Έπειτα από παραμονή λίγων εικοσιτετραώρων στον κομήτη Tchouri οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας ανακοίνωσαν ότι η μπαταρία του ρομποτικού σκάφους Philae σταμάτησε να λειτουργεί. Η ESA ανακοίνωσε το ατυχές συμβάν με μήνυμά της στο Τwitter σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) και ενημέρωσε ότι η κατάσταση αδράνειας του ρομπότ μετά την πτώση της ισχύος της μπαταρίας του θα διαρκέσει «απροσδιόριστο χρονικό διάστημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ESA ανακοίνωσε ότι η κατάσταση αδράνειας του ρομπότ μετά την πτώση της ισχύος της μπαταρίας του θα διαρκέσει «απροσδιόριστο χρονικό διάστημα»Μπορεί το γεγονός αυτό να μην αναιρεί ότι η αποστολή «Rosetta» αποτελεί μεγάλη επιτυχία στη διαστημική ιστορία της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου, ωστόσο η απογοήτευση είναι πρόδηλη, καθώς οι ελπίδες για μια πλήρη εξερεύνηση του αφιλόξενου κομήτη 67Ρ/Τσουριούμοφ/Γκερασιμένκο (Tchouri) φέρονται να εξανεμίζονται – τουλάχιστον προς το παρόν.

Eξάλλου είναι γνωστό ότι στο μεγαλόπνοο σχέδιο, που έως σήμερα έχει κοστίσει 1,3 δισ. ευρώ, συνέδραμαν 50 εταιρείες από 14 ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ.

To εγχείρημα έμοιαζε πολύ δύσκολο εξαρχής. Το περιβάλλον ήταν εχθρικό, καθώς το έδαφος του παγωμένου κομήτη ήταν εξαιρετικά ανώμαλο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η προσεδάφιση του Philae πραγματοποιήθηκε έπειτα από αναπήδηση, ωσότου ακουμπήσει στην επιφάνεια για δεύτερη φορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μηνύματα της ESA σχετικά με την παύση λειτουργίας του Philae είναι ενδεικτικά του κλίματος συγκίνησης που επικρατούσε στους θαλάμους της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας:

«Έκανες μια υπέροχη δουλειά. Philae, την οποία κανένα διαστημικό σκάφος δεν είχε ξανακάνει» και «το σκάφος κοιμάται, καληνύχτα» ήταν ορισμένα μηνύματα που αναρτήθηκαν στον λογαριασμό του Rosetta στο Τwitter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H προσεδάφιση και οι πρώτες εικόνες

Ο αποχωρισμός του Philae από το τριών τόνων σκάφος «Rosetta» πραγματοποιήθηκε περίπου στις 10.30 το πρωί της περασμένης Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) και ενώ βρισκόταν σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τον κομήτη.

Η προσεδάφισή του στον κομήτη πραγματοποιήθηκε στις 17.30 ώρα Ελλάδας. Το ραδιοσήμα που επιβεβαίωσε την επιτυχία έφτασε στη Γη λίγα λεπτά μετά τις 18.00Η προσεδάφισή του στον κομήτη πραγματοποιήθηκε έπειτα από επτά ώρες, δηλαδή στις 17.30 ώρα Ελλάδας. Το ραδιοσήμα που επιβεβαίωσε την επιτυχία έφτασε στη Γη λίγα λεπτά μετά τις 18.00.

Οι δυσκολίες του εγχειρήματος ήταν πολλές, καθώς το περιβάλλον ήταν  μάλλον… εχθρικό, ωστόσο, η ακρίβεια και οι σωστοί υπολογισμοί των επιστημόνων της ESA έφεραν το πολυπόθητο αποτέλεσμα, έστω κι αν η αποστολή διήρκεσε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα.

Αμέσως το Philae… έπιασε δουλειά και άρχισε να στέλνει πολύ όμορφες και καθαρές εικόνες από τον ανεξερεύνητο κομήτη.

Ένας Έλληνας μαθητής στο «πλήρωμα» του Rosetta

Την ευκαιρία να παρακολουθήσει από το Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων της ESA (ESOC) στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας την αποστολή «Rosetta» είχε το Ελληνόπουλο που βοήθησε στην αφύπνιση του δορυφόρου από την αδρανοποίηση διάρκειας 31 μηνών!

Ο μαθητής Δημήτρης Γρυλλής, συνοδευόμενος από τον καθηγητή Φυσικής Σπυρίδωνα Κόσκο, εκπροσώπησε το Δημοτικό Σχολείο της Ελληνογερμανικής Αγωγής, που κέρδισε στον διαγωνισμό «WakeUp, Rosetta!», στη VIP εκδήλωση που πραγματοποιείται για την προσεδάφιση του Philae.

Το βιντεάκι που δημιούργησε ο Δημήτρης, μαζί με τους συμμαθητές του και με τη συμβολή των καθηγητών τους, βοήθησε τους επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος να ξυπνήσουν επιτυχώς το «Rosetta» από την αδρανοποίηση, διάρκειας περίπου 2,5 ετών. Το βίντεο έλαβε 10.508 ψήφους και βγήκε πρώτο ανάμεσα σε 218 συμμετοχές.

Διαβάστε επίσης:

Ρομποτικό ευρωπαϊκό σκάφος θα προσεδαφιστεί σε κομήτη

Έφτασε η «Rosetta» της ESA στον κομήτη- προορισμό της

«Ξύπνησε» το διαστημικό σκάφος «Ροζέτα»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης