Γεγονός αποτελεί η έκδοση ομολόγου πενταετούς διάρκειας, όπως επιβεβαιώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης από τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, το ΥΠΟΙΚ αναφέρει: «Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη 5ετή ομολογιακή έκδοση “αναφοράς-benchmarking” σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον».
Επί της ουσίας, έπειτα από τέσσερα χρόνια, το Δημόσιο θα εκδώσει ομόλογο με στόχο την άντληση έως και 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη 5-ετή ομολογιακή έκδοση “αναφοράς-benchmarking” σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.
Οι ανάδοχοι -όπως αποκαλούνται στη χρηματοοικονομική ορολογία- της έκδοσης είναι οι Bank of America-Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs International, HSBC, JP Morgan και Morgan Stanley.
Ήδη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους θεσμικούς επενδυτές που επενδύουν μακροπρόθεσμα στα έντοκα γραμμάτια.
Το επιτόκιο του ομολόγου εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στο 5%, δηλαδή σε χαμηλά επίπεδα.
Επίσης, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το SNBC, το 2013 για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια η χώρα συγκέντρωσε περισσότερα χρήματα από αυτά που ξόδεψε χάριν, κυρίως, του τεράστιου κύματος τουρισμού.
Τι σημαίνει η επιστροφή στις αγορές
Για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, η συγκέντρωση κεφαλαίων όχι από δανεισμό μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά από τις αγορές θα σημάνει ευκολότερη πρόσβαση στη ρευστότητα. Σταδιακά, ο τραπεζικός δανεισμός εκτιμάται ότι θα είναι φθηνότερος, γεγονός που σημαίνει ότι θα ανοίξουν σιγά σιγά οι κρουνοί της δανειοδότησης εταιρειών και πολιτών. Επίσης αναμένεται να μειωθεί το κόστος του χρήματος, άρα οι ιδιώτες θα αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση σε δανεισμό. Σύμφωνα με τα αισιόδοξα σενάρια, η έξοδος στις αγορές ενδέχεται να συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης, καθώς οι εταιρείες θα είναι σε θέση να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους πλάνα.
Σκεπτικισμός…
Πάντως, δεν λείπει και ο σκεπτικισμός που απορρέει από το εγχείρημα της επιστροφής στις αγορές και αυτό επειδή η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμη αναιμική. Επίσης, όπως αναφέρει το CNBC, η Ελλάδα έχει υποαποδώσει έναντι της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, δηλαδή των άλλων δύο χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας που υποχρεώθηκαν σε είσοδο στο μνημόνιο. Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, η πιθανότητα πρόωρων εκλογών φέτος ή στις αρχές του 2015 φαίνεται πολύ μεγάλη, καθώς συρρικνώνεται η κυβερνητική πλειοψηφία.
Το zougla.gr επικοινώνησε με ειδικούς οικονομολόγους οι οποίοι τοποθετήθηκαν επί του θέματος.
«Η έξοδος στις αγορές είναι πάντα μία θετική είδηση. Ερώτημα είναι τι θα κάνεις τα λεφτά που δανείζεσαι;» τόνισε στο zougla.gr ο οικονομολόγος Δημήτρης Τσαγγάρης.
«Επί της ουσίας δανείζεσαι με μεγαλύτερο επιτόκιο από αυτό που δίνουν οι δανειστές ένεκα του μνημονίου. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι δύο: Πρώτον, σε διευκολύνει η έξοδος στις αγορές και η πλεονασματική συμπεριφορά σου για την αναδιάρθρωση του χρέους; (ιδιαίτερα όταν τα ληξιπρόθεσμα χρέη για την εφορία αυξήθηκαν και τον Φεβρουάριο). Δεύτερον, αυτά που δεν μπορείς να “περάσεις” πολιτικά με μνημόνιο, θα τα περάσεις χωρίς μνημόνιο;».
Ο κ. Τσαγγάρης κάνει λόγο για μία βιαστική κίνηση που δεν διευκολύνει το μεγάλο ζητούμενο, που είναι η ρύθμιση του χρέους. Άλλωστε, το ΔΝΤ θεωρεί πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται κούρεμα, εν αντιθέσει με τους Ευρωπαίους εταίρους οι οποίοι πιστεύουν πως αυτό μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσα από μία επιμήκυνση.
«Τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι υπάρχει ένα είδος γερμανικής εγγύησης στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, υπό την έννοια ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα στο μέλλον. Παράλληλα, σημειώνουν την άποψη της κυρίας Μέρκελ πως η έξοδος στις αγορές είναι η απόδειξη ότι το πρόγραμμα στην Ελλάδα λειτούργησε…» προσθέτει.
Ο Διονύσης Χιόνης, καθηγητής Οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τονίζει στο zougla.gr: «Η έκδοση του ομολόγου έχει συμβολικό χαρακτήρα, αλλά πρόκειται για έναν πολιορκητικό κριό. Και αυτό επειδή εάν το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου είναι χαμηλό, πάνω σε αυτό θα στηριχθούν οι εταιρείες προκειμένου να αποκτήσουν δανεισμό. Ωστόσο, υπάρχει και ένα σημείο στο οποίο πρέπει να δώσουμε προσοχή. Το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου δεν μπορεί να έχει σημαντική απόκλιση σε σχέση με την καμπύλη επιτοκίων που έχει ήδη διαμορφωθεί. Εάν δηλαδή το επιτόκιο του ελληνικού ομολόγου είναι περισσότερο από 4,9%, τότε αυτή δεν θα είναι καλή εξέλιξη για τα ελληνικά ομόλογα».
Δήλωση του Mads Koefoed, επικεφαλής Μακροοικονομικής Στρατηγικής της Saxo Bank, στο zougla.gr:«Η σημερινή ανακοίνωση ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σύντομα στις αγορές για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, μέσω έκδοσης 5-ετούς ομολόγου, αποτελεί ένα ακόμα βήμα στον μακρύ δρόμο της ανάκαμψης για τη χώρα. Παρότι δεν έχει αποκλεισθεί ακόμα το ενδεχόμενο να χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια -είτε μέσω χαμηλότερων επιτοκίων, είτε μέσω παράτασης της λήξης των ομολόγων- εκτιμούμε ότι πλέον η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει το Β’ Εξάμηνο του έτους. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει η ενίσχυση των εξαγωγών και η μείωση του αντίκτυπου των μέτρων λιτότητας στους καταναλωτές. Η επιτυχής δημοπρασία των εξάμηνων εντόκων γραμματίων χθες, οι «ήρεμες» αγορές και η συνεχής ανάκαμψη της οικονομίας καταδεικνύουν την επιτυχία της Ελλάδας, η οποία θα είναι σε θέση να αντλήσει 2-3 δισ. ευρώ με επιτόκιο περίπου 5%.»
Ο οικονομικός – επιχειρηματικός σύμβουλος – αναλυτής Παναγιώτης Μπατσαρισάκης ανέφερε: «Η έξοδος στις αγορές γίνεται για τα μάτια του κόσμου. Τα δύο δισεκατομμύρια δεν τα έχει ανάγκη η οικονομία, καθώς το επιτόκιο είναι τριπλάσιο από αυτό που δανείζει η τρόικα. Το συγκεκριμένο ομόλογο καλύπτει η JP Morgan και η Deutche Bank. Αυτό λέει πολλά εν όψει της άφιξης της Μέρκελ».
Tι λένε τα γερμανικά ΜΜΕ για την έξοδο στις αγορές
Αναφορές και σχόλια για την επικείμενη επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές, φιλοξενεί το σύνολο του γερμανικού Τύπου, ο οποίος υποδέχεται τη σχετική ανακοίνωση από την Αθήνα και τις προοπτικές των ελληνικών ομολόγων κυρίως με θετικά σχόλια, χωρίς, ωστόσο, να απουσιάζει η κριτική και η διατύπωση επιφυλάξεων από αναλυτές.
Για «ορόσημο της οικονομικής αποκατάστασης της Ελλάδας» κάνει λόγο η Wall Street Journal Deutschland και επισημαίνει ότι ενισχυτικό για την Ελλάδα είναι και το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει διεθνής ζήτηση για υψηλότερες αποδόσεις, ενώ έχουν περιοριστεί οι ανησυχίες για την κατάσταση στην Ευρωζώνη, γεγονός το οποίο οδηγεί πολλούς επενδυτές και πάλι σε πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις.
Η ανακοίνωση της έκδοσης πενταετούς ομολόγου αποτελεί το βασικό θέμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού Spiegel, το οποίο, σε πρακτορειακό δημοσίευμα, αναφέρει ότι οι εκτιμήσεις σχετικά με το επιτόκιο που θα εξασφαλίσει η Αθήνα κάνουν λόγο για ποσοστό 4,75- 5,25%.
«Η Ελλάδα επιστρέφει στις χρηματαγορές» είναι ο τίτλος του βασικού άρθρου της ιστοσελίδας της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Die Zeit» η οποία τονίζει ότι η Ελλάδα προχωρά και οικονομικά προς την έξοδο από την κρίση και μεταφέρει εκτιμήσεις ειδικών για θετικές προοπτικές των ελληνικών ομολόγων, καθώς οι διεθνείς επενδυτές αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις.
«Ο υποψήφιος για χρεοκοπία επιστρέφει» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της οικονομικής «Handelsblatt» το οποίο αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική της έκδοση μετά την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών. Θέτοντας, ωστόσο, το ερώτημα «είναι αυτό το τέλος της κρίσης;» απαντά ότι «είναι πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς» και επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο του 5%.
«Στα ταμεία θα μπουν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό αμελητέο εάν αναλογιστεί κανείς το τεράστιο βουνό χρέους. Αλλά για τους Έλληνες αυτό αφορά προ πάντων τη δύναμη των συμβολισμών. Γίνεται λόγος για ένα ορόσημο, για ένα βήμα που σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της κρίσης του ευρώ. Οι πανηγυρισμοί, ωστόσο, είναι πρόωροι» αναφέρει η εφημερίδα και ανατρέχει στην αρχή της κρίσης και στις αμφιβολίες των Ευρωπαίων για τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει τα χρέη της.
«Σήμερα η Ελλάδα δεν είναι πολύ καλύτερα. Η χώρα εξακολουθεί να κινείται στα όρια της χρεοκοπίας. Τον Μάιο θα πρέπει να εξυπηρετηθεί χρέος 12,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για να αποφύγει την χρεοκοπία, χρειάζεται η Ελλάδα νέο χρήμα, ίσως και ένα τρίτο πακέτο διάσωσης» τονίζει ο συντάκτης και αναφέρεται στα υψηλά ποσοστά ανεργίας, στην αμφισβήτηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την «Εναλλακτική για την Γερμανία» στη σημερινή γενική απεργία και στο ενδεχόμενο στις ευρωεκλογές να ενισχυθούν τα ριζοσπαστικά κόμματα. «Αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη ότι η Ελλάδα μπορεί σε αυτή την κατάσταση να σκεφτεί να βγει στις αγορές με νέα ομόλογα. Και ακόμη πιο παράξενο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι μπορεί να ελπίζει σε υψηλή ζήτηση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα υπάρξουν αρκετοί μεγάλοι επενδυτές οι οποίοι “σκίζονται” για τα νέα ομόλογα» σημειώνεται και παρατίθεται δήλωση του Αλεσάντρο Τζιασάντι, στρατηγικού αναλυτή της ING, ο οποίος τονίζει ότι «πριν από ένα χρόνο ήταν αδιανότητο και τώρα είναι πραγματικότητα».
Η ανταπόκριση της «Sueddeutsche Zeitung» από τις Βρυξέλλες έχει τίτλο «Ψεύτικοι πανηγυρισμοί» και κάνει λόγο για προγραμματισμένη επιστροφή στις αγορές η οποία πανηγυρίζεται ως επιστροφή στην ομαλότητα, κάτι που, όμως, όπως υποστηρίζει, δεν ισχύει.