Το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν για ακόμη μία φορά οι επικεφαλής της εφημερίδας «Παραπολιτικά» έπειτα από μία νέα καταδίκη σε βάρος τους από τον καθηγητή Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επιστημονικό διευθυντή του Σωματείου Ε.Π.Α.Ψ.Υ., Στυλιανό Στυλιανίδη.
Η απόφαση που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2016 από το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά στρέφεται κατά του φερόμενου ως εκδότη της εφημερίδας Γιάννη Κουρτάκη και του δημοσιογράφου Δημήτρη Γιαννακόπουλου, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών έκαστος, με αναστολή, για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφημήσεως διά του Τύπου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ε.Π.Α.Ψ.Υ., το αδίκημα αφορούσε σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στο φύλλο με αριθμό 39, το οποίο κυκλοφόρησε το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013 με τίτλο: «Πράσινο πάρτι με τα κονδύλια της ψυχικής υγείας».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Για την υπόθεση αυτή, έχει ήδη εκδοθεί από τον Νοέμβριο 2015 η με αριθμό 4009/2015 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, που έκανε δεκτή και την αγωγή που άσκησε ο Καθηγητής Στυλιανός Στυλιανίδης κατά της εφημερίδας ”ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”, του εκδότη και διευθυντή της Γιάννη Κουρτάκη και του συντάκτη του επίμαχου δημοσιεύματος, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, για χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη από το συκοφαντικό αυτό δημοσίευμα, η οποία έκρινε ότι όσα διαλαμβάνονται στο επίδικο άρθρο αναφορικά με τον Καθηγητή Στυλιανό Στυλιανίδη ΔΕΝ ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι απολύτως και προδήλως αναληθή και ότι η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. ΔΕΝ ανήκει στην κατηγορία των ΜΚΟ που δρουν ανεξέλεγκτα ως προς τα οικονομικά τους δεδομένα.
»Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, το επίμαχο δημοσίευμα συντάχθηκε για να παραπλανήσει την κοινή γνώμη ως προς τα αληθινά γεγονότα και να δυσφημήσει τον Καθηγητή Στυλιανό Στυλιανίδη και σε αυτό γίνεται προσπάθεια σπίλωσης τόσο εκείνων των φορέων του κλάδου ψυχικής υγείας οι οποίες συνεργάζονται με πανεπιστημιακούς, όσο και του Καθηγητή Στυλιανού Στυλιανίδη, με σαφή πρόθεση να τον πλήξει, υπονομεύοντας την ηθική του αξία και επαγγελματική φήμη και υπόσταση. Η απόφαση επιδίκασε ως εύλογη χρηματική ικανοποίηση στον Καθηγητή Στυλιανό Στυλιανίδη το ποσό των 15.000 ευρώ και διέταξε να γίνει καταχώρηση περίληψης της απόφασης στην εφημερίδα εντός 15 ημερών από την επίδοση της τελεσίδικης απόφασης επ’ απειλή χρηματικής ποινής. Το ΔΣ της ΕΠΑΨΥ εκφράζει την ικανοποίησή του για την ηθική αυτή δικαίωση».
«Χτύπησε» την πόρτα του Άργους
Μετά τη δικαίωσή του ο καθηγητής προσπάθησε να εισπράξει τα χρήματα που του επιδίκασε το δικαστήριο. Προσπάθεια αρκετά δύσκολη και πολύπλοκη. Και αυτό γιατί το ίδιο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας που εκδίδει την εφημερίδα «Παραπολιτικά» αλλάζει συνεχώς.
Θυμίζουμε: Αρχικά η εφημερίδα εκδιδόταν από την εταιρεία «ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ». Στη συνέχεια η εταιρεία αντικαταστάθηκε από την «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», ενώ πλέον εκδίδεται από την εταιρεία «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». Και οι τρεις εταιρείες όντως είναι καταγεγραμμένες στο μητρώο επιχειρήσεων ΓΕΜΗ και είναι συμφερόντων του εκδότη Γιάννη Κουρτάκη. Τα πρόσωπα του Δ.Σ. των εταιρειών αυτών εναλλάσσονται, αλλά ο κορμός παραμένει πάντα ο ίδιος.
Ο καθηγητής, λοιπόν, αποφάσισε να χτυπήσει την πόρτα του πρακτορείου διανομής «Άργος» στις 13 Σεπτεμβρίου 2018 και να επιδώσει κατασχετήριο κατά της «ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» που εξέδιδε την εφημερίδα την περίοδο του επίδικου δημοσιεύματος, ζητώντας το ποσό των 26.125 ευρώ. Και αυτή η προσπάθειά του όμως, όπως φαίνεται, έπεσε στο κενό, καθώς το «Άργος» απάντησε ότι πλέον δεν συνεργάζεται με την παραπάνω εταιρεία και, ως εκ τούτου, δεν έχει εις χείρας του χρήματα που να οφείλει σε αυτή.
Ειδικότερα, το πρακτορείο ισχυρίζεται τα εξής: Η ΑΡΓΟΣ ΑΕ έχει αναλάβει τη διανομή στην Ελλάδα των εντύπων της «ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» από 20.9.2012 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2014 οπότε και η ως άνω εταιρεία σταμάτησε να εκδίδει έντυπα και σταμάτησε και η συνεργασία της ΑΡΓΟΣ ΑΕ με την εν λόγω εταιρεία για τη διανομή των εντύπων της. Η τελευταία δε εκκαθάριση για λογαριασμό της καθής η κατάσχεση εταιρεία εκδόθηκε και εξοφλήθηκε στις 30.9.2014, οπότε ουδέν ποσό έχει εις χείρας της η ΑΡΓΟΣ που να οφείλει στην καθής η κατάσχεση εταιρεία από την ως άνω συνεργασία αφού η εν λόγω συνεργασία έχει σταματήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2014.
Περαιτέρω η ΑΡΓΟΣ δηλώνει ότι από τον Μάιο του 2015 και μέχρι σήμερα κατόπιν παραγγελιών της καθής η κατάσχεση εταιρεία η ΑΡΓΟΣ πωλεί έντυπα άλλων εκδοτών στην καθής η κατάσχεση εταιρεία εκδίδοντας το αντίστοιχο τιμολόγιο πώλησης. Από την εν λόγω όμως συνεργασία ουδεμία απαίτηση έχει η καθής η κατάσχεση εταιρεία έναντι της ΑΡΓΟΣ αφού η καθής η κατάσχεση εταιρεία έχει μόνο την ιδιότητα του οφειλέτη οπότε και υποχρεούται κάθε φορά να εξοφλεί στην ΑΡΓΟΣ το εκάστοτε τιμολόγιο πώλησης.
Από τα ανωτέρω προκύπτει ξεκάθαρα ότι λόγω της λήξης της συνεργασίας μας με την καθής η κατάσχεση εταιρεία, τον Σεπτέμβριο του 2014 η ΑΡΓΟΣ ΑΕ ουδέν ποσό έχει εις χείρας της που να οφείλει να αποδώσει στην καθής η κατάσχεση εταιρεία από την ως άνω συνεργασία ή οποιαδήποτε άλλη αιτία και συνεπώς ουδέν ποσό έχει εις χείρας της προς απόδοση στον ως άνω επισπεύδοντα-κατάσχοντα δυνάμει του ως άνω κατασχετηρίου.
Σε απλά ελληνικά χωρίς τους νομικούς όρους, η παραπάνω υπόθεση οδηγεί στο εξής συμπέρασμα. Για κάποιον λόγο ο οποίος ενδεχομένως να εξαρτάται από τα οικονομικά βάρη που έχουν συσσωρευτεί, είτε λόγω δανειακών υποχρεώσεων, είτε λόγω προβλημάτων ρευστότητας, είτε λόγω πληθώρας καταδικαστικών αποφάσεων, ο εκδότης της εφημερίδας προβαίνει ανά διαστήματα σε αλλαγές εταιρειών τις οποίες ελέγχει.
Δείτε τα σχετικά έγγραφα
Σε κάθε περίπτωση όπως και στη συγκεκριμένη υπόθεση, καταγράφονται χρέη είτε προς πρόσωπα είτε προς εταιρείες. Ορισμένες οφειλές από αυτές, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί παραπάνω, δεν εξοφλούνται. Μιλάμε για συγκροτήματα Τύπου και για εργαζομένους σε αυτά.
Ήδη πυκνά σύννεφα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από το λείψανο του ΔΟΛ, ο οποίος έχει μετονομαστεί σε ΔΟΜ (όπου Μ σημαίνει Μαρινάκης), όπως καταγγέλλουν η ΕΣΗΕΑ, η Ένωση Τεχνικών στα ΜΜΕ, το ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας) κ.λπ. Αρμόδιοι φορείς αναρωτιούνται αν «έρχονται κανόνια σε συγκροτήματα Τύπου». Όλα τα παραπάνω, που αποτελούν σοβαρότατα ζητήματα, προκαλούν ερωτήματα, τα οποία παραμένουν αναπάντητα.