Την εκτίμηση πως πρέπει «να υψώσουμε τον τόνο» έναντι της Γερμανίας, η οποία «έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας» εκφράζει ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Αρνό Μοντεμπούρ, ενώ θεωρεί ότι η χώρα του, όπου η ανάπτυξη καθυστερεί να έρθει, δεν μπορεί πλέον «να φέρεται και να άγεται».

«Πρέπει να υψώσουμε τον τόνο. Η Γερμανία έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας που επέβαλε σε όλη την Ευρώπη» δηλώνει ο σοσιαλιστής υπουργός σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Κυριακή στην εφημερίδα «Le Monde».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όταν λέω η Γερμανία, ομιλώ για τη γερμανική Δεξιά που υποστηρίζει την Άνγκελα Μέρκελ. Η Γαλλία δεν έχει την τάση να ευθυγραμμίζεται με τα ιδεολογικά αξιώματα της γερμανικής Δεξιάς» διευκρινίζει.

«Δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον σοσιαλιστή ομόλογό μου επί της Οικονομίας, ο οποίος σπρώχνει προς την ίδια κατεύθυνση μ’ εμάς. Όμως, η Γαλλία δεν μπορεί πλέον να φέρεται και να άγεται» επιμένει ο υπουργός, γνωστός για τις έντονες δηλώσεις του που στο παρελθόν είχαν προκαλέσει πολεμική στους κόλπους της πλειοψηφίας.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά την ψυχρή υποδοχή που επιφυλάχθηκε από το Βερολίνο στην έκκληση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ για έναν αναπροσανατολισμό των ευρωπαϊκών πολιτικών υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βούληση του Μοντεμπούρ «να υψώσουμε τον τόνο» έρχεται σε αντίθεση με εκείνη για κατευνασμό που έχει επιδείξει ο Ολάντ έπειτα απ’ αυτό το επεισόδιο, καθώς ο αρχηγός του γαλλικού κράτους δήλωσε αυτήν την εβδομάδα πως δεν θέλει «αντιπαράθεση» με το Βερολίνο.

Ερωτηθείς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με τις δηλώσεις του Αρνό Μοντεμπούρ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στα νησιά Κομόρες, απάντησε: «Επιθυμώ να μπορέσουμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας να δώσουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη. Όλοι όσοι είναι φορείς αυτής της ιδέας είναι ευπρόσδεκτοί και αυτή είναι η θέση ολόκληρης της κυβέρνησης».

Στη συνέντευξή του ο Μοντεμπούρ επικρίνει επίσης τη Γερμανία, χωρίς να την κατονομάζει, για τον ρόλο της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) όσον αφορά στην υιοθέτηση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο, «σήμερα δυστυχώς οι ιέρακες του πληθωρισμού, οι οποίοι πολεμούν τον πληθωρισμό όταν αυτός εξαφανίζεται ξεχνώντας να πολεμήσουν το ουσιαστικό, τη μαζική ανεργία, υπερεκπροσωπούνται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Στις πρώτες γραμμές αυτών των «ιεράκων» είναι οι Γερμανοί, οι οποίοι παραδοσιακά εκτιμούν πως ο ρόλος της ΕΚΤ πρέπει να περιορίζεται στη συγκράτηση του πληθωρισμού και αντιτίθενται στην ιδέα ότι η τράπεζα θα μπορούσε να αγοράζει κρατικά ομόλογα, κάτι που θα ισοδυναμούσε με σχεδόν άμεση χρηματοδότηση των χωρών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης