Μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, ακόμη και τον Σεπτέμβριο, θα γίνει η συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους είπε προσερχόμενος στο Eurogroup, ο πρόεδρος της Ευρωομάδας και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ειδικότερα, ο κ. Ντάισελμπλουμ απαντώντας στο ερώτημα για το αν οι συζητήσεις που αφορούν νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσουν πριν τον Μάιο σε περίπτωση που βεβαιωθεί και από τη Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα, δήλωσε: «Όχι, αλλά δεν βλέπω κανένα λόγο για αυτό στην πραγματικότητα. Εάν οι προϋποθέσεις για το τρέχον πρόγραμμα έχουν ικανοποιηθεί, τότε περαιτέρω εκταμιεύσεις μπορεί να λάβει η χώρα πριν από το Μάιο που θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα μέχρι και τον Αύγουστο. Έτσι, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να βιαστούμε σε ένα νέο πρόγραμμα ή νέες αποφάσεις με βάση τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία θα βγουν στο τέλος του Απριλίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τη χρονική στιγμή που θα ληφθεί αυτή η απόφαση, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε «μετά το καλοκαίρι, θα μπορούσε να είναι και το Σεπτέμβριο» σημειώνοντας ότι σε αυτό συμφωνεί και το ΔΝΤ.

Συνεχίζοντας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι εφόσον ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις του ελληνικού προγράμματος, θα εγκριθούν και οι δόσεις των επόμενων δανείων πριν από τον Μάιο. 
«Αυτό θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα έως τον Αύγουστο. Επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης, με βάση τα στοιχεία της Ευρωστατιστικής Υπηρεσίας, να λάβουμε νέες αποφάσεις», πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι από τον Αύγουστο και μετά θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για νέες αποφάσεις.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης