Στην περίοδο του Ιουλίου 2012 παραπέμπει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην δέχεται από την 11η Φεβρουαρίου ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ενέχυρα για την παροχή χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες.
Στην περίοδο του Ιουλίου 2012 παραπέμπει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην δέχεται από την 11η Φεβρουαρίου ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ενέχυρα για την παροχή χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζεςΌπως και τότε, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται και τώρα αντιμέτωπες με την έλλειψη ρευστότητας, με μόνη πηγή χρηματοδότησης για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να είναι ο έκτακτος μηχανισμός της Τράπεζας της Ελλάδος (Emergency Liquidity Assistance-ELA).
Ποια είναι η μοναδική προϋπόθεση προκειμένου η ΕΚΤ να αποδεχτεί ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα; Να ολοκληρωθεί επιτυχώς η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στήριξης και η χώρα να αποδεχτεί ένα νέο μνημόνιο.
Ωστόσο, το παρήγορο είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να προσφύγουν στη χρηματοδότηση μέσω του ELA η οποία αυξάνεται αναλογικά με τις ανάγκες που αυτές εμφανίζουν. Η απόφαση της ΕΚΤ, σε πρώτη φάση, αποσκοπεί στο να υποχρεώσει την κυβέρνηση να μείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί απέναντι στους δανειστές.
Τα αυστηρά μηνύματα Ντράγκι στον Γιάνη Βαρουφάκη
Να «διαπραγματευτεί με ταχύτητα και με εποικοδομητικό τρόπο» προκειμένου να διασφαλίσει «την χρηματοπιστωτική σταθερότητα» της Ελλάδας, κάλεσε την κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην Φρανκφούρτη και τη συνάντησή του με τον Μάριο Ντράγκι.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης «ο πρόεδρος διευκρίνισε την εντολή της ΕΚΤ και άσκησε πιέσεις στη νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με ταχύτητα και με εποικοδομητικό τρόπο με το Eurogroup, με στόχο να διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα» ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο πηγή από την ΕΚΤ.
Ο Μάριο Ντράγκι υπενθύμισε επιπλέον στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών τους αυστηρούς κανονισμούς που περιβάλουν την υποστήριξη που παρέχει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες, μια στήριξη που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας.
Η συνέχιση του προγράμματος, που ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου, προϋποθέτει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και μία συμφωνία με τους εταίρους της Ευρωζώνης, πρόσθεσε.
Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ
Με ανακοίνωσή του, το ΥΠΟΙΚ, τονίζει ότι «η απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να κάνει αποδεκτά ως ενέχυρα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα από τις 11 Φεβρουαρίου, δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησής του».
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τη συγκεκριμένη απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την παραπομπή στην Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας (ELA) των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος που επιδιώκουν την εξασφάλιση ρευστότητας μέσω κατάθεσης ελληνικών τίτλων ως ενέχυρα.
Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησής του. Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόσβασή του στον ELA.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τούτη την απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.
Η κυβέρνηση διευρύνει καθημερινά τον κύκλο των διαβουλεύσεων με εταίρους και θεσμούς στους οποίους ανήκει, παραμένει σταθερή στους στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας που ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, και διαβουλεύεται με στόχο την εκπόνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα τερματίσει οριστικά την έως τώρα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας».
Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ντράγκι
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, φέρεται να δήλωσε ότι η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας καθώς ανανεώνει τη ρευστότητα των τραπεζών μέσω του ELA.
Ο κ. Τσίπρας τον άκουσε με προσοχή και του επισήμανε ότι τον δεσμεύει απόλυτα η πρόσφατη λαϊκή εντολή και στη βάση αυτή θα συνεχίσει να αναζητεί κοινή συμφωνία με τους εταίρους.
Διαβάστε επίσης:
Τα αυστηρά μηνύματα Ντράγκι στον Γιάνη Βαρουφάκη, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2015, 22:55
Η ΕΚΤ ενέκρινε τη συνέχιση της παροχής έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2015, 18:55