Περισσότεροι από 2.500 πλειστηριασμοί ακινήτων τον μήνα θα πρέπει να διενεργούνται κατά μέσον όρο έως το 2021, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση με το αναθεωρημένο μνημόνιο.
Ειδικότερα, το κυβερνητικό επιτελείο δεσμεύθηκε για τη διενέργεια 10.000 πλειστηριασμών ακινήτων το 2018 και 40.000 ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια, από το 2019 έως το 2021.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, αυτοί οι υπολογισμοί δεν είναι αυθαίρετοι, αλλά συνδέονται με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες έναντι του SSM για τη διαχείριση του απίστευτου όγκου των προβληματικών δανείων.
Όπως αναφέρεται στο νέο μνημόνιο, σχεδόν όλοι οι πλειστηριασμοί θα διεξάγονται ηλεκτρονικά από τα μέσα Φεβρουαρίου του 2018. «Για να επιβεβαιωθεί ότι θα υπάρχει συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλες τις διοικητικές περιοχές της Ελλάδας, θα δημιουργηθεί ένα λεπτομερές σύστημα παρακολούθησης και επαλήθευσης» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Το εν λόγω εργαλείο παρακολούθησης θα χρησιμοποιηθεί από τους θεσμούς για να επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κατά τα τέλη Ιανουαρίου και αρχές Φεβρουαρίου 2018, ενώ θα ελεγχθεί επίσης ο αριθμός μετατροπής των φυσικών δημοπρασιών σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι τεχνοκράτες της Κομισιόν σημειώνουν ότι, αν και είναι πρόωρο να εκτιμήσει κάποιος αν θα λειτουργήσει πετυχημένα η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, παρατηρείται το φαινόμενο της ματαίωσης πολλών από των προγραμματισμένων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών την τελευταία στιγμή, καθώς εμφανίστηκαν οι οφειλέτες και τακτοποίησαν τα χρέη τους.
Η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα συνεχιστεί σε τακτική βάση και σε περίπτωση τυχόν εμποδίων οι Αρχές θα λάβουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή τους.
Οι θεσμοί θα υποβάλουν έκθεση σχετικά με την αποτελεσματικότητα του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και αυτή θα αποτελέσει πρόσθετη προϋπόθεση για την αποδέσμευση της δεύτερης εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ, τον Απρίλιο.