Τυπικό ζήτημα, αν όλα εξελιχθούν ομαλά και οι προσφορές κριθούν συμφέρουσες για το ελληνικό δημόσιο, είναι η εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ από τη διαφαινόμενη πλέον συνεργασία των δύο πρώην βασικών ανταγωνιστών, Δημήτρη Μελισσανίδη και Δημήτρη Κοπελούζου, όπως ισχυρίζονταν λίγο μετά το μεσημέρι επιχειρηματικοί κύκλοι που γνωρίζουν καλά το περιεχόμενο των προτάσεων εξαγοράς που έχουν υποβληθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έως και τις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας δεν είχαν ακόμη ανοίξει οι φάκελοι των δύο προσφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει προκριθεί η προσφορά της Emma Delta και φθάνει στο ύψος των 622 περίπου εκατ. ευρώ. Αυτό όμως δεν ικανοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ που ζητεί βελτίωση της προσφοράς.

Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η προσφορά να προσεγγίσει τη χρηματιστηριακή αξία του οργανισμού που σύμφωνα με το σημερινό κλείσιμο της μετοχής ανέρχεται στα 745 εκατ. ευρώ για το 33%.

Πρόταση υπέβαλε η εταιρεία ΕΜΜΑ DELTA LTD που διαχειρίζεται ο Jiiry Smejc και διαθέτει το 66,7% του μετοχικού κεφαλαίου ενώ το 33,3% ανήκει στον Όμιλο Μελισσανίδη. Η δεύτερη εταιρεία είναι η Third Point του Daniel Loeb, ο οποίος έγινε γνωστός από τα υπερκέρδη που αποκόμισε ποντάροντας στα ελληνικά ομόλογα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόλις προ εβδομάδος ο Όμιλος Κόκκαλη απέσυρε την πρόταση του για την εξαγορά του ΟΠΑΠ, (ωστόσο είχε ήδη αναλάβει την τεχνική υποστήριξη μέσω της IΝTRALOT ως πάροχος). Ορισμένες πληροφορίες πάντως, φέρουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα του κ. Κόκκαλη να «εφάπτονται» εκείνων του αμερικανικού ομίλου που διεκδικεί την κρατική εταιρεία.

Όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, η συμμαχία των Τσέχων, του Ομίλου Μελισσανίδη και του Ομίλου Κοπελούζου φέρεται να είναι πολύ πιο ισχυρή έναντι του αμερικανού αντιπάλου της, σε κάθε περίπτωση όμως η τελική έκβαση εξαρτάται πλέον από το ίδιο το ύψος των προσφορών.

Ο πωλητής (το ελληνικό Δημόσιο) απαιτεί πολλά και ο ιδιώτης αγοραστής επιθυμεί να προσφέρει λιγότερα.

Αν οι δύο προσφορές δεν υπερκαλύψουν την μίνιμουμ απαίτηση του ελληνικού κράτους τότε ο διαγωνισμός κινδυνεύει να κηρυχθεί άγονος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης