Τελικός κριτής όλων των αποφάσεων, παρεμβάσεων αλλά και επιδόσεων από την πλευρά της Ελλάδας θα είναι οι αγορές, που θα αξιολογήσουν και τελικά θα αποτιμήσουν – μέσω επιτοκίων δανεισμού – το συνολικό αποτέλεσμα της συνεργασίας δανειστών με τη χώρα μας.
Η Ελλάδα ωστόσο ό,τι ήταν να κάνει, το έχει κάνει και με το παραπάνω και θα ήταν τουλάχιστον άδικο να μην πάρει μια δίκαιη και αποτελεσματική λύση για το χρέος στο κρίσιμο κι αποφασιστικό Eurogroup της Πέμπτης.
Αισιόδοξη η Μέρκελ
Την ελπίδα ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη «θα καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα», εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι «τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα βρίσκονται εκτός προγραμμάτων» και θα είναι η σωστή στιγμή για να ληφθούν τα μέτρα θωράκισης της Ευρωζώνης.
«Τώρα πιστεύω έχουμε τη χρονική στιγμή. Την Πέμπτη ελπίζω να καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα. Τότε όλες οι χώρες του Ευρώ θα είναι εκτός προγραμμάτων και τότε θα είναι η σωστή στιγμή για να πούμε ”τώρα πρέπει να καταστήσουμε την Ευρωζώνη ασφαλή έναντι κρίσεων” και πιστεύω ότι μπορούμε με τις προτάσεις μας να κάνουμε ένα καλό βήμα στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης που θα έχουμε μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε η καγκελάριος, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με στόχο την κατάθεση γερμανογαλλικής πρότασης στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα.
Η κ. Μέρκελ τόνισε ακόμη ότι μια οικονομική και νομισματική ένωση μπορεί να κρατηθεί μόνο αν οι οικονομικές πολιτικές πλησιάσουν μεταξύ τους και ανέφερε ενδεικτικά το παράδειγμα της συνεργασίας Γερμανίας και Γαλλίας προκειμένου να εναρμονιστεί το σύστημα φορολόγησης των επιχειρήσεων, αλλά και την πρόοδο που έχουν σημειώσει τα δύο υπουργεία Οικονομικών στο θέμα της τραπεζικής ένωσης. Τόνισε ωστόσο ότι για να καταστεί δυνατή η σύγκλιση κάποιες χώρες χρειάζονται επιπλέον βοήθεια και επισήμανε ότι «η σύγκλιση στην Ευρωζώνη δεν είναι ακόμη επαρκής».
«Χρειαζόμαστε έναν ισορροπημένο συμβιβασμό μεταξύ όλων των παραγόντων, διασφαλίζοντας ανάπτυξη και βιώσιμο χρέος για το μέλλον αυτής της χώρας που έχει περάσει τόσο πολλά», αναφέρει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.
Δεν έκρυψε, ωστόσο, την σχετική ανησυχία του ότι το Eurogroup μπορεί τελικά να μην κάνει το… αποφασιστικό βήμα για τη ρύθμιση του υπέρογκου ελληνικού χρέους. Έτσι κάλεσε τα μέλη του να πάρουν τελικά τις απαιτούμενες αποφάσεις.
Το τι μπορεί να αναμένει η χώρα μας από την συνεδρίαση των μελών του Eurogroup της Πέμπτης είναι ως προς το πλαίσιό του προσδιορισμένο.
Έτσι, σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση είναι:
-η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του ΕFSF
-η χρησιμοποίηση μέρους των αδιάθετων χρημάτων του προγράμματος του ESM για την αγορά ακριβών δανείων (π.χ. του ΔΝΤ)
-η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) και ANFAs που υπολογίζονται περί τα 4 δισ. ευρώ και τα οποία θα μπορούσαν να εκταμιευθούν σε τέσσερις ετήσιες δόσεις
Ο μοναδικός όρος είναι ότι θα τηρούνται τα συμφωνηθέντα και θα λειτουργεί ο μηχανισμός που συνδέει την αποπληρωμή τού χρέους με την ανάπτυξη.
Το Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα λάβει μία συνολική συμφωνία που θα αφορά:
-το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης
-το ύψος της τελικής εκταμίευσης των δανείων
-τη ρύθμιση του χρέους και
-το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.
Σε ό,τι αφορά το ύψος της τελευταίας δόσης των δανείων, επισημαίνεται ότι θα είναι σημαντικό, τόσο ώστε να ανεβάζει το ταμειακό απόθεμα της Ελλάδας στα περίπου 20 δισ. ευρώ.
Με αυτό το ταμειακό απόθεμα εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της έως και τις αρχές του 2020, υπό την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι και τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019 και το 2020.Ανησυχία Μοσκοβισί ότι το Eurogroup δεν θα πάρει αποφάσεις
Όσον αφορά τη μεταμνημονιακή εποχή, οι Βρυξέλλες αναζητούν τρόπους για να παρακολουθούν τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Μετά την έξοδο από το πρόγραμμα η Ελλάδα θα υπαχθεί στη λεγόμενη «ενισχυμένη εποπτεία» (Enhanced Surveillance).
Αυτό σημαίνει ότι ανά τρίμηνο θα υπάρχουν αξιολογήσεις για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων από τους θεσμούς, καθώς και συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις.
Ανησυχία Μοσκοβισί ότι το Eurogroup δεν θα πάρει αποφάσεις
Έκκληση στο Eurogroup να λάβει τις αποφάσεις που είναι «απαραίτητες για την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος» απηύθυνε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί μέσω Twitter, κάνοντας λόγο για «κρίσιμη» εβδομάδα για την Ελλάδα.
Ο Π. Μοσκοβισί με σειρά αναρτήσεων στο Twitter επισημαίνει τις σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων ετών, με αριθμούς, λίγο πριν από τη λήψη των τελικών αποφάσεων.
Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας
Αναλυτικά, αναφέρεται στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βυθίστηκε σε ύφεση το 2008, συρρικνώθηκε κατά 9,1% το 2011, αναπτύχθηκε ελαφρά το 2014 και στη συνέχεια παρέμεινε στάσιμη ξανά το 2015-16.
«Το περασμένο έτος παρατηρήθηκε μια επιστροφή στην ανάπτυξη (1,4%) και προβλέπουμε ότι η οικονομία θα αυξηθεί κατά 1,9% φέτος και κατά 2,3% το 2019», υπογραμμίζει.
Αναφορικά με τα ελλείμματα, υπενθυμίζει ότι η κατάρρευση της εμπιστοσύνης στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας στα τέλη του 2009 “πάγωσε” τη χώρα από τις αγορές και σήμανε την έναρξη της κρίσης χρέους, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι από έλλειμμα 15,1% του ΑΕΠ το 2009, η Ελλάδα επιτυγχάνει από το 2016 πλεόνασμα (0,8% πέρυσι).
Σε ό,τι αφορά την ανεργία, σημειώνει ότι από τα “αφόρητα” υψηλά επίπεδα του 27,5%, το 2013 μειώνεται “σταθερά”, φτάνοντας το 21,5% το 2017, ενώ προβλέπεται να μειωθεί στο 20,1% φέτος και στο 18,4% το 2019. «Στη σωστή τροχιά, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος», σημειώνει.
Εξάλλου, ο Π. Μοσκοβισί εξηγεί ότι η βασική προτεραιότητα του προγράμματος ήταν να υποστηρίξει τα πιο ευάλωτα άτομα.
«Τουλάχιστον 290.000 νοικοκυριά απολαμβάνουν τώρα το νέο εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 600.000 άτομα ή το 5,8% του ελληνικού πληθυσμού», αναφέρει.
Αναφερόμενος στο κτηματολόγιο σημειώνει ότι είναι μια από τις πιο ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και ότι ήδη καλύπτει το 29% των δικαιωμάτων ακίνητης περιουσίας.
«Όταν ολοκληρωθεί το 2021, θα διευκολύνει τη συλλογή φόρων ακίνητης περιουσίας και θα συμβάλει στην τόνωση των επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού και της βιομηχανίας», επισημαίνει.
Επιπλέον, αναφέρεται στην καθιέρωση της καθολικής υγειονομικής περίθαλψης, που ολοκληρώθηκε το 2016 και που είχε ως αποτέλεσμα «δύο εκατομμύρια ανασφάλιστοι πολίτες να απολαμβάνουν τώρα την πλήρη πρόσβαση στις ιατρικές υπηρεσίες ως θεμελιώδες δικαίωμα που αναγνωρίζεται από το νόμο».
Ο Π. Μοσκοβισί κάνει λόγο επίσης, για «πρωτοφανή αλληλεγγύη», καθώς από το 2010, έχουν διατεθεί 273,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (241,6 δισ. ευρώ από χώρες της ζώνης του ευρώ και 32,1 δισ. από το ΔΝΤ).
«Μέχρι το τέλος του προγράμματος, που ξεκίνησε το 2015, η Ελλάδα θα έχει υλοποιήσει περισσότερες από 450 δράσεις (συμπεριλαμβανομένων των 88 από την τέταρτη και την τελική αξιολόγηση).
Η Ελλάδα συζητήθηκε σε 33 συναντήσεις του Eurogroup από τον Ιούλιο του 2015» σημειώνει ο Γάλλος επίτροπος και καταλήγει:
«Εν ολίγοις, η Ελλάδα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της και είμαι βέβαιος ότι τα κράτη-μέλη θα εκπληρώσουν τώρα τις δικές τους».