Η κυβέρνηση του Περού υποδέχτηκε σε ειδική τελετή 5.000 περίπου αρχαία αντικείμενα, τα οποία επεστράφησαν από το αμερικανικό πανεπιστήμιο, Yale. Οι πολύτιμοι θησαυροί προέρχονται από τη διάσημη αρχαία πόλη των Ίνκα, Μάτσου Πίτσου και βρισκόντουσαν σε αμερικανικό έδαφος για περίπου έναν αιώνα. Ένα κομβόι από αυτοκίνητα, συνοδευόμενο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ξεκίνησε από το αεροδρόμιο και διασχίζοντας τους δρόμους της πρωτεύουσας Λίμα, έφθασε στην προεδρική κατοικία όπου έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από χιλιάδες πολίτες.

«Είναι θησαυροί, παρόλο που δεν είναι φτιαγμένοι από χρυσό και πολύτιμους λίθους, καθώς αναπαριστούν την αγνότητα και την περιφάνεια του Περού», επεσήμανε ο πρόεδρος Garcia κατα τη διάρκεια ομιλίας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ και χρόνια, η κυβέρνηση του Περού ισχυριζόταν ότι οι αρχαιότητες είχαν παραχωρηθεί στο Yale με τη μορφή δανεισμού χωρίς ποτέ όμως να επιστραφούν. Το 2008 μάλιστε είχε υποβάλει μήνυση κατά του Πανεπιστημίου, ζητώντας την επιστροφή τους.

Η συμφωνία για την επιστροφή είχε γίνει την προηγούμενη χρονιά ύστερα από μια μακροχρόνια εκστρατεία του Περού και ανάμεσα τους υπάρχουν αρχαία εργαλεία, δείγματα κεραμεικής, ανθρώπινα οστά και οστά ζώων. Τα αντικείμενα θα παραμείνουν στην πρωτεύουσα και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο Κουθσκό, την ιστορική πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκα όπου και θα τοποθετηθούν προς έκθεση στο υπό κατασκευή «διεθνές κέντρο μελέτης του Μάτσου Πίτσου και του Πολιτισμού των Ίνκας».

Η επιστροφή συμπίπτει με τα εκατό χρόνια από την ανακάλυψη της «χαμένης» πόλης των Ίνκα, του Μάτσου Πίτσου, η οποία είχε ανακαλυφθεί το 1912 από τον Αμερικάνο εξερευνητή, Hiram Bingham

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης