Στην αποκάλυψη ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου, που βρίσκεται σήμερα σε καθεστώς εκκαθάρισης, προέβη σε προσφυγή στο Διαιτητικό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας, ζητώντας 4 δισεκατομμύρια ευρώ από τη χώρα μας, προχώρησε ο πρόεδρος της MIG Ανδρέας Βγενόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο κ. Βγενόπουλος επισήμανε μάλιστα ότι αυτή η «εχθρική», όπως τη χαρακτηρίζει, ενέργεια, γίνεται με τις ευλογίες και την υποστήριξη -ανεπίσημα πάντα- του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Χάρη Γεωργιάδη.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της MIG, αναφέρθηκε σε μια σειρά σοβαρών θεμάτων, αποκαλύπτοντας τις άμεσες σχέσεις του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και φορείς της Δικαιοσύνης, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσφατη θετική απόφαση της αρμόδιας εισαγγελέως εφετών που αρχειοθέτησε σειρά κατηγοριών από την Κύπρο που αφορούν στον όμιλό του, αναφέροντας ότι «τερματίστηκε έτσι μια μακρόχρονη περίοδος ιδιότυπης ομηρίας», επισημαίνοντας όμως ότι «χάθηκε πολύτιμος χρόνος προκειμένου να αποδειχτεί ότι δεν είμαστε ελέφαντες».
«Αδελφικές» δικαστικές διαμάχες μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου
«Η υπό εκκαθάριση σήμερα Λαϊκή Τράπεζα έχει προσφύγει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας διεκδικώντας ποσό άνω των 4 δισ. ευρώ ως αποζημίωση από το κούρεμα των Ελληνικών Ομολόγων»Ο Ανδρέας Βγενόπουλος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους και τους παρευρισκομένους ότι στους επόμενους περίπου 12 μήνες αναμένεται η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου στο οποίο έχει προσφύγει η MIG και άλλοι 18 Έλληνες επενδυτές εναντίον της Κύπρου, διεκδικώντας ποσά της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ, επειδή η Λαϊκή Τράπεζα «καταστράφηκε από παράνομες πράξεις και παραλείψεις οργάνων και εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας». «Αυτή η νόμιμη προσφυγή μας», τόνισε, «ήταν η αιτία ανήθικων και πρωτοφανών εχθροπραξιών από πλευράς ορισμένων κυπριακών κύκλων, που παράλληλα επιχείρησαν να αποπροσανατολίσουν την κοινή τους γνώμη από τις ευθύνες του δικού τους πολιτικοοικονομικού κατεστημένου που κατέστρεψε τη Λαϊκή Τράπεζα και την οικονομία της χώρας τους».
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη ότι η υπό εκκαθάριση σήμερα Λαϊκή Τράπεζα έχει προσφύγει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας διεκδικώντας ποσό άνω των 4 δισ. ευρώ ως αποζημίωση από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και επειδή η Τράπεζα της Ελλάδος δεν χορήγησε ELA στα κυπριακά υποκαταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα.
Γι’ αυτήν την «πρωτοφανή εχθρική ενέργεια της Κύπρου κατά της Ελλάδας», όπως τη χαρακτήρισε, ο κ. Βγενόπουλος έδωσε στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση όχι μόνον ήταν ενήμερη, αλλά είχε δώσει την έγκρισή της για αυτήν την προσφυγή. «Όταν ο αδελφός σου μένει στο σπίτι δίπλα σου και έχετε άριστες σχέσεις, σου κάνει μία αγωγή διεκδικώντας το δικό σου σπίτι, είναι δυνατόν η σχέση αυτή να παραμείνει ίδια;» επεσήμανε ο κ. Βγενόπουλος σχολιάζοντας ότι «στα πλαίσια αυτά ο συναγελασμός και η συνεργασία μεταξύ διαφόρων Ελλήνων με Κύπριους αξιωματούχους, εφόσον βέβαια η υπόθεση αυτή τους είναι γνωστή, είναι αδιανόητη, προτού η Κύπρος αποσύρει την εξωφρενική απαίτησή της».
«Προφανώς εξαιρούνται οι συνεννοήσεις για την επίλυση του Κυπριακού που είναι το μείζον εθνικό θέμα, αλλά για οτιδήποτε άλλο το δημόσιο συμφέρον της χώρας μας πρέπει να πρυτανεύσει. Αντιλαμβάνεται κανείς τι θα είχε συμβεί, αν π.χ. η Γερμανία είχε αυτήν την απαίτηση απέναντί μας» υπογράμμισε.
Πρακτικά της συνεδρίας της αρμόδιας επιτροπής της κυπριακής Βουλής:
Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου και τις υπόλοιπες αποκαλύψεις του Ανδρέα Βγενόπουλου: