Χρόνια τώρα, οι ορεσίβιοι Σκοτσέζοι ψηφίζουν σταθερά κεντροαριστερά. Αλλά και με εθνική αυτοπεποίθηση.
Από τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι οι πλέον αντιθατσερικοί. Από τους 59 βουλευτές που στέλνουν στη Βουλή των Κοινοτήτων μόνο ένας ανήκει στο Συντηρητικό κόμμα.
Διχασμένη η Σκωτία ενόψει του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία
Ταξιδεύοντας κατά μήκος των σκωτσέζικων αυτοκινητόδρομων νομίζει κάποιος πως το δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία από τη Βρετανία έχει αποφασισθεί. Μόνο τεράστιες πινακίδες με ΝΑΙ κυριαρχούν.
Ο Λίαμ, δεν ήταν από τους τύπους που ενδιαφερόταν ιδιαίτερα με την πολιτική. Εργαζόταν ως οδηγός νταλίκας και πρνούσε το περισσότερο ελεύθερο χρόνο του με τη σύζυγό του και την κόρητ ου στο σπίτι τους στο Κάμπερνολντ, βόρεια της Γλασκώβης. Κάποια Σαββατόβραδα συναντιόταν με τους φίλους του στην παμπ για καν-δυό μπίρες.
Εδώ και μερικούς μήνες, όμως έχει δραστηριοποιηθεί γνωρίζοντας μια πρωτοφανή -Καφκική λες- μεταμόρφωση και έγινε ακτιβιστής υπέρ της αυτονόμησης της Σκωτίας.
Όπως οι περισσότεροι συμπατριώτες του ο Λίαμ ονειρεύεται την ανεξαρτησία. Με την ελπίδα ότι έτσι θα γνωρίσουν μια νέα ευκαιρία για πλουτισμό εξ αιτίας της πετρελαιοπαραγωγής της Σκωτίας και του περίσσιου φυσικού αέριου.
Το δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου θα αποφασίσει αν μετά από 307 χρόνια η Σκωτία θα ξαναβρεί την ανεξαρτησία της. Είναι μια ευκαιρία για ένα βελούδινο διαζύγιο που δεν θα θυμίζει τους βίαιους αγώνες περασμένων αιώνων.
Τα ευρωπαϊκά αυτονομιστικά κινήματα έχουν αναζωπυρωθεί σ΄ολόκληρη την Ευρώπη , όπως των Καταλανών στην Ισπανία, των Φλαμανδών στο Βέλγιο και του Νότιου Τυρόλου στην Ιταλία.
Μόνον όμως για τη Σκωτία το επίσημο κράτος αποδέχτηκε να γίνει το δημοψήφισμα για ανεξαρτητοποίηση.
Το σχέδιο για την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος αποφασίστηκε στα 2012, όταν το Εθνικιστικό κόμμα της Σκωτίας (SNP) κέρδισε τις τοπικές εκλογές.
Και ο ορισμός της ημερομηνίας του δημοψηφίσματος έγινε το Μάρτιο του 2013.
Αλλά η πραγματική μάχη για την ανεξαρτησία, ξεκίνησε με τις διάφορες εθνικιστικές ομάδες με επικεφαλής τον Alex Salmond πρόεδρο του SNP να προπαγανδίζουν με κάθε μέσο υπέρ του «ΝΑΙ».
Απέναντί τους και τα τρία μεγάλα κόμματα της Βρετανίας των Συντηρητικών, των Εργατικών και των φιλελεύθερων Δημοκρατών, που έχουν συσπειρωθεί με σύνθημα «καλύτερα Μαζί»(“Better Together” ).
Πάντως, οι ως τώρα δημοσκοπήσεις δίνουν στους οπαδούς της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ποσοστά από 45-55% χωρίς κάποια δημοσκόπηση να δείχνει πλειοψηφία στους εθνικιστές. Είναι όμως πάρα πολλοί εκείνοι που δείχνουν αναποφάσιστοι. Έτσι τα προγνωστικά είναι αμφίβολα.
Οι δύο τηλεοπτικέ αναμετρήσεις που μετέδωσε το BBC, έληξαν χωρίς ξεκάθαρο νικητή και με κύριο σχόλιο από τους αναλυτές ήταν πιο θα είναι το νέο νόμισμα στην περίπτωση της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.
Ο Σάλμοντ λέει πως δεν έχουν αντίρρηση οι Σκωτσέζοι να κρατήσουν τη στερλίνα.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον, στο πλαίσιο της εκστρατείας τρεις εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα, υποστηρίζει πως η Βρετανία δίνει «οικονομικές ευκαιρίες για τους Σκωτσέζους» και στηρίζει ένα εκατομμύριο δουλειές στην Σκωτία.
Αλλά ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας Σάλμοντ, προκάλεσε τον πρωθυπουργό να κατονομάσει έστω και μία προοπτική δημιουργίας θέσης εργασίας στη Σκωτία.
Για να στηρίξει τα υπέρ της ανεξαρτησίας, ο Σάλμοντ, υποστηρίζει ότι έτσι θα:
- Δημιουργηθεί έλεγχος στο επιχειρηματικό φορολογικό σύστημα
- Έλεγχος στην τοπική οικονομία
- Έλεγχος στην ανάπτυξη προοπτικών τοπικής απασχόλησης
Στην τηλεοπτική αναμέτρηση της περασμένης Δευτέρας ο Σάλμοντ προκάλεσε τον Alistair Darling, της εκστρατείας «Καλύτερα Μαζί», να κατονομάσει μία προοπτική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας που προτάθηκε στο σκωτικό Κοινοβούλιο από τους «φιλοβρετανούς» οπαδούς του «ΟΧΙ».
Ο βρετανικός αντίλογος είναι πως «αν οι σκωτσέζοι ψηφίσουν ΝΑΙ, τότε η απόφασή τους δεν θα έχει επιστροφή».
Η προηγούμενη ανάλογη περίπτωση ήταν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση του Κεμπέκ, από τον Καναδά, που είχε αρνητικό αποτέλεσμα.
Πηγή: spiegel.de/ BBC/
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης