Ανακοίνωση εξέδωσε ο GS1 Association Greece, ο μοναδικός νόμιμος και εξουσιοδοτημένος φορέας στην Ελλάδα για την έκδοση και διαχείριση GS1, των γνωστών σε όλους μας γραμμοκωδίκων, (barcodes), προκειμένου να εξηγήσει την πραγματική σημασία του τριψήφιου προθέματός τους (520 ή 521), ώστε να πάψει η παραπλάνηση του καταναλωτικού κινδύνου όσον αφορά την ελληνικότητα ή μη ενός προϊόντος.

Κατά την ανακοίνωση του GS1, «τα τρία πρώτα νούμερα ενός GS1 κωδικού barcode το μόνο που κάνουν είναι να προσδιορίζουν τη χώρα στην οποία εκδόθηκε ο κωδικός, από τον αρμόδιο GS1 φορέα, για λογαριασμό της κάθε ενδιαφερόμενης επιχείρησης, (συνήθως ιδιοκτήτη του εμπορικού σήματος) που επιθυμεί να κωδικοποιήσει τα προϊόντα που διακινεί, π.χ. για την Ελλάδα 520 και 521, για τη Γαλλία 300-379, κοκ»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως το πρόθεμα 520 ή 521 στον γραμμοκώδικα (barcode), από μόνο του δεν αποτελεί την παραμικρή εγγύηση ελληνικότητας ενός προϊόντος παρά μόνο ίσως φανερώνει την εθνικότητα της επιχείρησης ακόμη και αν αυτή λειτουργεί καθ’ ολοκληρίαv στο εξωτερικό και απλά εισάγει τα προϊόντα της στη χώρα μας.

Για παράδειγμα, υπάρχουν προϊόντα που φέρουν barcodes με πρόθεμα 520 τα οποία κατασκευάζονται σε εργοστάσιο της Βουλγαρίας από ελληνική επιχείρηση με έδρα την Ελλάδα ενώ αντιθέτως υπάρχουν και προϊόντα με πρόθεμα 509 (Μ. Βρετανίας), τα οποία κατασκευάζονται στην Ελλάδα και από ελληνική επιχείρηση.

Ο μόνος ασφαλής τρόπος προκειμένου να ενημερωθεί ο καταναλωτής για την προέλευση-παραγωγή οποιουδήποτε προϊόντος, είναι η η ετικέτα που προορίζεται για αυτό το σκοπό, π.χ. «κατασκευάζεται/παρασκευάζεται στην Ελλάδα» ή «Χώρα Προέλευσης: Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια : Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης