Πολλαπλές και πολύνεκρες εκρήξεις συγκλόνισαν το πρωί της Τρίτης την καρδιά της Ευρώπης.
Στις 09.00 ώρα Ελλάδας (σ.σ.: 08.00 ώρα Βελγίου) δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Zaventem» των Βρυξελλών, ενώ ύστερα από μία ώρα ακολούθησε έκρηξη στον σταθμό του μετρό «Maalbeek», κοντά στα κτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Mετά τα χτυπήματα ο βελγικός στρατός ενίσχυσε την ασφάλεια στα αεροδρόμια και τα σύνορα του ΒελγίουΗ υπουργός Υγείας του Βελγίου Maggie de Block έκανε λόγο για 11 νεκρούς και τουλάχιστον 81 τραυματίες στο αεροδρόμιο καθώς και για 15 νεκρούς και 55 τραυματίες στον σταθμό του μετρό. Λίγο αργότερα εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας του μετρό (STIB-MIVB) ανέβασε τον αριθμό των θυμάτων από την επίθεση στο τρένο, στα 20.
Νεότερες πληροφορίες μιλούν για συνολικά 31 νεκρούς και περισσότερους από 250 τραυματίες.
Tην ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση του Ισλαμικού Χαλιφάτου.
Το RT μετέδωσε ότι λίγο αργότερα υπήρξε ελεγχόμενη έκρηξη ακόμη μίας βόμβας στη «Rue de la Loi» δίπλα στον σταθμό του μετρό «Schuman», επίσης πολύ κοντά στα κτήρια της Ε.Ε.
Οι βασικοί ύποπτοι
Σύμφωνα με την Telegraph, βασικοί ύποπτοι για το αιματοκύλισμα των Βρυξελλών, σε αεροδρόμιο και μετρό, θεωρούνται αυτήν τη στιγμή δύο άνδρες: οι Νατζίμ Λααχράουι και Μοχάμεντ Αμπρινί.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως πρόκειται για δύο άνδρες που θεωρούνται ύποπτοι και για τις επιθέσεις του Παρισιού τον περασμένο Νοέμβριο.
Τόσο ο Λααχράουι όσο και ο Αμπρινί εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι, καθώς δεν εντοπίστηκαν κατά τις τελευταίες επιδρομές της αστυνομίας στο Βέλγιο, που είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ την περασμένη εβδομάδα.
Ένα σενάριο που εξετάζεται είναι οι δύο άνδρες, συνεργάτες του Αμπντεσλάμ, να βιάστηκαν να εξαπολύσουν τις σημερινές επιθέσεις, φοβούμενοι ότι κατά την ανάκριση ο εγκέφαλος του Παρισιού θα «έσπαγε» και θα αποκάλυπτε την κρυψώνα τους.
Ο Λααχράουι, ένας 24χρονος συριακής καταγωγής, φέρεται να έφυγε από τη χώρα του τον Φεβρουάριο του 2013 και να ταξίδεψε χρησιμοποιώντας ψεύτικα στοιχεία ως την Ουγγαρία τον Σεπτέμβριο με τον Αμπντεσλάμ.
Ο Αμπρινί είναι ένας 30χρονος Βέλγος μαροκινής καταγωγής. Σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε συναντηθεί με τον Αμπντεσλάμ αμέσως πριν από τις επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα.
Σε συναγερμό οι δυνάμεις ασφαλείας
Μετά τα χτυπήματα ο βελγικός στρατός ενίσχυσε την ασφάλεια στα αεροδρόμια και τα σύνορα του Βελγίου, σύμφωνα με μήνυμά του στο Twitter. Τόσο ο αερολιμένας «Zaventem» όσο και το μετρό έκλεισαν. Παράλληλα, οι Αρχές συστήνουν στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους, ενώ έχει ενεργοποιηθεί έκτακτο σχέδιο με την ονομασία «πλάνο καταστροφής».
Στο μεταξύ οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο ατόμων που είναι ύποπτα για τις επιθέσεις. Την ίδια ώρα ο στρατός περιπολεί στους δρόμους της πόλης, ενώ δόθηκε εντολή στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους.
Σε ανακοίνωση του αερολιμένα «Zaventem» αναφέρεται: «Μην έρχεστε στο αεροδρόμιο – το αεροδρόμιο εκκενώνεται. Αποφύγετε την περιοχή του αεροδρομίου. Οι πτήσεις έχουν ματαιωθεί».
Το επίπεδο συναγερμού στο Βέλγιο ανέβηκε στο υψηλότερο δυνατό.
Οι εκρήξεις στο αεροδρόμιο
Διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι στον χώρο του αεροδρομίου μετά το αιματηρό περιστατικό εντοπίστηκαν κι άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, τουλάχιστον «τρία γιλέκα αυτοκτονίας», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Belga. Επίσης βρέθηκε και ένα καλάσνικοφ.
Πριν από τις εκρήξεις, σύμφωνα με τα βελγικά μέσα, ακούστηκαν πυροβολισμοί και φωνές στα αραβικά.
Η εισαγγελία του Βελγίου ανακοίνωσε επίσημα ότι η επίθεση στο «Zaventem» διαπράχθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας.
Η μία έκρηξη φέρεται να σημειώθηκε στην αίθουσα αναχωρήσεων, στο γκισέ της εταιρείας American Airlines.
O αερολιμένας εκκενώθηκε και έκλεισε μέχρι νεωτέρας, ενώ διακόπηκε η σιδηροδρομική συγκοινωνία προς το αεροδρόμιο. Οι Αρχές κατά τις έρευνες εντόπισαν στον αερολιμένα και τρίτο βομβιστικό μηχανισμό σε βαλίτσα, τον οποίο και εξουδετέρωσαν.
Η στιγμή της έκρηξης στον σταθμό του μετρό:
Σε φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα social media εμφανίζεται μαύρος καπνός να αναδίδεται από το κτήριο.
Νωρίτερα, ανταποκρίτρια του ισραηλινού δικτύου i24news αλλά και το RT έκαναν λόγο για τουλάχιστον 11 νεκρούς και 20 τραυματίες. Παράλληλα, Βέλγος δημοσιογράφος επικαλούμενος αυτόπτη μάρτυρα είπε πως εντός του αεροδρομίου υπήρχαν πολλοί τραυματίες και άνθρωποι που έπεσαν αναίσθητοι εντός της αίθουσας αναχωρήσεων, απέναντι από το ξενοδοχείο «Sheraton».
Η εκπρόσωπος του αεροδρομίου Anke Fransen ανακοίνωσε ότι «υπήρξαν δύο εκρήξεις στην αίθουσα αναχωρήσεων. Η ομάδα πρώτων βοηθειών έσπευσε στο σημείο για παροχή βοήθειας».
Oι εκρήξεις σημειώνονται λίγες ώρες μετά τη σύλληψη του Salah Abdeslam στις Βρυξέλλες, του βασικού υπόπτου για τις επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο.
Δείτε ζωντανά εικόνα από το αεροδρόμιο και το μετρό:
Νέα βίντεο με τις επιθέσεις
Βέλγος πρωθυπουργός: «Φοβόμασταν μια επίθεση και έγινε»
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ σε διάγγελμά του έκανε λόγο για δύο τρομοκρατικές επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Ο Βέλγος πρωθυπουργός δεν έδωσε ακριβή αριθμό θυμάτων, ενώ ανακοίνωσε ότι στην παρούσα φάση οι βελγικές Αρχές προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση.
«Την ώρα της τραγωδίας πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι και αλληλέγγυοι» τόνισε και άφησε να εννοηθεί ότι εξακολουθούν να υφίστανται υποψίες για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα. Ως εκ τούτου, όπως είπε, οι Αρχές λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.
«Φοβόμασταν επίθεση και έγινε» δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ κάνοντας λόγο για «τυφλές, βίαιες και δειλές» επιθέσεις και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί και πολλοί τραυματίες, ορισμένοι εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση.
Δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη στον σταθμό του μετρό:
Eικόνες από τα χτυπήματα σε «Zaventem» και «Maalbeek»
Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών εξυπηρετεί περισσότερους από 23 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο.