Βόμβα στα θεμέλια της κυβερνητικής σταθερότητας, αλλά και στην καθημερινότητα των ελλήνων «έσκασε» πριν από λίγο.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο έλληνας αξιωματούχος δήλωσε πριν από λίγο στο πρακτορείο Bloomberg:
«Ίσως χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2018».
Το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα μέτρα το 2018, στην περίπτωση που υπάρχει απόκλιση, παραδέχθηκαν και πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Μείωση στα κρατικά έσοδα της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ (24,080 δισ ευρώ έναντι 24,182 δισ ευρώ) αποκαλύπτει έκθεση της ΑΑΔΕ για την Διακύμανση των Φορολογικών Εσόδων
Πρόσθεσαν ότι για φέτος αναμένεται υπεραπόδοση και παραδέχτηκαν ότι υπάρχει υστέρηση στα έσοδα που προέρχονται από τη φορολογία των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών.
Σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων του χρόνου, οι ίδιες πηγές εξήγησαν ότι η μεγάλη διαπραγμάτευση θα γίνει τον Οκτώβριο με την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα πεδία αποκλίσεων ή υπέρβασης στόχου και το εάν αυτά θα έχουν προσωρινό ή μόνιμο χαρακτήρα και άρα θα επηρεάσουν και τις επιδόσεις του 2018.
Για το πόση θα είναι η δημοσιονομική “τρύπα” το επόμενο έτος, οι ίδιες πηγές εκτίμησαν ότι, αν υπάρξει, δεν αναμένεται να είναι μεγάλη.
Ωστόσο, κατέστησαν σαφές ότι «είμαστε δεσμευμένοι στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, μην ξεχνάτε ο στόχος υπερδιπλασιάζεται, είναι δύσκολος».
Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε στο πρακτορείο ότι «εξετάζονται αλλαγές στην φορολογία των αυτοαπασχολούμενων με στόχο την μείωσή της, χωρίς όμως να προκύψει δημοσιονομικό κενό, καθώς με τον τρόπο που έχει διαμορφωθεί το 2017 δημιουργεί κίνητρο για να δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα».
Πιο αποδοτικός φόρος ο ΕΝΦΙΑ. Τα έσοδα από φόρους στην περιουσία παρουσίασαν αύξηση 9,14% και διαμορφώθηκαν στα 65,19 εκατ ευρώ έναντι 59,73 εκατ ευρώ τον Ιούλιο του 2016
Παράλληλα, ανέφερε ότι η χώρα θα κάνει νέα προσπάθεια εξόδου στις αγορές τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο της επιστροφής της στην κανονικότητα και της σταδιακής απεξάρτησης από τους μηχανισμούς στήριξης.
Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πως η κυβέρνηση είναι αντίθετη με το αίτημα του ΔΝΤ να διενεργηθεί νέο AQR (έλεγχος ποιότητας στοιχείων του ενεργητικού) στις τράπεζες.
Σχετικά με το μέρισμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη ΔΕΘ, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την πρώτη ή την δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου και αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τους Θεσμούς, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Εξήγησαν ότι το μέρισμα συμφωνήθηκε ότι δεν θα διατεθεί φέτος για τις συντάξεις.
Οι προτάσεις που είναι στο τραπέζι σχετίζονται με το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης και άλλες κοινωνικές δαπάνες, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και με αναπτυξιακά προγράμματα.
Ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Ιανουάριο
Ο πραγματικός στόχος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι έως τον Ιανουάριο του 2018 και ας τίθεται επισήμως ο στόχος το Δεκέμβριο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. «Θέλουμε, όταν θα γίνουν οι 2- 3 σημαντικές συζητήσεις του Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου να μην είμαστε μέρος του προβλήματος», είπαν.
Εξήγησαν ότι οι συζητήσεις αυτές αφορούν την επόμενη μέρα, μετά το τέλος του προγράμματος, τη συμμετοχή του ΔΝΤ και το χρέος.
Σε ερώτημα αν μπορεί να τα καταφέρει η Ελλάδα χωρίς μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, οι πηγές του ΥΠΟΙΚ απάντησαν με νόημα ότι από τις προληπτικές πιστωτικές γραμμές έως την καθαρή έξοδο υπάρχει ένα πολύ μεγάλο φάσμα πραγμάτων.
Έμμεσοι φόροι και POS δεν έσωσαν τα έσοδα τον Ιούλιο
Μείωση στα κρατικά έσοδα της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ (24,080 δισ ευρώ έναντι 24,182 δισ ευρώ) αποκαλύπτει έκθεση της ΑΑΔΕ για την Διακύμανση των Φορολογικών Εσόδων κατά τον μήνα Ιούλιο.
Πολλαπλάσια ήταν όμως μείωση στα έσοδα από άμεσους φόρους (653 εκατ. ευρώ).
Η υστέρηση αυτή καλύφθηκε από τις αυξήσεις εμμέσων φόρων που επιβλήθηκαν τον Ιανουάριο και έτσι, έως και τον Ιούλιο, σημειώνουν υπέρβαση εισπράξεων 653 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:
– Τα έσοδα από τους φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων ανήλθαν σε 2,03 δισ ευρώ τον Ιούλιο φέτος, έναντι 2,02 δισ ευρώ τον Ιούλιο του 2016.
Τα έσοδα από φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων αυξήθηκαν κατά 4,4% και διαμορφώθηκαν σε 1,22 δισ ευρώ έναντι 1,17 δισ ευρώ τον Ιούλιο του 2016.
Μείωση όμως παρουσίασαν τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων στα 718,62 εκατ ευρώ έναντι 775,72 εκατ ευρώ τον Ιούλιο του 2016.
– Τα έσοδα από προκαταβολές παρουσίασαν αύξηση 4,21%, τα έσοδα από παρακράτηση μισθών και συντάξεων σημείωσαν αύξηση 7,28% ενώ από τα έσοδα απ τον φόρο εισοδήματος πλήν μισθών και συντάξεων (που αφορούν κυρίως επαγγελματίες) μειώθηκαν κατά 16,7% στα 53,78 εκατ ευρώ έναντι 64,57 εκατ ευρώ πέρυσι.
– Τα έσοδα από φόρους στην περιουσία παρουσίασαν αύξηση 9,14% και διαμορφώθηκαν στα 65,19 εκατ ευρώ έναντι 59,73 εκατ ευρώ τον Ιούλιο του 2016. Τα έσοδα από ΕΝΦΙΑ τον Ιούλιο ανήλθαν σε 43 εκατ ευρώ έναντι 37,44 εκατ ευρώ τον Ιούλιο του 2016.
– Τα έσοδα από άμεσους φόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (στα οποία περιλαμβάνονται τα έσοδα από κατασχέσεις αλλά και την ρύθμιση Οικιοθελούς Συμμόρφωσης) αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 6,9% και ανήλθαν στα 124,25 εκατ ευρώ έναντι 116,24 εκατ ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
– Τα έσοδα από Λοιπούς Αμεσους Φόρους παρουσίασαν μείωση κατά 25,36% και διαμορφώθηκαν στα 336,34 εκατ ευρώ έναντι 450,59 εκατ ευρώ πέρυσι.
Η εξέλιξη αυτή που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην λειτουργία του ΕΦΚΑ από την 1.1.2017 καθώς τα έσοδα από εισφορές υπολογίζονται πλέον έως πόροι του νομικού προσώπου επηρεάστηκε και από τις ακόλουθες μεταβολές:
– Τη μείωση κατά 7,04% των εσόδων από το τέλος επιτηδεύματος.
-Τη μείωση κατά 1,12% των εσόδων από την Εισφορά Αλληλεγγύης
– Τη μείωση κατά 26,97% των εσόδων από τον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης.
Σχετικά ό,τι αφορά την πορεία των εσόδων από τους έμμεσους φόρους τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούλιο του 2016:
– τα έσοδα ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 3,97%
– τα έσοδα από τους λοιπούς φόρους συναλλαγών αυξήθηκαν κατά 12,33%
– τα έσοδα από τους λοιπούς φόρους κατανάλωσης αυξήθηκαν κατά 67,28%
– τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης που εισπράττονται από τα τελωνεία αυξήθηκαν κατά 26,79%.
– Τα έσοδα τους φόρους κατανάλωσης Παρελθόντων Οικονομικών Ετών αυξήθηκαν κατά 39,35%.