Απίστευτα περιστατικά καταγράφονται τις τελευταίες ώρες σε αμερικανικά αεροδρόμια και πτήσεις προς τις ΗΠΑ, πριν ακόμη στεγνώσει καλά καλά το μελάνι της υπογραφής Τραμπ στο προεδρικό διάταγμα με το οποίο οι ΗΠΑ κλείνουν ουσιαστικά τα σύνορά τους για διάστημα τριών μηνών απαγορεύοντας την είσοδο πολιτών από Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία(πλην των Χριστιανών) και Υεμένης. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ δυο Ιρακινοί πολίτες κρατούνται ενώ άλλοι έξι «σταμάτησαν» το ταξίδι τους στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

Οπως έγινε γνωστό, σε πτήση της EgyptAir που αναχωρούσε από το Κάιρο με προορισμό τη Νέα Υόρκη απαγορεύτηκε η επιβίβαση σε πέντε πολίτες από το Ιράκ και σε έναν από την Υεμένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές του αεροδρομίου του Καΐρου, οι αρχές σταμάτησαν τους επιβάτες, που είχαν φθάσει τράνζιτ στο αεροδρόμιο και τους ανακατεύθυναν σε πτήσεις με προορισμό τις χώρες καταγωγής τους παρότι κατείχαν άδειες εισόδου που ήταν σε ισχύ.

Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ, οι New York Times γνωστοποίησαν την περιπέτεια δύο Ιρακινών που έφτασαν στη χώρα την ώρα που υπεγράφη το διάταγμα.

Οι δυο Ιρακινοί έφτασαν στο αεροδρόμιο JFK αλλά οι αμερικανικές αρχές του έθεσαν υπό κράτηση. Ο ένας, ο Hameed Khalid Darweesh, εργαζόταν τα τελευταία 10 χρόνια στο Ιράκ για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο δεύτερος, ο Haider Sameer Abdulkhaleq Alshawi, ταξίδευε στις ΗΠΑ για να βρει τη γυναίκα του και τον γιο του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, όταν ο δικηγόρος του ενός, Mark Doss, ο οποίος εργάζεται για το Διεθνές Πρόγραμμα Βοήθειας σε πρόσφυγες ρώτησε με ποιον έπρεπε να μιλήσει, ο υπάλληλος της υπηρεσίας Φύλαξης Συνόρων τον ειρωνεύτηκε απαντώντας του: «Με τον πρόεδρο. Τηλεφωνήστε στον κ. Τραμπ»!

Οι δικηγόροι των δυο Ιρακινών καταγγέλλουν πως δεν τους έχουν επιτρέψει να δουν τους πελάτες τους και πως υπήρξε ένταση όταν προσπάθησαν να τους, ενώ έκαναν μήνυση στον Ντόναλντ Τραμπ και στο αμερικανικό κράτος.

«Το να βλέπεις ανθρώπους να κρατούνται επ’ αόριστον στη χώρα που υποτίθεται ότι θα τους καλωσόριζε είναι το απόλυτο σοκ. Είναι άνθρωποι που έχουν βίζα, που έχουν νόμιμες αξιώσεις ως πρόσφυγες, οι οποίες έχουν ήδη καθοριστεί από το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας για να τους επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ και τώρα κρατούνται παράνομα», δήλωσε ο Μαρκ Ντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ειρωνία στην περίπτωση του Hameed Khalid Darweesh είναι ότι η βίζα του εγκρίθηκε στος 20 Ιανουαρίου, την ημέρα δηλαδή που ορκίστηκε πρόεδρος ο Τραμπ, ενώ ο ίδιος εργαζόταν ως μεταφραστής στην 101 Αμερομεταφερόμενη Μεραρχία στη Βαγδάτη και τη Μοσούλη και μάλιστα από την 1η Απριλίου του 2003, σχεδόν από την έναρξη της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ.

Αποφάσισε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ γιατί είχε δεχτεί απειλές δυο φορές επειδή συνεργαζόταν με τους Αμερικανούς. Έφτασε το JFK μαζί με την οικογένειά του, τα τρία του παιδιά και τη σύζυγό του. Και παρά το γεγονός πως τα παιδιά και η γυναίκα του πέρασαν από τον έλεγχο διαβατηρίων, εκείνον τον σταμάτησαν και τον κράτησαν.

Ο δεύτερος μετανάστης που κρατείται ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να βρει τη γυναίκα του, που μένει στο Τέξας. Η 32χρονη γυναίκα που ζήτησε να μην κατονομαστεί και αν γίνει αναφορά μόνο στο πρώτο γράμμα του ονόματός της, D., γνωρίστηκε με το σύζυγό της όταν και οι δυο σπούδαζαν στη Βαγδάτη. Το ζευγάρι έχει ένα 7χρονο γιο. Η μητέρα του έδειξε στους δημοσιογράφους το γράμμα που είχε στείλει στον Άγιο Βασίλη: «Μπορείς να φέρεις τον μπαμπά από τη Σουηδία σε παρακαλώ;», είχε ζητήσει. Όταν η 32χρονη έμαθε ότι ο σύζυγός της έφτασε στις ΗΠΑ αλλά κρατούνταν, ο μικρός κοιμόταν. Και δεν ήξερε ότι ο μπαμπάς του ήταν στις ΗΠΑ αλλά κρατούνταν και απειλείται με απέλαση.

«Έδωσε το διαβατήριό του σε έναν αξιωματούχο του αεροδρομίου αλλά δεν του μίλησαν. Απλά τον οδήγησαν σε ένα δωμάτιο. Μου είπε ότι τον απείλησαν να τον στείλουν πίσω στο Ιράκ. Όταν τους ζήτησε δικηγόρο και να κάνει αίτηση ασύλου, του είπαν ότι δεν γίνεται και πρέπει να επιστρέψει στην πατρίδα του», είπε η 32χρονη. Τόνισε δε ότι του είπαν ότι ο λόγος είναι το διάταγμα που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης