Για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται οι εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν του εκλιπόντος ηγέτη της Β. Κορέας, Kim Jong-il. Η κρατική τηλεόραση της ασιατικής χώρας πρόβαλλε λίγο μετά τις 11:15 το πρωί της Πέμπτης, τοπική ώρα (04:15 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας) εικόνες από την πρωτεύουσα Πιονκγιάνκ, με πλήθος κόσμου να είναι συγκεντρωμένο στην κεντρική πλατεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Kim Jong-il άφησε την τελευταία του πνοή στις 17 Δεκεμβρίου από καρδιακή προσβολή. Ήταν 69 ετών.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Kim Yong-nam, απηύθυνε λόγο στο πλήθος αποθεώνοντας τον εκλιπόντα ηγέτη και εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξή του στον διάδοχό του, Κim Jong-un.

«Η μεγάλη καρδιά του συντρόφου σταμάτησε να χτυπά. Η αναπάντεχη και απροσδόκητη αναχώρησή του αποτελεί τη μεγαλύτερη απώλεια για το κόμμα και την επανάσταση. Η Β. Κορέα θα μετατρέψει τη θλίψη σε δύναμη και κουράγιο κάτω από την ηγεσία και καθοδήγηση του συντρόφου Kim Jong-un», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τελευταίος αποκαλείται πλέον από τα κρατικά Μ.Μ.Ε. «ανώτατος ηγέτης του κόμματος, του κράτους και του στρατού». Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι τα πλάνα που προβάλλονται από την κρατική τηλεόραση έχουν στόχο την ενίσχυση του προφίλ του νέου ηγέτη της ασιατικής χώρας, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα πως η Β. Κορέα παραμένει δυνατή και δεν πρόκειται να επιτρέψει οποιαδήποτε εκδήλωση αμφισβήτησης στο εσωτερικό της.

Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, τοπική ώρα Β. Κορέας, είναι προγραμματισμένο να κρατηθούν τριών λεπτών σιγή από τους κατοίκους όλης της χώρας. Στη συνέχεια θα ηχήσουν οι σειρήνες των τραίνων και των αμαξοστοιχιών, την ίδια στιγμή που θα ακουστούν κανονιοβολισμοί στα στρατόπεδα ανά τη βορειοκορεατική επικράτεια.

Με τη σημερινή ημέρα ολοκληρώνεται το χρονικό διάστημα των 13 ημερών πένθους που είχε κηρυχθεί σε όλη τη χώρα στις 17 Δεκεμβρίου, ημέρα θανάτου του Kim Jong-il.

Διαβάστε επίσης:
Δεν πενθούν όλοι τον Kim Jong-il, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011, 00:15

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης