Μετά την έντονη επιδείνωση της εικόνας των ελληνικών ομολόγων από τις αρχές του μήνα, φαίνεται ότι βρέθηκε ο καταλύτης ο οποίος θα μπορούσε να βάλει ένα «στοπ» στις ρευστοποιήσεις και να σταματήσει το ράλι που σβήνεται, και δεν είναι άλλος από τη διπλή και αιφνιδιαστική αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s, που ηρέμησε κάπως τα πνεύματα και τις «αγριεμένες» διαθέσεις του τελευταίου διαστήματος γύρω από τα ελληνικά assets.
Μένει να αποδειχθεί στις επόμενες συνεδριάσεις το κατά πόσο αυτός ο καταλύτης αρκεί για να δώσει νέο αέρα στους ελληνικούς τίτλους ή απλώς θα αποτελέσει ένα ευχάριστο και εφήμερο διάλειμμα από τη risk-off διάθεση που είχαν αναπτύξει οι επενδυτές απέναντι στα ελληνικά ομόλογα.
H Moody’s αναβάθμισε την Ελλάδα δύο βαθμίδες, από το Caa2 στο Β3, και διατήρησε θετικές τις προοπτικές, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της η χώρα θα επιστρέψει στην πλήρη πρόσβασή της στις αγορές.
Ακολουθεί η υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στο 4,328% με πτώση της τάξης του 3,33% από την Τετάρτη, ισοφαρίζοντας ουσιαστικά τις χθεσινές πιέσεις, παραμένοντας ωστόσο πολύ μακριά από το πρόσφατο ρεκόρ 12ετίας και το 3,6% που άγγιξε στα τέλη του Ιανουαρίου.
Βελτίωση καταγράφεται και στο νέο 7ετές ομόλογο, περιορισμένη ωστόσο, αφού η απόδοσή του διαμορφώνεται στο 3,91% λίγο κάτω από το 4% που είχε σημειωθεί χθες, διατηρώντας πάντως το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων που έχουν ασκηθεί από την ημέρα της έκδοσής του, όπου το yield είχε διαμορφωθεί στο 3,5%.
Έντονα πτωτική είναι και η τάση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου, που κινείται με απόδοση στο 3,441% με υποχώρηση της τάξης του 6,09% από χθες, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος των τριών τελευταίων συνεδριάσεων και επιστρέφοντας στα επίπεδα της Δευτέρας.
Το «καθεστώς» στο οποίο θα βρεθεί η Ελλάδα μετά τον Αύγουστο συντηρεί την αβεβαιότητα στους επενδυτές και οι αποφάσεις σχετικά με αυτό αναμένεται να έχουν καθοριστικό ρόλο για τις αγορές, αφού οι επενδυτές θα θέλουν να υπάρχει μία μορφής «εγγύηση» για να εμπιστευτούν τους ελληνικούς τίτλους.
Ωστόσο, παρά τις αναβαθμίσεις, τόσο από τη Moody’s χθες όσο και από τη Fitch την Παρασκευή αλλά και από τη Standard and Poor’s τον περασμένο μήνα, η Ελλάδα παραμένει αρκετά χαμηλότερα της «επενδυτικής βαθμίδας» (investment grade) και συνεχίζει να αποτελεί αγορά υψηλού ρίσκου στα «μάτια» των αγορών.