Η ελληνική κυβέρνηση πήρε την απόφασή της και μεταξύ δύο επιλογών, δηλαδή του αγωγού Nabucco West και του Trans Adriatic Pipeline (TAP) προτίμησε τη δεύτερη.
Την Τετάρτη υπογράφεται παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το προϊόν από τα κοιτάσματα της Κασπίας, Σαχ Ντενίζ (η θάλασσα του βασιλιά) που βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν έως το Ταράντο της Ιταλίας, μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, Αλβανίας και στη συνέχεια με υποθαλάσσιο αγωγό έως την Ιταλία.
Μετά την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να μην περάσει ο αγωγός South Stream από την Ελλάδα, η Αθήνα ήταν υποχρεωμένη να επιλέξει εναλλακτικούς συνεταίρους έτσι ώστε να παραμείνει στο παιχνίδι των αγωγών.
Οι Η.Π.Α., η Ε.Ε. και γενικώς οι δυτικοί «παίκτες» στο παιχνίδι αυτό, ασκούσαν έντονες πιέσεις ώστε να υπάρξει εναλλακτικός αγωγός ο οποίος δεν θα μετέφερε κατ’ αποκλειστικότητα ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και θα απέτρεπε τη διακίνηση ιρανικού φυσικού αερίου. Η επιλογή της κατασκευής του TAP δηλαδή αποτελεί υλοποίηση των πιέσεων αυτών.
H διαδρομή του TAP από την Ελλάδα
Η διαδρομή του υποθαλάσσιου αγωγού από την Αλβανία στην Ιταλία
Συγκεκριμένα το Μαξίμου δεχόταν πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατ’ αρχάς καθώς και από άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που επέμεναν στο να εισέλθει το αζέρικο πετρέλαιο στην ευρωπαϊκή αγορά, ώστε να σπάσει το μονοπώλιο της Ρωσίας στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά και για να αποκλειστεί -όσο αυτό είναι δυνατό- το ιρανικό φυσικό αέριο από την ευρωπαϊκή αγορά.
Παρακολουθήστε την διαδρομή του αγωγού από την Κασπία έως την Ιταλία:
Αύριο οι υπογραφές
Στην Αθήνα, στις 13 Φεβρουαρίου, θα γίνει η υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας- Αλβανίας για την υλοποίηση του αγωγού Transadriatic Pipeline (TAP).
Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνάντησή του προ ημερών με τον ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν, Έλμαρ Μαμαντιάροφ, στο Μόναχο. Η συμφωνία αποτελεί προϋπόθεση για την επιλεξιμότητα του αγωγού, με την απόφαση να αναμένεται να ληφθεί τον ερχόμενο Ιούνιο.
Στην τελετή της υπογραφής θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, έπειτα από σχετική πρόσκληση που απηύθυνε ο κ. Αβραμόπουλος στον Αζέρο ομόλογό του.
Η επένδυση θα φτάσει στο 1,5 δισ. ευρώ ενώ αναμένεται να δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.
«Πυρετός» πριν τις υπογραφές
Στις 10.00 το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Σαμαράς έχει συνάντηση με τους Περιφερειάρχες, παρουσία των υπουργών Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.
Νωρίτερα, στις 9.30 το πρωί, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας, Λουσίντα Κρέιτον.
Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών. Δ. Κούρκουλας.
Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου