Στην πλέον κρίσιμη φάση της εισέρχεται η διαπραγμάτευση, με τις εξελίξεις του επόμενου 48ώρου να προμηνύονται καταιγιστικές. Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα που κατατέθηκε στους εταίρους, το πρωί της Δευτέρας, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, τόσο στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, όσο και σε παράγοντες της αγοράς, που εκφράζουν την αγωνία τους για τις συνέπειες των νέων μέτρων, ύψους 7,9 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει, βάζοντας την υπογραφή της σε ένα κείμενο που παραβιάζει σε μεγάλο βαθμό τις «κόκκινες γραμμές»Η δέσμευση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα της Βουλής, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία «σκοπεύει να πρωτοτυπήσει», εφαρμόζοντας μετεκλογικά όσα έλεγε προεκλογικά, αποδεικνύεται κενή περιεχομένου.

Μπροστά στο φάσμα του εφιάλτη της χρεοκοπίας, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει, βάζοντας την υπογραφή της σε ένα κείμενο που παραβιάζει σε μεγάλο βαθμό τις «κόκκινες γραμμές» που είχαν τεθεί. 

Οι επισημάνσεις, μάλιστα, κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωζώνης ότι οι προτάσεις της Αθήνας αποτελούν μία… καλή βάση για τη συνέχιση των συνομιλιών, που σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζονται ως αποδεκτή λύση, προκαλούν προβληματισμό, σχετικά με το πού θα καταλήξει τελικώς η «μπίλια» της διαπραγμάτευσης και ποια θα είναι τα μέτρα που θα ζητηθούν τις επόμενες, κρίσιμες ώρες, από την πλευρά των εταίρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται, πάντως, ότι το ΔΝΤ έχει ήδη ασκήσει βέτο, αντιδρώντας στην υφεσιακή υφή των προτεινόμενων μέτρων.

Το μεγάλο στοίχημα, πλέον, για το Μέγαρο Μαξίμου, είναι να περάσει η συμφωνία τόσο από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από αυτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το zougla.gr συνομίλησε με παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι κάνουν λόγο για μία πρόταση που περιλαμβάνει σκληρά φοροεισπρακτικά μέτρα, που «πνίγουν» την πραγματική οικονομία, φορτώνοντας με νέα βάρη τους πολίτες, οι οποίοι ήδη αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Ο οικονομολόγος Δημήτρης Τσαγκάρης, ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης, Αθανάσιος Παπανικολάου, συμφωνούν ότι ενδεχόμενη συμφωνία, με βάση τις προτάσεις που κατατέθηκαν στους εταίρους, θα επιτείνει την ύφεση, δίνοντας συνέχεια στις -έως τώρα- αδιέξοδες πολιτικές που καταψήφισε ο λαός στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Δημήτρης Τσαγκάρης: «Μακριά από τη λαϊκή εντολή η πρόταση της Κυβέρνησης»

«Τα μέτρα αυτά είναι μακριά από την λαϊκή εντολή των εκλογών του Ιανουαρίου. Είναι μακροϊκονομικά αναποτελεσματικά μέτρα. Το πιθανότερο είναι ότι θα είναι και μικροοικονομικά μη βιώσιμα», δήλωσε στο zougla.gr, o οικονομολόγος κ. Τσαγκάρης. 

«Γιατί η υπερφορολόγηση της περιόδου Σαμαρά-Βενιζέλου παρήγαγε 1 εκατ. ληξιπρόθεσμα χρέη τον μήνα. Είναι πιθανό λοιπόν με την αύξηση των φόρων αυτών το φαινόμενο να επιδεινωθεί και η κυβέρνηση να χρειαστεί 200 δόσεις στο τέλος της ημέρας», τόνισε. 

«Έγινε μια επιλογή που βασίζεται περισσότερο στην υπερφορολόγηση και σχεδόν καθόλου στην μεταρρύθμιση. Είναι ψέμα ότι τα βάρη τα έχουν σηκώσει οι φτωχότεροι στην Ελλάδα την περίοδο αυτή της 6ετιας. Απλά έχουν κληθεί και οι φτωχότεροι να πληρώσουν. Ο καθένας πληρώνει φόρο από το πρώτο ευρώ. Οι πάντες θα υποφέρουν ακόμα και οι συνταξιούχοι λόγω της αύξησης του ΦΠΑ», πρόσθεσε ο κ. Τσαγκάρης. 

«Εγώ θα τη χαρακτήριζα μια συμφωνία γέφυρα για να αγοραστεί πολιτικός χρόνος καθώς δεν υπήρχε εντολή για εναλλακτικά σενάρια. Πάντως δεν είναι μια συμφωνία που επιλύει προβλήματα της χώρας», κατέληξε.


Αντώνης Μουζάκης: «Η χειρότερη εξέλιξη που θα μπορούσε να συμβεί»

«Τα μέτρα που πρότεινε το κυβερνητικό επιτελείο προς τους θεσμούς -δανειστές και εταίρους μας- δυστυχώς, νομίζω ότι σε κάθε περίπτωση θα επιβαρύνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αφού τα 7,9 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να εισπραχθούν στα μισά του 2015 και ολόκληρο το 2016, είναι ένας πολύ μεγάλος λογαριασμός που πολύ δύσκολα θα μπορέσει να σηκώσει η ελληνική κοινωνία», τόνισε ο φοροτεχνικός κ. Μουζάκης.

«Ο λογαριασμός είναι ιδιαίτερα βαρύς. Όταν αυξάνεται ο ΦΠΑ και κάποια αγαθά θα μεταπηδήσουν από τον συντελεστή 13% στον συντελεστή 23%, μιλάμε για ένα οριζόντιο μέτρο που σε κάθε περίπτωση θα επιβαρύνει όλους ανεξαιρέτως, είτε είναι πλούσιοι, είτε φτωχοί. Άρα, μιλάμε για μία άδικη εξέλιξη. Θα έχουμε και κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος που έχουν τα νησιά. Το πεδίο γίνεται ιδιαίτερα βαρύ αν αναλογιστούμε ότι θα πρέπει να μαζέψουμε περί τα 680 εκατ. ευρώ το 2015 από τον ΦΠΑ και 1,36 δισ. το 2016», πρόσθεσε ο κ. Μουζάκης.

Αναφορικά με τις συντάξεις, ο γνωστός φοροτεχνικός επεσήμανε ότι  «θα υπάρχει τεράστιο ζήτημα, αφού θα κληθούν οι συνταξιούχοι να πληρώσουν τον οβολό τους, μειώνοντας τις συντάξεις τους, τις κύριες και τις επικουρικές σε ποσοστό τουλάχιστον 5%. Πράγμα που σημαίνει ότι ενώ θα μειώνεται το εισόδημά τους, ταυτόχρονα θα καλούνται να προμηθεύονται αγαθά και υπηρεσίες ακριβότερα απ’ ότι πριν. Νομίζω ότι είναι η χειρότερη εξέλιξη που θα μπορούσε να συμβεί».

«Από την άλλη πλευρά, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2,9% που θα αφορά κατά 1% τον εργαζόμενο, είναι μια εξέλιξη που θα μειώσει τους μισθούς. Αν συνυπολογίσουμε ότι η επιχείρηση θα πληρώνει φόρο με συντελεστή 2,9% και όχι 2,6% όπως συμβαίνει τώρα και μάλιστα αν έχει κέρδη μεγαλύτερα από 500.000 ευρώ θα πληρώνει και έκτακτη εισφορά της τάξης 12%, καταλαβαίνουμε ότι σαφώς δεν θα μπορεί να είναι ανταγωνιστική σε σχέση με συναφείς επιχειρήσεις του εξωτερικού», συμπλήρωσε.

Αθανάσιος Παπανικολάου: «Αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση σημαίνει λουκέτα, ανεργία και φοροδιαφυγή»

Μιλώντας στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης, κ. Αθανάσιος Παπανικολάου, επεσήμανε ότι «αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση σημαίνει λουκέτα, αύξηση της ανεργίας και της φοροδιαφυγής».

«Ο ΦΠΑ, ήταν το μόνο μνημονιακό μέτρο που πάρθηκε πίσω. Έγινε αντιληπτή και από την τρόικα τότε η αποτυχία του. Η προηγούμενη κυβέρνηση και η τότε αντιπολίτευση ήταν σύμφωνες και γι’ αυτό ο ΦΠΑ επέστρεψε στο 13%. Επομένως, είναι σαφές πως η υπερφορολόγηση οδηγεί στη λιτότητα. Είναι λογικό να παραμείνουν οι φόροι στην εστίαση, σε ένα τόσο λαϊκό προϊόν, που απευθύνεται σε φτωχούς και ανέργους, σε λογικά επίπεδα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανικολάου.


Βασίλης Κορκίδης: «Πανάκριβος ο… “έντιμος” συμβιβασμός»

«Οι περισσότερες επιβαρύνσεις της νέας συμφωνίας συσσωρεύονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στη μεσαία τάξη. Διατηρείται ένα καθεστώς λιτότητας με αυτά τα μέτρα και βλέπουμε ότι η υπερφορολόγηση εξακολουθεί να υπάρχει και να αυξάνεται. Αυτό είναι κάτι που θα δυσκολέψει την ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς. Το δεύτερο εξάμηνο του έτους φαίνεται να έχει χαθεί και δεν μπορεί να αναπληρωθεί το χάσιμο χρόνου του πρώτου εξαμήνου», αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

«Όπως είναι γνωστό, η αγορά εκτός από κλίμα, χρειάζεται και χρήμα. Όμως χρήμα να μπει στην αγορά και όχι να βγει από την αγορά. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι ο “έντιμος συμβιβασμός” είναι πανάκριβος για την ελληνική αγορά και για άλλη μια φορά τιμωρείται η κερδοφορία των υγιών, βιώσιμων επιχειρήσεων», σημειώνει ο κ. Κορκίδης.

«Θεωρώ ότι το κλειδί έχει μπει στην κλειδαριά της συμφωνίας και είναι στο χέρι των Ευρωπαίων να γυρίσει για να κλειδώσει τη συμφωνία. Από την άλλη, θα πρέπει να ξεκλειδώσει κεφάλαια για την Ελλάδα. Αυτά τα κεφάλαια δεν θα πρέπει να είναι μόνο αναπτυξιακά, αλλά και ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία», συμπληρώνει.

«Το μόνο θετικό που μπορούμε να κρατήσουμε είναι ότι απομακρύνεται η αβεβαιότητα και η μεγάλη εκκρεμότητα περί παραμονής μας στην ευρωζώνη. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα, σε κατάσταση ηρεμίας να αντιμετωπίσουμε σοβαρά θέματα», καταλήγει.

Γιώργος Κασιμάτης: «Να σταματήσει η παράνομη ύφεση»

Από την πλευρά του, ο συνταγματολόγος κ. Γιώργος Κασιμάτης αρνήθηκε να σχολιάσει τα προβλεπόμενα μέτρα, υπογραμμίζοντας ότι «η πρώτη “κόκκινη γραμμή” θα πρέπει να πάψει να είναι η Ελλάδα υπόδουλη σε παράνομα δεσμά. Αυτό θα σώσει την Ελλάδα και τις επόμενες γενιές. Θα πρέπει να σταματήσει η παράνομη ύφεση».

Ρεπορτάζ – Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης

Διαβάστε επίσης:


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης