Του Μιχάλη Παπανίδη
Ακόμη δεν έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, βεβαίως δεν εκταμιεύθηκε η δόση και ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση, που χαρακτηρίζεται ακόμη πιο δύσκολη και επώδυνη για την ελληνική οικονομία.
Οι δανειστές προχωρούν ακάθεκτοι στη βίαιη κανονικοποίηση της ελληνικής οικονομίας και των δομών της, χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους ακόμη και σημαντικές παραμέτρουςΟι δανειστές προχωρούν ακάθεκτοι στη βίαιη κανονικοποίηση της ελληνικής οικονομίας και των δομών της, χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους ακόμη και σημαντικές παραμέτρους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τρίτη αξιολόγηση περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις στο Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένου του μισθολογικού κόστους.
Παρεμβάσεις θα γίνουν ακόμη στη Δικαιοσύνη, με κύριο στόχο την επιτάχυνση εκδίκασης των υποθέσεων, ώστε οι μελλοντικοί επενδυτές να αποκτήσουν εδραιωμένη πεποίθηση ότι εάν προκύψει κάτι, θα βρουν το δίκιο τους και μάλιστα γρήγορα κι όχι έπειτα από 10 χρόνια.
Βεβαίως, η τρίτη αξιολόγηση θα περιλαμβάνει διορθωτικές κινήσεις σε θέματα που αξιολογήθηκαν και συμφωνήθηκαν στις προηγούμενες δύο και παρουσιάζουν σοβαρές δυσλειτουργίες ή δεν είναι τόσο αποτελεσματικές.
Το παράδοξο είναι ότι, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο (!), μήνα διεξαγωγής των γερμανικών εκλογών.
Συνεχίζεται η «μάχη» της δεύτερης αξιολόγησης
Εκτός από την «πρεμιέρα» της τρίτης αξιολόγησης, το βάρος θα δοθεί στο κλείσιμο της δεύτερης.
Το EuroWorking Group θα διαρκέσει δύο ημέρες και θα εστιάσει σε όλα τα εκκρεμή θέματα που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα. Οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν σε τεχνικό επίπεδο τις εκκρεμότητες των προαπαιτουμένων, το ύψος της δόσης αλλά και ζητήματα που αφορούν στο χρέος.
Πολλές από τις 25 εκκρεμότητες που δεν είχαν κλείσει έχουν πλέον τακτοποιηθεί από την κυβέρνηση, αλλά υπάρχουν ακόμη προαπαιτούμενα που… αγνοούνται. Ο κ. Χουλιαράκης εκπροσωπώντας την Ελλάδα θα πρέπει να δώσει πειστικές εξηγήσεις.
Το EuroWorking Group θα εξετάσει όμως και ένα ζήτημα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Αθήνα. Αυτό του ύψους της δόσης μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Η χώρα μας ζητεί να αυξηθεί στα 10 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι στιγμής έχει εγκριθεί το ποσό των 7,4 δις. Ξαφνικά υπάρχουν ελπίδες…
Κι αυτό πολύ απλά γιατί ένα πακέτο δόσεων της τάξεως των 10 δισ. ευρώ περίπου θα βοηθούσε στο να αποπληρωθούν πιο γρήγορα οφειλές προς ιδιώτες (στο σενάριο των 7,4 δισ. ευρώ μόνο 1,5 δις περίπου μπορεί να διατεθεί σε οφειλές και μάλιστα με υποδόσεις), αλλά και να υπάρξει ένα «μαξιλάρι» διαθεσίμων, που δεν θα φέρνει την ελληνική κυβέρνηση αντιμέτωπη με ζητήματα ρευστότητας έως τους τελευταίους μήνες του 2017.
Οι πρώτες ενδείξεις για το χρέος
Στην υπόθεση του χρέους χαμηλές προσδοκίες καθρεφτίζονται και στην πρόταση που συζητήθηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και τελικά απορρίφθηκε. Όπως μετέδιδε χθες ο ΣΚΑΪ, μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που είναι σαφώς μικρότερης κλίμακας από αυτά που θα ήθελε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ήταν διατεθειμένοι να εξετάσουν οι Ευρωπαίοι στο άκαρπο Eurogroup του Μαΐου.
Η κυριότερη πρόταση των Ευρωπαίων ήταν η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων μόνο του δεύτερου μνημονίου κατά 15 χρόνια, ανάλογο «πάγωμα» των τόκων τους, μείωση του επιτοκίου από την επαναγορά ομολόγων που έγινε κατά το δεύτερο μνημόνιο και απόδοση των κερδών ομολόγων που διακρατούν κεντρικές τράπεζες.
Μάλιστα, η ασυμφωνία με το ΔΝΤ οδήγησε στην αναβολή της χρηματοδότησης από πλευράς του Ταμείου έως ότου να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους με μία επί της αρχής συμμετοχή που επίσης απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά.
Πλέον επιδιώκονται «βελτιώσεις», με τις πρώτες «ενδείξεις» να αναμένονται αύριο και το μεγάλο «ραντεβού» να έχει οριστεί για τις 15 Ιουνίου στη σύνοδο του Eurogroup.
Διαβάστε επίσης: