Συνεχείς είναι οι περιπολίες δυνάμεων του Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού στους δρόμους φτωχογειτονιών του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία ενόψει των δημοτικών εκλογών της Κυριακής.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, τα μέτρα Ασφαλείας είναι δρακόντεια προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα εκφοβισμού των ψηφοφόρων σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη επιρροή των καρτέλ ναρκωτικών και συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα», εξήγησε ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής, Luiz Zveiter

Εκτιμάται ότι περίπου 140 εκατ. εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι θα κληθούν να προσέλθουν στις κάλπες που θα έχουν στηθεί σε περισσότερες από 5.000 πόλεις ανά την επικράτεια της λατινοαμερικάνικης χώρας στο πλαίσιο διεξαγωγής του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών. Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, η διαδικασία πηγαίνει σε δεύτερο γύρο όταν ο νικητής του πρώτου γύρου δεν συγκεντρώνει το 50% των ψήφων.

Μόνιμος «πονοκέφαλος» η κατάσταση στις φαβέλες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αρκετές από τις φαβέλες που έχουν σχηματιστεί δίπλα στα σύγχρονα και μοντέρνα κτήρια του Ρίο ντε Τζανέιρο έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας του Στρατού και της Αστυνομίας, σε μια προσπάθεια των τοπικών Αρχών να αυξήσουν το αίσθημα της ασφάλειας ενόψει της διεξαγωγής των δύο σπουδαιότερων αθλητικών διοργανώσεων του πλανήτη.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Εθνικών Ομάδων Ποδοσφαίρου (2014) και οι Ολυμπιακοί Αγώνες (2016) έχουν δώσει τεράστια ώθηση στην οικονομία της Βραζιλίας, αυξάνοντας όμως τον προβληματισμό της τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς υπάρχουν δυσκολίες στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Παράλληλα, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις σε αρκετές συνοικίες της πόλης από τους κατοίκους που ζουν εκεί, καθώς καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προκειμένου να γκρεμιστούν και στη θέση τους να οικοδομηθούν νέα κτήρια. Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι αποζημιώσεις που προσφέρει η κυβέρνηση είναι πολύ μικρές, εκφράζοντας τον φόβο τους για το μέλλον.

Το κλίμα παραμένει τεταμένο, με τους διεθνείς αναλυτές να εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό οι ψηφοφόροι των φτωχότερων γειτονιών του Ρίο ντε Τζανέιρο να εμπιστευτούν υποψήφιους οι οποίοι θα τους γεμίσουν με υποσχέσεις και «φρούδες» ελπίδες, έχοντας από πίσω τους την υποστήριξη συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος.

Διαβάστε επίσης:
Εσείς ποιον θα ψηφίζατε στις δημοτικές εκλογές της Βραζιλίας;, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012, 16:21
Η Ολυμπιακή σημαία στην κορυφή του Ρίο ντε Τζανέιρο, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012, 04:58
Βραζιλία: Έτρεξαν για την ειρήνη και την ασφάλεια, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Μαΐου 2012, 05:40

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης