Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τη λίστα των ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών προσώπων
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τη λίστα των ληξιπρόθεσμων οφειλών νομικών προσώπων
Άνθρακας αποδεικνύεται ο «θησαυρός» της δημοσιοποίησης των στοιχείων μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Πρόκειται δηλαδή για οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι δεν πρόκειται να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, επειδή δεν βρίσκονται πλέον σε λειτουργία (όσον αφορά στις επιχειρήσεις), αλλά και φυσικά πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν καμία δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακής», η οποία φιγουράρει πρώτη στη λίστα νομικών προσώπων με οφειλές ύψους 8,5 δισ. ευρώ.
Τα χρήματα αυτά θεωρείται αδύνατον να εισπραχθούν, με την εταιρεία να έχει εμπλακεί στην υπόθεση του «δομημένου ομολόγου» των 280 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Φεβρουαρίου 2007 το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξέδωσε ομόλογο 12ετούς διάρκειας αξίας 280 εκατ. ευρώ με ανάδοχο την αμερικανική JP Morgan. Από αυτή πέρασε στο αμοιβαίο κεφάλαιο NPI, στη γερμανική Hypovereinsbank που το μεταπούλησε στη χρηματιστηριακή εταιρεία «Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ», από την οποία τελικά πωλήθηκε σε τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία.
Η δεύτερη καταχώρηση επίσης δεν μπορεί να θεωρηθεί ως «λαβράκι»: Αφορά στην «Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες Α.Ε.» με χρέος 1,3 δισ. ευρώ. Η εταιρία είναι σε καθεστώς εκκαθάρισης εδώ και πολλά χρόνια, επομένως είναι άγνωστο εάν και πότε θα εισπραχθεί το χρέος.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα φυσικά πρόσωπα, όπου προκύπτει ότι η μεγαλύτερη οφειλή φυσικού προσώπου ανέρχεται σε 561,6 εκατ. ευρώ. που μαζί με τις προσαυξήσεις ανέρχεται το 1,26 δισ. ευρώ. και αφορά στον Νίκο Κασιμάτη, ο οποίος έχει καταδικαστεί για απάτη με πλαστά τιμολόγια στη Θεσσαλονίκη.
Συνολικά αναρτήθηκαν 13.730 ονόματα, φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους άνω των 150.000 ευρώΑμφίβολα είναι σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα του μέτρου της δημοσιοποίησης με δεδομένο ότι από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, οι οποίες προσεγγίζουν τα 88 δισ. ευρώ, εισπράξιμες θεωρούνται μόλις το 15% αυτών, καθώς οι υπόλοιπες οφειλές αφορούν φορολογούμενους, οι οποίοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους (λουκέτα, πτωχεύσεις κ.ά).
Συνολικά αναρτήθηκαν 13.730 ονόματα, φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές με ημερομηνία λήξης έως τις 5 Ιουλίου 2015 και με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής έως τις 5 Ιουλίου 2016.
Ποια νομικά πρόσωπα ξεχωρίζουν στους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου
Στην τρίτη θέση της λίστας βρίσκεται η «Carrera Mobile Εμπόριο Κινητών και Τηλεπικοινωνιών Α.Ε.» (864 εκατ. ευρώ) και ακολουθούν η «Αγιομαυρίτης-Φωτογραφικά είδη ΑΕΒΕ» (654 εκατ. ευρώ) και η «Δυναμοχημική ΑΕΒΕ» με 708 εκατ. ευρώ.
Στη λίστα περιλαμβάνεται και μεγάλος αριθμός εταιρειών που είτε βρίσκονται σε εκκαθάριση ή δεν λειτουργούν πλέον όπως:
– Ερμής Κούριερ, με οφειλές 16,4 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει διαγραφεί από το μητρώο Ταχυδρομικών Επιχειρήσεων της ΕΕΤΤ από το 2010
– Ατλάντικ Σούπερ μάρκετ με χρέος 654 ,5 εκατ. ευρώ. Με δικαστική απόφαση τέθηκε σε πτώχευση το 2011 η εν λόγω αλυσίδα που ήταν μία από τις πέντε μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, με τζίρο 573 εκατ. ευρώ για το 2009
– Νεοχημική με χρέος 204,5 εκατ. ευρώ. Έχει πτωχεύσει, ενώ ο πρώην επικεφαλής της Λαυρέντης Λαυρεντιάδης αποφυλακίστηκε πριν από δύο χρόνια.
– Ασπίς Πρόνοια με χρέη 78,1 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος ασφαλειών του επιχειρηματία Παύλου Ψωμιάδη πτώχευσε το 2009
– Εξπρές Σέρβις Ανώνυμος Εμπορική Εταιρεία με χρέη 54,4 εκατ. ευρώ.
– ΑΕΚ: Είχε χρέη 250.000.000 ευρώ τα έσβησε και έπεσε κατηγορία.
– Ελεύθερη Τηλεόραση «ALTER», η οποία δεν υπάρχει πια
– Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων: Είχε συσταθεί το 1983 αλλά σταμάτησε να έχει λόγο ύπαρξης γιατί είτε έκλεισαν είτε πουλήθηκαν οι επιχειρήσεις που υπάγονταν σε αυτόν
– ΑΤΤΙΚΑΤ, η οποία έχει βάλει λουκέτο
– Λάκης Γαβαλάς Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία, με χρέη 23,6 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία του γνωστού μόδιστρου έχει πτωχεύσει αφού ζήτησε πρώτα την προστασία του άρθρου 99
– Γλου Ανώνυμη Εταιρεία με οφειλές 19,9 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία των αδελφών Αντώνη και Γιώργου Γλου συγκαταλεγόταν, ήδη από το 2012, στους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου. Τότε η εταιρεία εμφάνιζε συνολικά χρέη της τάξης των 6,6 εκατ. ευρώ μόνον προς το Δημόσιο, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ο Αντώνης Γλου είχε συλληφθεί για οφειλές ύψους 765 χιλιάδες ευρώ προς το Δημόσιο. To 2013 o όμιλος κατάφερε να ενταχθεί στο άρθρο 99, εμφανίζοντας υποχρεώσεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.
– Πειραϊκή Πατραϊκή με συνολική οφειλή 20.801.220,74 ευρώ
– Μινιόν με οφειλή 23.268.839,71 ευρώ
Στους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου εμφανίζονται επίσης οι: ΠΑΕ Πανιώνος (27 εκατ. ευρώ), «Αφοί Μιμίκου ΑΕ» (25 εκατ. ευρώ), ο Αθηναϊκός (21 εκατ. ευρώ) καθώς και οι Alapis, Πρίνσες Αερογραμμές, Karouzos Real Estate, Χαλυβδόφυλλα, Artisti Italiani, Sprider Stores, Μετρόπολις Ανώνυμη Εμπορική, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ΕΑΒ κ.ά.
Οι μεγαλύτερες οφειλές φυσικών προσώπων
Τις μεγαλύτερες οφειλές στο Δημόσιο μεταξύ των φυσικών προσώπων έχει ο Ν. Κασιμάτης με χρέος, 1,26 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν oi Ε. Σιέμπος με οφειλή 428 εκατ. ευρώ, Γ. Οικοδομίδης με οφειλή 363 εκατ. ευρώ, Καρυδοπούλου Ελένη με οφειλή 319,7 εκατ., Μ. Λιάσκας (262 εκατ.), Σ. Γεωργιτσογιαννάκος (245 εκατ.), P. Apostolides με οφειλή 192 εκατ., Εμ. Διακάτος με χρέος 188 εκατ. και Θ. Αντωνιάδης με οφειλή 176 εκατ. ευρώ.
Στη λίστα βρίσκονται επίσης ο πρώην μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ Γ. Μπατατούδης, ο επικεφαλής της Μηχανικής Πρ. Εμφιετζόγλου καθώς και ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Κρήτης Γ. Κοσκωτάς, γνωστός για το σκάνδαλο που είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη στα τέλη της δεκαετίας του ’80.
Διαβάστε επίσης: