Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την ημέρα που ο πρόεδρος του «κολοσσού» της Google, Εric Smith, επισκέφθηκε τη χώρα μας και, προσεχώς, αναμένεται η άφιξη του επικεφαλής ακόμη μίας κορυφαίας εταιρείας στον τομέα της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για τον Βοο – Keun Yoon, τον άνθρωπο που βρίσκεται στο «τιμόνι» της Samsung και με τον οποίο θα έχει συνάντηση την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Αν και το όνομά του σε πολλούς, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, λέει ελάχιστα πράγματα, πρόκειται για τον Νοτιοκορεάτη 60χρονο μηχανικό που έχει «εκτοξεύσει» τη Samsung στην κορυφή των τεχνολογικών κολοσσών, εκτοπίζοντας ακόμη και την Apple.

Όσοι τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για έναν επιστήμονα ιδιαίτερα χαμηλών τόνων που «αφήνει» το προϊόν της εργασίας του να «μιλήσει» για αυτόν. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Yoon έδωσε την πρώτη συνέντευξή του μόλις τον περασμένο Οκτώβριο στην εφημερίδα «The Times».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λόγω αυτής της μετριοπάθειας του επικεφαλής της Samsung πολλοί είναι αυτοί που τρέφουν προσδοκίες ότι η αυριανή συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα αποφέρει καρπούς. Ήδη, χθες, σε στελέχη του πολυεθνικού κολοσσού, η Piraeus Container Terminal, θυγατρική της Cosco, παρουσίασε το μοντέλο συνεργασίας της με τη Hewlett Packard και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η νοτιοκορεατική κατασκευάστρια των έξυπνων κινητών τηλεφώνων, των δικτυωμένων στο ίντερνετ οθονών Samsung και του ρολογιού-τηλεφώνου φέρεται να σχεδιάζει τη δημιουργία βάσης στο λιμάνι του Πειραιά. Έτσι, υπολογίζεται ότι θα εξοικονομήσει περίπου έξι μέρες σε σύγκριση με το δρομολόγιο που ακολουθούν οι εξαγωγές της προς τη Βόρεια Ευρώπη μέσω του Γιβραλτάρ.

Ποιος είναι ο Βοο – Keun Yoon

Ο Yoon είναι ουσιαστικά η κινητήριος δύναμη της Samsung, καταφέρνοντας ορισμένα καίρια χτυπήματα στον Νο1 ανταγωνιστή της, την Apple. Μία από τις αιτίες για αυτό είναι το γεγονός ότι η Samsung κατασκευάζει τα προϊόντα της στα δικά της εργοστάσια στην Ασία, γεγονός που επιτρέπει στη νοτιοκορεατική εταιρεία να τα «βγάζει» στην αγορά ταχύτερα σε σύγκριση με την Apple. Η τελευταία εξαρτάται από προμηθευτές που συναρμολογούν τα επιμέρους τμήματα των συσκευών και τα στέλνουν στην Ταϊβάν για συναρμολόγηση.

Το «μυστικό» της επιτυχίας της Samsung, όπως το έχει περιγράψει ο Yoon στη συνέντευξή του, βρίσκεται στο ότι δεν «αντιγράφει» τις άλλες εταιρείες.

Ο επόμενος στόχος της Samsung είναι να λανσάρει προϊόντα που «επικοινωνούν» μεταξύ τους, όπως π.χ. το ψυγείο με το κινητό, ενώ επιδιώκει έως το 2015 να γίνει leader, καθώς ακόμη δεν κατέχει την πρώτη θέση στην αγορά.

Ο Yoon μεγάλωσε σε ένα μικρό νοτιοκορεατικό νησί που λέγεται Ulleung-do. Μετά το σχολείο σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Hanyang της Σεούλ και το 1991 προσελήφθη ως υπεύθυνος παραγωγής των τηλεοπτικών δεκτών στη Samsung της Γερμανίας. Έγινε αντιπρόεδρος το 1999 και πρόεδρος το 2003.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης