Ως τελευταία πράξη του δράματος χιλιάδων εργαζομένων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η επίσπευση των διαδικασιών από το Υπουργείο Εργασίας όσον αφορά τον κατώτατο μισθό που θα καθοριστεί βάσει των όσων προβλέπονται στο Μνημόνιο 3.
Όπως όλα δείχνουν τo δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα νομοθετείται από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, η νομοθετική ρύθμιση για το «νέο μηχανισμό κατώτατου μισθού» θα ψηφιστεί και θα γίνει νόμος του κράτους το αργότερο μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2013.
Από τις αρχές Απριλίου του 2013 θα ισχύει ο κατώτατος μισθός που θα έχει καθοριστεί με βάση το «νέο μηχανισμό». Δημοσιοποιώντας το χρονοδιάγραμμα, ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι «δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός».
Η νομοθέτηση του νέου μηχανισμού, αποτελεί δέσμευση που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου. Ο διάλογος για τη δημιουργία του νέου μηχανισμού ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012 και έχει οριστεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου 2012.
Το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου:
«Η χώρα έχει αναλάβει την υποχρέωση, ήδη από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους (ν.4046/2012), να διαμορφώσει ένα νέο μηχανισμό καθορισμού κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο» αναφέρει στη δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας και τονίζει ότι «ο νέος μηχανισμός, συμβαδίζοντας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα παρέχει στο κράτος αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών στην οικονομία, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».
Το σύστημα καθορισμού των μισθών στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με ένα ελάχιστο ύψος μισθού το οποίο θα νομοθετείται από την κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».
Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr ο εργατολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της ΑΔΕΔΥ κ. Γ. Ρωμανιάς:
Η zougla.gr επικοινώνησε με τον Ν. Κιουτσούκη, Ι.Τ. Γραμματέα της ΓΣΕΕ, ο οποίος δήλωσε ότι «με αφορμή τη θέση-δέσμευση της κυβέρνησης έπειτα -από την καθ’ υποβολή από την τρόικα- αλλαγή πλαισίου διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, καθώς και την περεταίρω συζήτηση, πέραν των επαχθών μνημονιακών δεσμεύσεων για ζητήματα που πλήττουν τους εργαζομένους, τονίζουμε για ακόμη μία φορά ότι ο αδιέξοδος- με βάση τα αποτελέσματα-δρόμος οδηγεί σε καταστροφή την οικονομία και στη συντριβή την κοινωνία».
Συγκεκριμένα καταργούνται οι τριετίες, επιδόματα τέκνων, οκτάωρο, πενθήμερο, αποζημίωση απόλυσης κτλ.
Όπως μας αναφέρει «εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε συμφωνία με την τρόικα για όλα τα παραπάνω, δεν απομένει παρά να αλλάξει η ταμπέλα του Υπουργείου Εργασίας σε Υπουργείο Εργοδοτών».
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
«Η κυβέρνηση, με αποκλειστική ευθύνη και των τριών κομμάτων που τη στηρίζουν, βάζει ταφόπετρα στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, παραβιάζοντας ακόμα και το Σύνταγμα της χώρας, και στην ίδια τη ΓΣΕΕ αφού ο κατώτερος μισθός θα καθορίζεται πλέον όχι με συλλογικές διαπραγματεύσεις και συνυπογραφή εργατικών και εργοδοτικών φορέων, αλλά με απόφαση του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας» σχολίασε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης.
Όπως υποστηρίζει, «η ρύθμιση αυτή προωθείται για να μπορεί η μνημονιακή κυβέρνηση, χωρίς κανένα θεσμικό εμπόδιο, να φτάσει τον κατώτερο μισθό στα επίπεδα Ρουμανίας και Βουλγαρίας, όπως ακριβώς προβλέπει το 2ο Μνημόνιο, την “ιδιοκτησία” του οποίου ανέλαβε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός». «Οι διαβεβαιώσεις του Υπουργού Εργασίας ότι με την απόφασή του δεν θα μειώσει ακόμα περισσότερο τον κατώτερο μισθό μοιάζει με φθινοπωρινό ανέκδοτο» προσθέτει.
Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, «η κυβέρνηση με τη νέα ρύθμιση για τον κατώτερο μισθό ικανοποιεί τις ορέξεις των εγχώριων μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και τις απαιτήσεις των Γερμανών Βιομηχάνων για μετατροπή ολόκληρης της χώρας μας σε μια ειδική οικονομική ζώνη με μισθούς και εργασιακές σχέσεις Κίνας».
Oι μεικτές αποδοχές:
Για τον άγαμο χωρίς προϋπηρεσία στα 586,08 ευρώ από 751,39 ευρώ, με 1 τριετία στα 634,91 ευρώ από 813,99 ευρώ, με 2 τριετίες 692,63 ευρώ από 887,99 ευρώ και με 3 τριετίες στα 750,35 ευρώ από 961,99 ευρώ.
Για τον έγγαμο χωρίς προϋπηρεσία 644,70 από 826,54 ευρώ, με 1 τριετία στα 693,52 ευρώ από 889,13 ευρώ, με 2 τριετίες 751,24 ευρώ από 963,13 ευρώ και με 3 τριετίες στα 808,96 ευρώ από 1.037,13 ευρώ.
Για το νεοπροσλαμβανόμενο, ηλικίας έως 25 ετών ο πρώτος μεικτός μισθός είναι από χθες στα 510,94 ευρώ, έναντι 751,39 ευρώ, για πλήρη απασχόληση. Η πρόσληψη νέων με το συγκεκριμένο μισθό δεν έχει περιορισμούς, δηλ. μπορεί να γίνεται ακόμη κι αν προηγούνται απολύσεις ή και σε υποκατάσταση παλαιότερων (και ακριβότερων) εργαζομένων.
Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση-Φίλιππος Καραμέτος