Εντελώς αντίθετα από το κλίμα που επιχειρείται να διαμορφωθεί κυρίως στο εσωτερικό της χώρας αλλά και σε κύκλους της Ευρώπης, κινούνται οι προβλέψεις της Citygroup, οι οποίες μάλιστα είναι υποβαθμισμένες σε σχέση με τις προβλέψεις της ίδια το αμέσως προηγούμενο διάστημα.

Η αμερικανική τράπεζα στην μηνιαία έκθεσή της, Global Economic Outlook δεν φαίνεται να πιστεύει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές με τη λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018. Και δεν «βλέπει» πιθανότητα εξόδου στις αγορές, σε απόλυτη αντίθεση με τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα αυτή την εβδομάδα ότι μόλις κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση αμέσως μετά η Ελλάδα θα βγει στις αγορές, σε μία «διατηρήσιμη και όχι ευκαιριακή» έξοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ούτε όμως και μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αφού το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλό.

Η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά ότι οι αποδόσεις του 10ετούς ελληνικού ομολόγου θα «κλείσουν» το 2017 στο 6,356%, ενώ το 2018 θα αυξηθούν και πάλι στο 7,54%, το 2019 στο 7,91%, το 2020 στο 8,43% και το 2021 στο 8,72%.

Με λίγα λόγια το κόστος δανεισμού, σύμφωνα με την Citi, δεν αναμένεται να επιτρέψει στη χώρα μας να βγει στις αγορές μέχρι τουλάχιστον τα επόμενα πέντε χρόνια.
Το χρέος, από το 179% του ΑΕΠ το 2016, φέτος θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα, ενώ το 2018 θα μειωθεί ελαφρώς στο 178%, το 2019 στο 176%, το 2020 στο 172% του ΑΕΠ, ενώ το 2021 θα βρεθεί στο 169%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προβλέπει μάλιστα οριακή ανάπτυξη για την Ελλάδα, κάτι που κινείται πολύ μακριά των στόχων της ελληνική κυβέρνησης, της Κομισιόν αλλά και του ΔΝΤ. Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις της City θα επηρεάσουν ως έναν βαθμό τις εξελίξεις επί του ελληνικού προγράμματος και μάλιστα σε μια στιγμή που γίνεται προσπάθεια να πεισθούν «φίλοι και εχθροί» ότι όλα πάνε καλά.

Όπως επισημαίνει η Citi, στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,2% σε τριμηνιαία βάση και για το πρώτο τρίμηνο του 2017 τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν δείχνουν καμία σημαντική ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Έτσι πλέον «βλέπει» ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί οριακά θετικά και μόλις στο 0,1% – από 0,5% που προέβλεπε τον Μάρτιο – και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στην δεύτερη αξιολόγηση, ώστε στο β’ εξάμηνο να σημειωθεί ανάκαμψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προειδοποιεί πάντως και αυτή η πρόβλεψή της ενδέχεται να αναθεωρηθεί, καθώς οι συνεχιζόμενοι έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίου και τα νέα μέτρα λιτότητας θα εξακολουθήσουν να επιβαρύνουν την ανάπτυξη, η οποία θα βρεθεί πολύ χαμηλότερα των στόχων του προγράμματος διάσωσης.

Και τα επόμενα χρόνια όμως οι προβλέψεις της Citi δεν είναι καλύτερες. Συνεχίζει να «βλέπει» την ανάπτυξη να διαμορφώνεται στο 1,3% το 2018, στο 1,4% το 2019 και στο 1,5% το 2020-2021.

Ωστόσο εκτιμά ότι η επόμενη δόση θα ληφθεί κανονικά και δεν θα υπάρξει ισχυρό ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος μέσα στο καλοκαίρι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης