Είναι «πιθανό» ξένοι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) να μπόρεσαν να ξεφύγουν από τη Ράκα λίγο πριν από την πτώση της, παραδέχθηκε την Τρίτη ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, μερικές ώρες μετά τη μετάδοση ενός αποκαλυπτικού ρεπορτάζ του BBC.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την πτώση αυτής της συριακής πόλης, την οποία το ΙΚ είχε μετατρέψει στην πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» του, μια αυτοκινητοπομπή που φερόταν να μεταφέρει πάνω από 3.000 άμαχους εγκατέλειψε τη Ράκα, τη 14η Οκτωβρίου, χάρη σε μια συμφωνία που διαπραγματεύθηκε το «πολιτικό συμβούλιο», μια αυτοδιοικητική δομή που συνέστησε η αραβοκουρδική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), μια δύναμη υποστηριζόμενη από τον διεθνή συνασπισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διεθνής συνασπισμός είχε αναφέρει τότε πως είχε λάβει τη διαβεβαίωση των ΣΔΔ ότι δεν θα επιτρεπόταν σε ξένους μαχητές του ΙΚ να διαφύγουν από την πόλη.

Όμως το ρεπορτάζ του δικτύου της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης της Βρετανίας που μεταδόθηκε χθες περιέχει δηλώσεις πολλών οδηγών της οχηματοπομπής αυτής, που αφηγήθηκαν ότι μετέφεραν εκατοντάδες βαριά οπλισμένους τζιχαντιστές, κυρίως ξένους. Σύμφωνα με το BBC, πολλοί από αυτούς ενδέχεται να πήγαν στην Τουρκία και να προετοιμάζουν επιθέσεις στην Ευρώπη.

Ερωτηθείς για το ρεπορτάζ αυτό κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Πεντάγωνο στην οποία συμμετείχε μέσω βιντεοδιάσκεψης, ο εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού, ο συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον, είπε ότι «από τους 3.500 άμαχους που είχαν εγκαταλείψει τη Ράκα τότε, λιγότεροι από 300 αναγνωρίστηκαν ως πιθανοί μαχητές του ΙΚ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία με τις ΣΔΔ προέβλεπε ότι θα ελέγχονταν οι φωτογραφίες και τα δακτυλικά αποτυπώματα όλων των ανδρών που βρίσκονταν σε στρατεύσιμη ηλικία για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο γνωστοί τζιχαντιστές να μπορέσουν να ξεφύγουν, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Ντίλον. Όμως «δεν μπορώ να πω με 100% βεβαιότητα ότι όλοι οι μαχητές ταυτοποιήθηκαν κατά τη φυγή τους από τη Ράκα», συμπλήρωσε ο αμερικανός αξιωματικός.

Είναι «πιθανό» ορισμένοι «μαχητές να μπόρεσαν να κρυφτούν μεταξύ των αμάχων» ή «να παρίσταναν τα ντόπια μέλη του ΙΚ» και να μπόρεσαν να διαφύγουν, σύμφωνα με τον ίδιο.

Όταν η αυτοκινητοπομπή βγήκε από τη Ράκα την επιτηρούσαν τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη του συνασπισμού, αλλά αποφασίστηκε να μην τη βομβαρδίσουν εξαιτίας της παρουσίας περίπου 3.000 αμάχων, είπε ο συνταγματάρχης Ντίλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, την αυτοκινητοπομπή αποτελούσαν περίπου 50 φορτηγά, 13 λεωφορεία και 100 και πλέον άλλα οχήματα του ίδιου του ΙΚ. Οι τζιχαντιστές, μεταξύ των οποίων ξένοι από το Αζερμπαϊτζάν, την Κίνα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, το Πακιστάν, τη Σαουδική Αραβία, την Τυνησία, την Τουρκία και την Υεμένη, πήραν από την πόλη ό,τι μπορούσαν να μεταφέρουν, κυρίως όπλα και πυρομαχικά.
Το ΙΚ έχασε τη Ράκα τη 17η Οκτωβρίου, έπειτα από μήνες μαχών με τις δυνάμεις των ΣΔΔ. Οι τζιχαντιστές, που έλεγχαν τεράστια τμήματα της Συρίας και του Ιράκ πριν από μόλις μερικούς μήνες, έχουν πλέον περιοριστεί σε μια περιοχή κοντά στα σύνορα μεταξύ του δυτικού Ιράκ και της ανατολικής Συρίας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη ταυτόχρονες επιχειρήσεις εναντίον τους.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης