Από 10 έως 50% θα κυμαίνονται οι φορολογικοί συντελεστές με βάση τους οποίους θα φορολογούνται τα εισοδήματα των πολιτών, με το Υπουργείο Οικονομικών να εξετάζει σενάρια πολλών ταχυτήτων για τη νέα κλίμακα φορολογίας που θα εφαρμοστεί από φέτος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αφορολόγητο όριο θα κυμανθεί κοντά στα σημερινά επίπεδα (9.550) και θα «χτίζεται» με δαπάνες που γίνονται μέσω «πλαστικού» χρήματος
Οι τελικές αποφάσεις θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες
Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η καθιέρωση ενιαίας φορολογικής κλίμακας, με το αφορολόγητο να αφορά μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες (ελεύθεροι επαγγελματίες, εμποροβιοτέχνες, αγρότες και εισοδηματίες) ο φόρος θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ.
Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η καθιέρωση ενιαίας φορολογικής κλίμακας, με το αφορολόγητο να αφορά μόνο μισθωτούς και συνταξιούχουςΩστόσο, ο συντελεστής της πρώτης κλίμακας αναμένεται να είναι χαμηλότερος από τον σημερινό, στο πλαίσιο των εξαγγελιών της κυβέρνησης «για ανακατανομή της φορολογίας με δικαιότερο τρόπο» έτσι ώστε τα μεγαλύτερα βάρη να τα σηκώσουν όσοι εμφανίζουν υψηλότερα εισοδήματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώτος φορολογικός συντελεστής θα κυμαίνεται μεταξύ 10-15%.
Στην περίπτωση αυτή προκύπτει φορολογική ελάφρυνση για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα (έως 5.000 ευρώ), καθώς ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται από το 26% (για τους αυτοαπασχολούμενους) και το 13% (για τους αγρότες) στο 10% ή 15%.
Η ενιαία φορολογική κλίμακα ευνοεί τους αγρότες
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ημερησία», μέσω της υιοθέτησης ενιαίας φορολογικής κλίμακας η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει την εφαρμογή της μνημονιακής υποχρέωσης για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από το 13% στο 20% το 2016 και στο 26% από το 2017.
Μέσω της υιοθέτησης ενιαίας φορολογικής κλίμακας η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει την εφαρμογή της μνημονιακής υποχρέωσης για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από το 13% στο 20% το 2016 και στο 26% από το 2017Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ διαμηνύει τις τελευταίες ημέρες ότι αυτήν τη στιγμή δεν καταρτίζεται κανένα καινούργιο νομοσχέδιο που να προβλέπει αύξηση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, η υπαγωγή όλων των εισοδήματος σε μία ενιαία φορολογική κλίμακα θα επιβαρύνει μεγάλο αριθμό άλλων φορολογουμένων που αποκτούν μεσαία και μεγάλα εισοδήματα από περισσότερες πηγές.
Από τη στιγμή που όλα τα εισοδήματα θα αθροίζονται και θα φορολογούνται με μια ενιαία κλίμακα, τότε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Και αυτό γιατί η άθροιση όλων των εισοδημάτων θα ανεβάσει το συνολικό φορολογητέο εισόδημα σε κλιμάκια με πολύ μεγαλύτερους συντελεστές φόρου από αυτούς που προβλέπει το σημερινό σύστημα της αυτοτελούς φορολόγησης κάθε πηγής εισοδήματος.
Τι ισχύει για τα ενοίκια
Όσον αφορά στα εισοδήματα από ενοίκια που εισπράχθηκαν το 2015 και θα φορολογηθούν φέτος, το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν αλλάζουν οι φορολογικοί συντελεστές.
Το εισόδημα, δηλαδή, από μισθώματα έως 12.000 ευρώ θα φορολογηθεί με συντελεστή 11% από το πρώτο ευρώ, ενώ αυτό που υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ θα επιβαρύνεται με συντελεστή 33%.