Σε νέα παρέμβαση στην πολιτική ζωή της χώρας προέβη, λίγες μόνο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, το Bloomberg, εγκαινιάζοντας έναν νέο γύρο τρομολαγνικών σεναρίων, που εμφανίζουν τη χώρα «αγκαλιά» με τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ σε περίπτωση μη συνέχισης της ακολουθούμενης πολιτικής.
«Χωρίς πρόγραμμα, δεν υπάρχει εγγύηση για ρευστότητα από εμάς»
Την ώρα που ο διεθνής Τύπος πραγματοποιεί στροφή, εμφανίζοντας το Βερολίνο πιο διαλλακτικό σε συνεργασία με ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το Bloomberg, εμφανίζει -σε δημοσίευμά του- την ΕΚΤ να απειλεί «ανοιχτά» με διακοπή της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, υπογραμμίζοντας πως «ελπίζει ότι δεν θα χρειασθεί να τo κάνει».
«Χωρίς πρόγραμμα, δεν υπάρχει εγγύηση για ρευστότητα από εμάς», φαίνεται, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι, επαναλαμβάνοντας, ότι η τακτική της Φρανκφούρτης στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Κύπρου ήταν αποδοτική…
Όπως τονίζει, η προοπτική εξαφάνισης της χρηματοδότησης οδήγησε στη λήψη μέτρων από τους πολιτικούς των χωρών.
Εν μέσω των δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ για λήψη μέτρων κατά της λιτότητας, υπογραμμίζει το ειδησεογραφικό δίκτυο, «η ΕΚΤ διαμηνύει την πρόθεσή της να αποσύρει χρηματοδότηση 30 δισ. ευρώ από την Ελλάδα, ακόμη και αν η χώρα εισέλθει σε μία κρίση που τελικά θα την οδηγήσει σε έξοδο από το ευρώ».
«Η πραγματική άρση της χρηματοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες είναι κάτι που θα σήμαινε ότι η Ελλάδα βρίσκεται για τα καλά στον δρόμο εξόδου από το ευρώ», σημείωσε με νόημα ο Τζέιμς Νίξον, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics για την Ευρώπη.
«Η άρση της χρηματοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες είναι κάτι που θα σήμαινε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο εξόδου από το ευρώ»Οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει χρηματοδότηση από την ΕΚΤ περίπου 45 δισ. ευρώ και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έχει εκτιμήσει ότι περίπου τα δύο τρίτα του ποσού αυτού πρέπει να αντικατασταθούν, εάν η Φραγκφούρτη δεν συνεχίσει να δέχεται κατ’ εξαίρεση ως ενέχυρα τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία δεν έχουν επενδυτική διαβάθμιση.
Παράλληλα, το Bloomberg αναφέρει ότι η συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της για την παροχή μίας «πιστωτικής γραμμής στήριξης με ενισχυμένους όρους» θα μπορούσε να είναι μία αρκετά δύσκολη διαπραγμάτευση για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
«Ωστόσο, για τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα μπορεί να είναι ανέφικτη, εάν συνεχίσει να αρνείται τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα ήταν πιθανόν μέρος της συμφωνίας», προσθέτει.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι από την 1η Μαρτίου, η ΕΚΤ δεν θα δέχεται πλέον ορισμένα είδη μη καλυμμένων τραπεζικών ομολόγων με κρατική εγγύηση από οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης.
Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει πιθανόν να καλύψουν το κενό με προσφυγή στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας, σημειώνει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι αν και η χρηματοδότηση αυτή δίνεται με ρίσκο της εθνικής κεντρικής τράπεζας, θα πρέπει να εγκριθεί από την ΕΚΤ.