Τη στήριξη των ΗΠΑ στους αγωγούς φυσικού αερίου του λεγόμενου “Νότιου Διαδρόμου”, τον Διαδριατικό (TAP) -το μεγαλύτερο μήκος του οποίου διέρχεται από τη χώρα μας- και τον Trans Αnatolian Pipeline (TANAP), αλλά και στον διασυνδετήριο αγωγό αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), εξέφρασε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Ενέργειας της χώρας, Mark W. Menezes (Μαρκ Μενέζες), στο πλαίσιο του στόχου για τη διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης.

Μετέφερε, παράλληλα, την ισχυρή αντίθεση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ και της αμερικανικής κυβέρνησης σε έργα όπως ο North Stream II και ο Turkish Stream, τα οποία, όπως επισήμανε, θα ενισχύσουν τον σχεδόν μονοπωλιακό ρόλο της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή. Κάλεσε δε τα ευρωπαϊκά κράτη να κάνουν το ίδιο και να υποστηρίξουν ενεργειακές πηγές και υποδομές που έχουν οικονομική και στρατηγική λογική και “ενώνουν αντί να χωρίζουν τα ευρωπαϊκά έθνη “, όπως εκείνα του Νοτίου Διαδρόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Αναμφισβήτητα η διοίκηση Τραμπ, καθώς και ο υπουργός Ενέργειας και το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας υποστηρίζουν πιο εύρωστους ενεργειακούς και οικονομικούς δεσμούς και δεσμούς ασφάλειας με την Ελλάδα, τη νοτιοανατολική Ευρώπη και όλη την ήπειρο”, υπογράμμισε ο Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας από το βήμα του “Southeast Europe Energy Forum”, που διοργανώνει στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ) και με στρατηγικό εταίρο το Atlantic Council.

“Αν υπάρχει ένα ζωτικό μήνυμα, που θα ήθελα να εκπέμψω σήμερα σε μια πρόταση είναι αυτό: αν επιθυμείτε να πετύχετε ενεργειακή ασφάλεια για τις χώρες σας, κάνετε τα πάντα στο πλαίσιο των δυνάμεών σας για να αγκαλιάσετε την ενεργειακή διαφοροποίηση”, σημείωσε ο κ. Μenezes και πρόσθεσε ότι “από την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία το 2014 και την απειλή της για διακοπή των transit προμηθειών, η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο μόνο αυξάνεται, έχοντας φτάσει από μερίδιο 30% σε περισσότερο από 40%”.

Σημείωσε δε ότι οι κίνδυνοι αυτής της εξάρτησης αναδείχτηκαν το 2006, το 2009 και το 2014. “Σε καθεμία από αυτές τις περιπτώσεις, η Ρωσία εκμεταλλεύτηκε την κυρίαρχη θέση της με πάρα πολύ εξαναγκαστικό τρόπο”, είπε και πρόσθεσε ότι, σήμερα, με τον Turkish Stream και το προτεινόμενο έργο του North Stream II θα ενισχυθεί το status της Ρωσίας ως “σχεδόν μονοπώλιο” στην παροχή αερίου, αυξάνοντας την ευαλωτότητα της Ευρώπης, σκόπιμα ή μη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός υφυπουργός Ενέργειας επισήμανε ακόμη ότι χάρη στην καινοτομία και την τεχνολογία, οι ΗΠΑ έχουν πλέον μεγάλη αφθονία ενέργειας, την οποία και είναι πρόθυμες να μοιραστούν, γιατί γνωρίζουν ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια. Πρόσθεσε δε ότι “οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές για business ως ενεργειακός προμηθευτής”, δεδομένου ιδίως ότι πρόσφατα αναδείχτηκαν σε παγκόσμιο ηγέτη στη συνδυασμένη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, και στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, ευελπιστούν να ξεπεράσουν τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία ως ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου στον κόσμο, έχοντας παράλληλα σημαντική παραγωγή σε υγροποιημένο φυσικό αέριο.

“Οι ΗΠΑ”, υποστήριξε, “ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσουν την ενέργεια ως μέσο εξαναγκασμού” και είναι ενάντιες σε κάθε έθνος που το κάνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης