποψήφιων πλειοδοτών που δικαιούνται να συμμετάσχουν και θα ενεργοποιεί στη διαδικτυακή πύλη την πρόσβαση στον πλειστηριασμό για τους υποψήφιους πλειοδότες που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη διαδικασία

Ο νόμος Κατσέλη διέξοδος, αλλά προσωρινή

Στο μεταξύ, στον αέρα φέρεται να βρίσκεται η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, με τους δανειολήπτες να είναι εγκλωβισμένοι μεταξύ κυβέρνησης, ΔΝΤ και τραπεζών.

Η μόνη προστασία που υπάρχει αυτήν τη στιγμή είναι ο νόμος Κατσέλη, η ισχύς του οποίου παύει από αρχές του 2019. Οι δανειολήπτες, δηλαδή, χάνουν το δικαίωμα να διασώσουν την κατοικία τους με τις προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα, εφόσον δεν δοθεί παράταση της συγκεκριμένης προθεσμίας, επισημαίνουν νομικοί.

Ειδικότερα, όπως τονίζουν, από 1-1-2019 και εφόσον δεν έχει δοθεί παράταση της προθεσμίας για υποβολή στον νόμο Κατσέλη οι δανειολήπτες δεν θα έχουν καμία άλλη επιλογή εκτός από τη ρύθμιση του δανείου τους εξωδικαστικά ή μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών (η οποία, επίσης, είναι εξωδικαστική ρύθμιση) και σε περίπτωση που το δάνειο τελικά καταγγελθεί, τότε γίνεται απαιτητό ολόκληρο το ποσό, εκδίδεται διαταγή πληρωμής και αρχίζει η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης