«Φτερά» έχει κάνει το… χαρτί τουαλέτας από τα ράφια των σούπερ μάρκετ στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, καθώς όλο και περισσότεροι κάτοικοι σπεύδουν να προμηθευτούν το συγκεκριμένο προϊόν, αφου τα αποθέματά έχουν λιγοστέψει επικίνδυνα το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Το θέμα «έκαιγε» τόσο πολύ που έφθασε μέχρι και το Κοινοβούλιο, το οποίο αποφάσισε σε πρόσφατη συνεδρίασή του να προχωρήσει στην άμεση εισαγωγή 50 εκατ. ρολών, προκειμένου να… ανακουφιστεί η αγορά. Η έλλειψη σε τέτοιου είδους προϊόντα καθώς και σε βασικά αγαθά (π.χ. αλεύρι) δεν είναι πρωτόγνωρη για τους κατοίκους της Βενεζουέλας και ειδικά για εκείνους του Καράκας.
(Σακούλες γεμάτες χαρτί τουαλέτας στους δρόμους του Καράκας)
(Αντιμέτωποι με την έλλειψη σε βασικά αγαθά οι κάτοικοι στην πρωτεύουσα)
Παρά τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και τις μεγάλες εξαγωγές του «μαύρου» χρυσού, αρκετές φορές οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες ουρές σε σούπερ μάρκετ, προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα. Παράλληλα, οι σοβαρές ελλείψεις δημιουργούν το πρόσφορο έδαφος για την άνθηση της μαύρης αγοράς. Όταν ο Hugo Chavez βρισκόταν ακόμα εν ζωή και διεκδικούσε την ανανέωση της λαϊκής εντολής τον περασμένο Οκτώβριο, είχε ξεκαθαρίσει πως η πολιτική του θα εστιαστεί στην επίλυση και αυτών των προβλημάτων. Πλέον ο διάδοχός του και νικητής των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, Nicolas Maduro, καλείται να κάνει πράξη τις εξαγγελίες του εμβληματικού ηγέτη της χώρας, ο οποίος είχε δεσμευτεί για την αύξηση των ανταποδοτικών οφελών στον απλό κόσμο από τις τεράστιες εξαγωγές πετρελαίου.
Οικονομικοί αναλυτές έχουν επανειλημμένα «φωτογραφήσει» ως υπεύθυνη γι αυτές τις ελλείψεις την πολιτική του Hugo Chavez από τις αρχές του 2000, όταν και εφάρμοσε ένα σύστημα χαμηλής τιμολόγησης σε διάφορα προϊόντα, έτσι ώστε να μπορούν εύκολα να αγοραστούν από τα λαϊκά στρώματα. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις -μια εκ των οποίων είναι κι αυτή με το χαρτί- το περιθώριο κέρδους για τον παραγωγό ήταν ελάχιστο, με αποτέλεσμα να μη θέλει κανείς να ασχοληθεί με την παραγωγή του συγκεκριμένου είδους, αφού δεν θα μπορούσε να κερδίσει χρήματα από την πώλησή του λόγω του φαινομενικά «υψηλού» κόστους παραγωγής.
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας