Η αστυνομία του Μιζούρι των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα του αστυνομικού που πυροβόλησε και σκότωσε έναν 18χρονο Aφροαμερικανό την Κυριακή 10 Αυγούστου, προκαλώντας βίαιες διαδηλώσεις στην πόλη Ferguson, σε ένα έγκλημα που πολλοί πιστεύουν ότι έχει ρατσιστικές βάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα έντονα επεισόδια προκάλεσαν ακόμα και την παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος καταδίκασε τη δολοφονία από τον αστυνομικό, όπως καταδίκασε και τη βία των διαδηλωτών κατά της αστυνομίας.

Σε συνέντευξη Τύπου η αστυνομία έδωσε λεπτομέρειες για το περιστατικό, καθώς και το όνομα του αστυνομικού που πυροβόλησε, προκειμένου να κατευνάσει τους εξαγριωμένους διαδηλωτές, αφού αυτό αποτελούσε ένα από τα πάγια αιτήματά τους μετά το τραγικό συμβάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, ο 18χρονος Michael Brown ήταν ο «βασικός υπόπτος» για κλοπή καταστήματος, απ’ όπου ο νεαρός απέσπασε… ένα πακέτο τσιγάρα. Από το κλειστό κύκλωμα των καμερών ασφαλείας φαίνεται ο ίδιος μέσα στο μαγαζί.

Ο αστυνομικός που τον σκότωσε, ο Darren Wilson, υπηρετεί έξι χρόνια στο σώμα και πυροβόλησε τον Brown εν ψυχρώ, καθώς είχε δεχτεί αναφορά για «σοβαρή επικίνδυνη ληστεία» στο συγκεκριμένο σημείο.

Αυτή η εξήγηση περισσότερο εξόργισε την κοινωνία της πόλης Ferguson, ενώ αρκετοί είπαν ότι με την κατηγορία αυτή «αμαυρώνουν» το όνομα του αδικοχαμένου νεαρού.


(Η μαρτυρία του φίλου του αδικοχαμένου νεαρού για το περιστατικό)

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν και εκπληρώθηκε ένα βασικό αίτημα των διαδηλωτών, η ειρήνη στην πόλη δεν αναμένεται να επέλθει σύντομα, καθώς μάρτυρες αναφέρουν ότι ο αστυνομικός πυροβόλησε τον Brown ενώ αυτός είχε τα χέρια ψηλά.

Η εκδοχή της αστυνομίας εδράζεται στην εκτίμηση ότι ο αστυνομικός άνοιξε πυρ, ενώ προηγήθηκε πάλη, κατά την οποία ο νεαρός προσπάθησε να του αποσπάσει το όπλο.

Η πόλη Ferguson τις τελευταίες μέρες αποτελεί θέατρο σφοδρών επεισοδίων, όπου οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν δακρυγόνα, βομβίδες κρότου-λάμψης και πλαστικές σφαίρες, οι διαδηλωτές απαντούν με μολότοφ, ενώ έχουν ακουστεί και ήχοι πυροβολισμών. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, έχουν σημειωθεί βανδαλισμοί και λεηλασίες σε καταστήματα.

Δείτε ακόμη: Νύχτα οργής
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Αυγούστου 2014, 10:50

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης