Ανεκμετάλλευτα τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων υπάρχουν κάτω από την ελληνική γη και τη θάλασσα και ιδιαίτερα στο υπέδαφος της Επανωμής Θεσσαλονίκης που θα μπορούσαν να αποφέρουν πάνω από 300 δισ. ευρώ. Πέραν της χαρακτηριστικής κωλυσιεργίας για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, οι υπεύθυνοι επιδεικνύουν εγκληματική αμέλεια, καθώς τα δύο στόμια των κοιτασμάτων της προαναφερθείσας περιοχής έχουν σφραγιστεί με βαλβίδες τις οποίες ο χρόνος και οι καιρικές συνθήκες έχουν διαβρώσει και αποτελούν «ωρολογιακή βόμβα».

Ο Παντελής Παπάζης, Ειδικός Ερευνητής Εντοπισμού και Εξόρυξης Πετρελαίου, πρώην στέλεχος της BP Amaco, με συνέντευξή του στον Κίτρινο Τύπο στις 31 Οκτωβρίου του 2011, είχε αποκαλύψει την κωλυσιεργία και εγκληματική αμέλεια που επέδειξαν οι υπεύθυνοι.

Τότε, ο κ. Παπάζης είχε τονίσει ότι οι έρευνες ξεκίνησαν το 1985, επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου και οι γεωτρήσεις πραγματοποιήθηκαν το 1989, όταν και βρέθηκαν δύο κοιτάσματα 19 και 9 εκ. κυβικών μέτρων. Καθώς, όμως, στην Ελλάδα δεν υπήρχε τότε τεχνογνωσία και υποδομή για την εκμετάλλευση αερίου, δόθηκε εντολή να μπει η αξιοποίηση τους σε «αναμονή». Τοποθετήθηκαν δηλαδή ειδικές σφραγίδες, προκειμένου να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη η εγκατάσταση για να βγει το φυσικό αέριο μέσα στα επόμενα χρόνια . Τώρα πια, όπως προαναφέρθηκε, οι καιρικές συνθήκες τις έχουν διαβρώσει και αποτελούν «ωρολογιακή βόμβα» που μπορεί να εκραγεί ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Μετά την προβολή της εκπομπής, για το θέμα ο κ. Παπάζης κλήθηκε και από τον εφέτη ανακριτή, ενώ είδε ενδιαφέρον και από τα Ελληνικά Πετρέλαια, ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα.

«Οι άνθρωποι από τα Ελληνικά Πετρέλαια έστειλαν μετά τη συνέντευξή μου να κάνουν μετρήσεις, φάνηκαν να ενδιαφέρονται, αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι αυτά τα πράγματα είναι σαν τους σεισμούς. Αυτό που είναι επικίνδυνο (σ.σ. είχα πει στους ανθρώπους από τα Ελληνικά Πετρέλαια) είναι να υπάρχει αέριο» τόνισε στην τηλεφωνική του επικοινωνία ο κ. Παπάζης. Μάλιστα, είπε ότι «στη δική μας δουλειά είναι δύσκολο να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει αέριο μεταξύ του τσιμεντένιου τοιχώματος και του σωλήνα, χωρίς να το έχουμε μετρήσει». 

Παράλληλα, επανέλαβε και για το γεγονός ότι είναι ορατός ο κίνδυνος έκρηξης στην περιοχή, ενώ μίλησε και για τις τιμές του αερίου αυτή την περίοδο, κατά συνέπεια και για τα οφέλη που θα είχε η Ελλάδα από την εξόρυξή του.

Ακούστε τι δήλωσε με τηλεφωνική του παρέμβαση στην εκπομπή «Ζούγκλα» και τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο για την κατάθεσή του στον εφέτη ανακριτή:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης