Τη φοροαποφυγή της οικονομικής ολιγαρχίας στην Ελλάδα στηλιτεύει το περιοδικό «Spiegel», σε σημερινό του άρθρο. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια διαπίστωση είχε κάνει και η καγκελάριος Μέρκελ, αμέσως μετά τις εκλογές στην Ελλάδα.
Οι Γερμανοί επανέρχονται με την ίδια επισήμανση, σε μία χρονική στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα, αλλά και για τους απλούς πολίτες, που καλούνται να σηκώσουν και πάλι το βάρος της οικονομικής στέρησης, χωρίς τη συμμετοχή των πλούσιων συμπολιτών τους.
«Ο μέσος Έλληνας παραπαίει κάτω από αυστηρά μέτρα λιτότητας που πέρασαν για να εξισορροπηθεί ο προϋπολογισμός της χώρας. Τα μεγαλύτερα εισοδήματα, όμως, εξακολουθούν να αποφεύγουν τον φοροεισπράκτορα» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό και συμπληρώνει: «Οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι στην Ελλάδα δηλώνουν σημαντικά χαμηλότερα εισοδήματα από τα πραγματικά, ενώ οι μεγιστάνες της ναυτιλίας απολαμβάνουν γενναιόδωρες απαλλαγές».
«Η αρχή της φορολογικής δικαιοσύνη μπορεί να διαφυλάσσεται από το ελληνικό Σύνταγμα, αλλά είναι ολοένα και πιο εμφανές ότι δεν είναι ισότιμος ο φορολογικός χειρισμός όλων των Ελλήνων» σημειώνεται.
Το δημοσίευμα θυμίζει, μάλιστα, δήλωση του νυν υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα όταν ήταν επικεφαλής του ΙΟΒΕ. «Η Ελλάδα είναι μία φτωχή χώρα με πλούσιους κατοίκους, που δεν πληρώνουν φόρους» είχε πει πριν από οκτώ μήνες ο κ. Στουρνάρας.
«Ο κ. Στουρνάρας, όμως, διαπιστώνει τώρα ότι ως προς τη φορολόγηση των πλουσίων τα λόγια είναι εύκολα, αλλά όχι και οι πράξεις» σημειώνει το «Spiegel», συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα για αυτό από τους πλοιοκτήτες οι οποίοι ευνοούνται από δεκάδες φοροαπαλλαγές, ώστε να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους».
Το «Spiegel», επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις, αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσφάτως ζήτησε από τους εφοπλιστές να συνεισφέρουν περισσότερο. «Η λέξι-κλειδί, όμως, είναι ότι “ζήτησε” αφού η κυβέρνηση κινείται προσεκτικά, γιατί δεν θέλει να προκαλέσει μετακίνηση αυτής της τάξης εκτός χώρας».
Επιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου