Στην αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ παράλληλα πρόκειται να αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες.
Στον σχεδιασμό του υπουργείο υπάρχει η σκέψη για την επιβολή φόρου με χαμηλό ατομικό αφορολόγητο όριο (σ.σ. στα 50.000 ευρώ) ενώ θα υπάρχει κλιμάκωση ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του ιδιοκτήτη. Ο φόρος θα αφορά το σύνολο της ακίνητης περιουσίας των ιδιοκτητών και όχι την πρώτη κατοικία.

Επίσης, το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει να επιβάλει πάνω από το αφορολόγητο όριο μια νέα κλίμακα με πολλούς και προοδευτικούς συντελεστές που θα φθάνουν μέχρι το 2% για ακίνητα μεγάλης αξίας. Από τον φόρο θα εξαιρούνται οι αγροτικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ενώ θα εξεταστούν εκ νέου οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ. Με τα νέα μέτρα υπολογίζεται ότι 2.800.000 ιδιοκτήτες από το σύνολο των 5.570.000 δεν θα καταβάλουν φόρο για την ακίνητη περιουσία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ακριβές ύψος του αφορολόγητου ορίου και η κλίμακα του φόρου εκτιμάται ότι θα υπολογιστούν μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης