Σαν βόμβα έσκασε η είδηση για τη διατήρηση του ειδικού τέλους ακινήτων και το 2013, κάτι που είχε εισηγηθεί η τρόικα και βρήκε σύμφωνο τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Επικαλούμενος λόγους «οικονομικού ρεαλισμού», ανέφερε ότι πρότεινε να συνεχιστεί η είσπραξη του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά «με πιο ήπια μορφή», και να ισχύσει ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων από τις αρχές του 2014, προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες με τους επικεφαλής των δανειστών.
Οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν μπαράζ φόρων αντί ενός φόρου, που θα φορολογεί τα εκτός σχεδίου οικόπεδα αλλά και τα αγροτεμάχια. Εκτός από τις δόσεις για το χαράτσι του περασμένου χρόνου, τον ΦΑΠ για τα έτη 2010, 2011, 2012 και 2013, θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη και για το νέο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ.
Μένει να διευκρινιστεί τι σημαίνει το πιο «ήπιο», αν δηλαδή θα υπάρξουν πιο χαμηλοί συντελεστές για ορισμένες κατηγορίες ακινήτων, ώστε να μην είναι μεγάλη η επιβάρυνση για τους μη έχοντες.
Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εισπράξει τα 3,2 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει ως έσοδα από τα ακίνητα και να προετοιμαστεί καλύτερα για τον νέο φόρο που θα επιβληθεί από του χρόνου.
Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση με την τρόικα το βράδυ της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε εκτενής συζήτηση και για τον φόρο στα ακίνητα και τον τρόπο είσπραξής του. Οι εκπρόσωποι της τρόικας επέμειναν ότι θα πρέπει να παραταθεί για ακόμη έναν χρόνο το «χαράτσι» της ΔΕΗ, ενώ ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι και με το ενιαίο τέλος θα υπάρξουν τα αναμενόμενα έσοδα.
Την αντίθεσή τους στη διατήρηση του ειδικού τέλους των ακινήτων έχουν εκφράσει οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, υπενθυμίζοντας ότι αποτελεί τόσο προεκλογική όσο και προγραμματική δέσμευση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη