Στραμμένα στις Βρυξέλλες και την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι όλα τα βλέμματα, την ώρα που η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ασφυκτική.
Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, καθώς οι αρχές της ΠΓΔΜ επιτρέπουν πλέον την είσοδο μόνο σε ανθρώπους που προέρχονται από… εμπόλεμες πόλεις της Συρίας. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας και συντονιστή για το προσφυγικό Δημήτρη Βίτσα στην ελληνική επικράτεια βρίσκονται αυτήν τη στιγμή περίπου 33.000 πρόσφυγες.
Η Σύνοδος Κορυφής αρχίζει στις 13.00 το μεσημέρι, με τη συμμετοχή του Τούρκου πρωθυπουργού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των 28 Ευρωπαίων ηγετών
Σε Άγκυρα και Βρυξέλλες παρατηρείται πυρετός διαβουλεύσεων με την τουρκική πλευρά να αυξάνει τις απαιτήσεις της όσον αφορά στα ανταλλάγματα που ζητεί προκειμένου να ελέγξει ουσιαστικά τις ροές προς την Ευρώπη.
Τσίπρας: Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα
Την ανάγκη τήρησης των συμφωνιών επεσήμανε εκ νέου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες και τόνισε ότι το βάρος και οι ευθύνες πρέπει να μοιραστούν σε όλα τα κράτη-μέλη.
Σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση και να είναι η συγκεκριμένη διαδικασία αξιόπιστη. Όπως είπε, προσδοκά στη σημερινή σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα, δηλαδή να μειωθούν οι προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές και να καταπολεμηθεί το δίκτυο των διακινητών.
Δείτε τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα:
Ο πρωθυπουργός επανάλαβε ότι το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα μιας χώρας, αλλά πρόβλημα ευρωπαϊκό, στο οποίο πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση. «Οι κανόνες είναι για όλους. Ο καθένας θα πρέπει να εφαρμόσει τις κοινές αποφάσεις» ανέφερε.
«Δυστυχώς ανάμεσα στις δύο συνόδους υπήρχαν συμφωνίες που δεν εφαρμόστηκαν για όλους. Αυτό αποτελεί πρόβλημα, συμφωνίες που δεν τηρούνται δεν είναι συμφωνίες» πρόσθεσε.
Μαραθώνιος επαφών
Μαραθώνιο επαφών πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία έχει ο πρωθυπουργός στη βελγική πρωτεύουσα.
Μαραθώνιο επαφών πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις ΒρυξέλλεςΟ κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, που έχει και την προεδρία της Ε.Ε. για το πρώτο εξάμηνο του 2016.
Μετά τις συναντήσεις αυτές, ο κ. Τσίπρας είχε τετ α τετ με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, στον οποίο παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και την απόφαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα.
Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και αμέσως μετά θα παρακαθήσει στο γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων χωρών – μελών Ε.Ε. και Τουρκίας.
Οι ελληνικές θέσεις
Η τήρηση των συμφωνιών της Ε.Ε. για το προσφυγικό και η πίεση προς την Τουρκία να εφαρμόσει και να επιταχύνει τις διαδικασίες επανεισδοχής, θα είναι οι βασικές θέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη σημερινή Σύνοδο.
Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύτηκε για συνέχιση της πολιτικής στο προσφυγικό που -όπως ανέφερε- αναδεικνύει «το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα γίνει αποθήκη ψυχών».
Η στάση των Βρυξελλών
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ασκήσει πίεση στην Άγκυρα, ώστε η τελευταία να τη βοηθήσει να ελέγξει τη μεταναστευτική κρίση που θέτει σε κίνδυνο την ενότητά της και να δοθεί ένα τέλος στις ναυτικές τραγωδίες στο Αιγαίο.
Βίτσας: «Η Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών»
«Η Ειδομένη θα πρέπει να αποσυμπιεστεί όποια κι αν είναι η απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και συντονιστής για το προσφυγικό.
Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 33.000 πρόσφυγες και μετανάστες«Ακόμη και 500 άνθρωποι να περνούν καθημερινά, από τη στιγμή που εκεί βρίσκονται 10.000 άνθρωποι, πρέπει κάποιοι να οδηγηθούν σε κέντρα φιλοξενίας ώστε να υπάρχει μια πιο φυσιολογική ροή». Σε ό,τι αφορά στις συνθήκες υγιεινής στην Ειδομένη υποστήριξε ότι υπάρχει συνεννόηση «με το Υπουργείο Υγείας για μια ισχυρή και ηχηρή παρέμβαση».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών, καθώς παραμένουν πλέον στη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ανέφερε ως παράδειγμα το Σχιστό:
«Eίναι ένα πρότυπο κέντρο φιλοξενίας, υπάρχει και χώρος λατρείας και ειδικά εστιατόρια… να περιμένουμε τις αποφάσεις σήμερα και με βάση αυτό θα αναπτύξουμε το σχέδιο… Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα “αποθήκη ψυχών”. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε οποιαδήποτε δυσκολία και να αναπτύξουμε και νομοθετικά αλλά και πρακτικά και τον χαρακτήρα της πολιτικής προστασίας».
Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 33.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ για τον Πειραιά δήλωσε ότι «στόχος είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας να αποσυμπιεστεί πλήρως το λιμάνι, στο οποίο βρίσκονται αυτήν την ώρα 2.000 – 2.500 άτομα.