Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την γνωμοδότηση της EUROSTAT εις βάρος του φορέα επικουρικής σύνταξης, υγείας και πρόνοιας των εργαζομένων στα ΜΜΕ (Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.), με την οποία ζητούσε την ταξινόμησή του υπό την Γενική Κυβέρνηση, κατέθεσαν Έλληνες ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών.

Οι ευρωβουλευτές εξηγώντας ότι ο ΕΔΟΕΑΠ πλέον έχει τα δικά του έσοδα και μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ζητούν από την Κομισιόν να εξηγήσει τι προτίθεται να πράξει ώστε να αλλάξει την εσφαλμένη γνωμοδότηση της EUROSTAT, η οποία ήταν αποτέλεσμα αξιολόγησης παρωχημένων στοιχείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ερώτηση συνυπογράφουν: Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κωνσταντίνα Κούνεβα, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα, ανεξάρτητη ευρωβουλευτής, Κώστας Χρυσόγονος, ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, ευρωβουλευτής Ελιάς. Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές:

«Η EUROSTAT, κατόπιν ερωτήματος της ΕΛΣΤΑΤ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο φορέας επικουρικής σύνταξης, υγείας και πρόνοιας των εργαζομένων στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης (Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.) θα πρέπει να ταξινομηθεί στη Γενική Κυβέρνηση.

Ωστόσο, τα στοιχεία που αξιολόγησε η EUROSTAT είναι παρωχημένα. Και αυτό γιατί της διαβιβάστηκαν -όπως η Eurostat αναφέρει- από τις Ελληνικές Αρχές στοιχεία έως το έτος 2016, όταν ίσχυε ακόμη ο πόρος του αγγελιοσήμου (20% επί της διαφήμισης).
Ο πόρος καταργήθηκε την 16η-9-2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλέον, σύμφωνα με τον νόμο 4498/2017, τα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ είναι εισφορές εργοδοτών/εργαζομένων, οι οποίες προσυμφωνήθηκαν πριν νομοθετήσει η Ελληνική κυβέρνηση. Το ίδιο ισχύει και για την εισφορά 2% επί του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων Μ.Μ.Ε. η οποία επίσης προσυμφωνήθηκε ως εργοδοτική εισφορά.

Όσον αφορά την δήθεν “διάσωση” του ΕΔΟΕΑΠ, ο ΕΦΚΑ πράγματι δάνεισε τον ΕΔΟΕΑΠ, επειδή ο δεύτερος, μετά την κατάργηση του αγγελιοσήμου, αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Αυτό όμως συνέβη γιατί επί ενάμιση χρόνο οι ελληνικές αρχές δεν είχαν προχωρήσει στην κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση, πράγμα που συνέβη τον Νοέμβριο 2017.

Η έκτακτη αυτή, άπαξ εμφανισθείσα, κατάσταση δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον, αφού ο ΕΔΟΕΑΠ έχει πλέον δικά του έσοδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτάται η Επιτροπή:

Τι προτίθενται να πράξει για να αλλάξει αυτή η εσφαλμένη έκφραση γνώμης της EUROSTAT;»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης