Το μεσημέρι της Τρίτης είχε καταστεί σαφές πως δεν υπήρχε πλειοψηφία στην κυπριακή Βουλή που θα υιοθετούσε ακόμη και το βελτιωμένο σχέδιο του Eurogroup σύμφωνα με το οποίο απαλλάσσονται οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ από τον ειδικό φόρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αυτό το δεδομένο η κυβέρνηση της Κύπρου αποφάσισε να δρομολογήσει με περισσότερη ένταση τον διάλογο με την Μόσχα προκειμένου εντός των επομένων εικοσιτετραώρων να βρεθεί το ποσό των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε να αποφευχθεί το όποιο κούρεμα των καταθέσεων στις τράπεζες.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής αναχωρεί το πρωί της Τετάρτης για τη Μόσχα. Αλλά ήδη έχει αρχίσει η προπαρασκευή αυτού του Ντίαλ. Άμεσος συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν βρέθηκε το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας στη Λευκωσία και διέβη το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου. Ήδη ο Ρώσος διαμεσολαβητής αναχώρησε για τη Μόσχα κομίζοντας τις κυπριακές προτάσεις.

Δηλώσεις του διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού «Astra Radio Κύπρου», Γιώργου Παυλίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένους κύκλους στη Λευκωσία η Κύπρος έχει δύο πολύ καλά χαρτιά. Το ένα αφορά την ικανοποίηση του αιτήματος του Κρεμλίνου για την αποστολή μιας λίστας με όλες τις καταθέσεις των Ρώσων Ολιγαρχών. Μία κυπριακή λίστα Λαγκάρντ δηλαδή. Το άλλο καλό χαρτί αφορά την παροχή διευκολύνσεων σε ρωσικά πολεμικά πλοία στα κυπριακά λιμάνια.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, αναβάλλεται προς το παρόν η όποια λήψη απόφασης από την κυπριακή Βουλή, ενώ αναμένεται η διατύπωση μιας νέας πρότασης από το Βερολίνο και το Eurogroup υπό την πίεση του χρόνου και εν μέσω συστημικής κρίσης της Ευρωζώνης και με την Ρωσία να ανακτά έδαφος σε αυτήν την διαμάχη μεταξύ Κρεμλίνου και γερμανικής καγκελαρίας, με επίκεντρο τα ρωσικά κεφάλαια στο διεθνές τραπεζικό σύστημα.

Ανταπόκριση από Λευκωσία – Θανάσης Αθανασίου, δημοσιογράφος sigmalive

Διαβάστε επίσης: Τι προβλέπει το νέο σχέδιο για τις καταθέσεις-προς νέα αναβολή η συνεδρίαση, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013, 12:10

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης