Αποτυχημένη ήταν τελικά η απόπειρα εκτόξευσης ενός βαλλιστικού πυραύλου σε διαστημικό κέντρο της Β. Κορέας ο οποίος θα μετέφερε μετεωρολογικό δορυφόρο στο Διάστημα.

Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK, ο πύραυλος, τύπου Uhna-3, συνετρίβη στη θάλασσα ύστερα από πτήση που διήρκεσε περίπου 1,5 λεπτό έχοντας φθάσει πρώτα σε ύψος 120 χλμ.. Επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας της Ιαπωνίας ανέφερε πως η διαστημική αποστολή της Β. Κορέας στέφθηκε με πλήρη αποτυχία καθώς ο πύραυλος διαλύθηκε σε τέσσερα κομμάτια κατά τη συντριβή του στον Ειρηνικό Ωκεανό, νότια της Κορεατικής στην περιοχή της Κίτρινης Θάλασσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε πληροφορίες ότι ο πύραυλος συνετρίβη στον Ωκεανό έπειτα από πτήση που διήρκεσε κάτι παραπάνω από ένα λεπτό. Δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για την ακριβή του θέση. Κανένα σημείο στο ιαπωνικό έδαφος δεν απειλήθηκε», εξήγησε σε δημοσιογράφους στο Τόκιο ο Naiki Tanaka.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε πως στη διάρκεια της πτήσης σημειώθηκε έκρηξη με αποτέλεσμα ο πύραυλος να βγει από την πορεία του και στη συνέχεια να καταλήξει στη θάλασσα.

Δείτε το video…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Με μια λιτή ανακοίνωση, λίγο μετά τις 06:15 το πρωί, ώρα Ελλάδος, η κρατική τηλεόραση της Β. Κορέας παραδέχτηκε πως ο πύραυλος που μετέφερε τον δορυφόρο συνετρίβη στη θάλασσα.

«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας εκτόξευσε τον δορυφόρο “Kwangmyongsong-3” στις 07:38:55 την Παρασκευή (τοπική ώρα). Ο δορυφόρος γεωπαρατήρησης δεν κατάφερε να τεθεί σε τροχιά. Επιστήμονες, τεχνικοί και ειδικοί επαληθεύουν την αιτία της αποτυχίας αυτής», τόνισε η παρουσιάστρια.

Πρόκειται για τη δεύτερη αποτυχημένη απόπειρα εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου από τη Β. Κορέα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το Απρίλιο του 2009 η Πιονγκγιάνγκ είχε επιχειρήσει να εκτοξεύσει ένα πύραυλο, τύπου Taepodong-2 χωρίς όμως τελικά να καταφέρει να ολοκληρώσει με επιτυχία την προγραμματισμένη του πορεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα τα νοτιοκορεατικά ειδησεογραφικά πρακτορεία Yonhap και ΥΤΝ είχαν μεταδώσει ότι ένας βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύτηκε από το διαστημικό κέντρο Τονγκτσάνγκ-ρι στο βορειοδυτικό τμήμα της γειτονικής χώρας. Ειδικότερα, ανέφεραν πως ο Uhna-3 εκτοξεύτηκε λίγο μετά τις 07:30 το πρωί, τοπική ώρα.

«Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στις 07:39 το πρωί (01:39 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος). Ελέγχουμε  τα δεδομένα για να εξακριβώσουμε εάν και κατά πόσον ήταν επιτυχής η αποστολή», είχε πει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ν. Κορέας, Kim Min-seok.

Παρά τις διεθνείς πιέσεις, η Πιονγκγιάνγκ είχε ξεκαθαρίσει τις προηγούμενες ημέρες πως θα προχωρήσει στην εκτόξευση, η οποία εντάσσεται στους εορτασμούς για την 100ή επέτειο από τη γέννηση του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, Kim II-sung (15 Απριλίου 1912).

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως αυτή η «σιδηρά πυγμή» οφείλεται και στις προσπάθειες του κόμματος για ενίσχυση του προφίλ του Kim Jong-un, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία μετά τον θάνατο του πατέρα του, Kim Jong-il, τον περασμένο Δεκέμβριο από καρδιακή προσβολή.

Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. αναμένεται να συνεδριάσει στις 10:00 το πρωί της Μ. Παρασκευής, τοπική ώρα (15:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος) στη Νέα Υόρκη προκειμένου να εξεταστεί η περαιτέρω στάση απέναντι στη Β. Κορέα. Πριν από λίγες ημέρες η Αμερικανίδα διπλωμάτης στη Ν. Υόρκη, Susan Rice, είχε απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να στείλει μια ξεκάθαρη απάντηση στην Πιονγκγιάνγκ εφόσον η τελευταία προχωρήσει τελικά στην εκτόξευση.

«Το Συμβούλιο Ασφάλειας του Ο.Η.Ε. θα πρέπει να απαντήσει με αξιόπιστο τρόπο. Είναι σαφές πως κάθε εκτόξευση από τη Β. Κορέα με τη χρήση βαλλιστικής τεχνολογίας αποτελεί κατάφορη παραβίαση των αποφάσεων 1718 και 1874 του Συμβουλίου», είχε πει τότε.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Jun Azumi, άφησε να εννοηθεί πως η χώρα του θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να επιβάλει περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις στο ασιατικό κράτος ύστερα από αυτή την «προκλητική» ενέργεια.

Έντονες αντιδράσεις στη Δύση

Η είδηση πως η Πιονκγιάνκ προχώρησε τελικά στην εκτόξευση του πυραύλου προκάλεσε την οργή αρκετών δυτικών κρατών.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «προκλητική ενέργεια» την εκτόξευση, υπογραμμίζοντας πως αυτή η πράξη συνεπάγεται την περαιτέρω απομόνωσή της χώρας καθώς παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

«Παρά την αποτυχία της απόπειράς της να εκτοξεύσει έναν πύραυλο, η προκλητική αυτή ενέργεια της Β. Κορέας απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και αντίκειται στις πρόσφατες δεσμεύσεις της απέναντι στη διεθνή κοινότητα. Ωστόσο, αυτή η ενέργεια δεν προκαλεί έκπληξη, δοθείσης της συνηθισμένης επιθετικής συμπεριφοράς της Β. Κορέας», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Jay Carney.

«Οι Η.Π.Α. επαγρυπνούν έναντι των βορειοκορεατικών προκλήσεων και παραμένουν δεσμευμένες στην ασφάλεια των συμμάχων τους στην περιφέρεια. Kάθε δραστηριότητα της στον πυραυλικό τομέα προκαλεί ανησυχία στη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε.

«Ακραία πρόκληση» χαρακτήρισε την εκτόξευση από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Osamu Fujimora. «Έστω κι αν ήταν μια αποτυχία, η εκτόξευση που έγινε παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ιαπωνίας για αυτοσυγκράτηση μέσω διπλωματικών καναλιών, αποτελούσε μια απειλή για την ασφάλεια της χώρας και του ιαπωνικού λαού. Πρόκειται για μια ακραία πρόκληση και μια σοβαρή παραβίαση των αποφάσεων 1695, 1718 και 1874 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.», επεσήμανε.

«Υποβάλλαμε μια έντονη διαμαρτυρία μέσω διπλωματικών καναλιών», συμπλήρωσε.

«Σκέτη αποτυχία» ήταν η εκτόξευση για τον υπουργό Εξωτερικών της Ν. Κορέας. Ο Kim Sung-hwan δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η κίνηση της Πιονγκγιάνγκ να αψηφήσει τις προειδοποιήσεις της Δύσης, αποτελεί μια ξεκάθαρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε. που απαγορεύουν οποιαδήποτε εκτόξευση με τη χρήση βαλλιστικής τεχνολογίας.

«Πρόκειται για μια προκλητική πράξη η οποία θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια τόσο στην Κορεατική όσο και στη Νοτιοανατολική Ασία», κατέληξε στη διάρκεια δηλώσεών του σε δημοσιογράφους στη Σεούλ.

Τί πήγε στραβά

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες ειδικών επιστημόνων στη στρατιωτική τεχνολογία τόσο στη Ν. Κορέα όσο και στην Ιαπωνία όσον αφορά στα αίτια της συντριβής του πυραύλου. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK τα πιθανά αίτια είναι δύο:

Α) Διαρροή καυσίμου. Παρατηρώντας την ασυνήθιστα μεγάλη φλόγα που παρουσιάστηκε λίγο μετά την εκτόξευση, εκτιμάται πως υπήρξε διαρροή η οποία στη συνέχεια προκάλεσε έκρηξη με αποτέλεσμα ο πύραυλος να βγει από την τροχιά του και να διαλυθεί σε τέσσερα κομμάτια πριν ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο αποκόλλησης των μερών του.

Β) Έλλειψη τεχνογνωσίας. Η απομόνωση της Β. Κορέας από τη διεθνή κοινότητα έχει δημιουργήσει μεγάλα ερωτηματικά σχετικά με τις δυνατότητές της στον τομέα των βαλλιστικών όπλων. Αρκετοί ήταν αυτοί που υποστήριζαν και πριν την εκτόξευση πως η Πιονγκγιάνγκ δεν μπορεί να ολοκληρώσει με επιτυχία μια τέτοια αποστολή η οποία απαιτεί την αποκόλληση μερών του πυραύλου σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Σημειώνεται πως η Ιαπωνία είχε προχωρήσει στη δημιουργία μιας αντιπυραυλικής «ομπρέλας» προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενη πτώση τμημάτων του πυραύλου στο έδαφός της. Τρία καταδρομικά του Πολεμικού Ναυτικού, εφοδιασμένα με το σύστημα αεράμυνας «Aegis» βρίσκονταν στη νήσο Οκινάουα, την ίδια στιγμή που συστοιχίες πυραύλων εδάφους – αέρος του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) είχαν τοποθετηθεί σε επτά σημεία ανά την ιαπωνική επικράτεια.

Δείτε το video…

Αντικρουόμενες απόψεις για τους στόχους της εκτόξευσης 

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις διεθνείς επικρίσεις, η Β. Κορέα είχε προσκαλέσει ξένους δημοσιογράφους στον χώρο της εκτόξευσης προκειμένου να δείξει ότι ο δορυφόρος της θα χρησιμοποιηθεί για «ειρηνικούς» σκοπούς.

Ωστόσο, η Δύση επέμενε πως οποιαδήποτε χρήση βαλλιστικής τεχνολογίας παραβιάζει σχετικά ψηφίσματα που έχει υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, με την υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α., Hillary Clinton, να προειδοποιεί τη Πιονγκγιάνγκ ότι ενδεχόμενη εκτόξευση θα οδηγούσε ακόμα περισσότερο τη Β. Κορέα στην απομόνωση.

«Η Β. Κορέα καλείται πλέον να διαλέξει μεταξύ της απομόνωσης και της ενίσχυσης των επαφών με τα δυτικά κράτη», είχε αναφέρει νωρίτερα η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ουάσινγκτον όπου συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ (G8).

Τόσο οι Η.Π.Α. όσο και η Ιαπωνία με τη Ν. Κορέα θεωρούν πως πρόκειται για μια συγκεκαλυμμένη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ικανού να φέρει πυρηνικές κεφαλές.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Κάλεσε τη Β. Κορέα να μην εκτοξεύσει κανέναν πύραυλο, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012, 19:08
Νέοι τιμητικοί τίτλοι για τον ηγέτη της Β. Κορέας, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012, 06:21

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης